Szparagi w szynce

Ocena:

4.57 (143)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szparagi w szynce to idealna przystawka, ale z powodzeniem sprawdzą się też jako danie na lekki obiad lub kolację. Połączenie plastrów włoskiej szynki dojrzewającej, parmezanu i wiosennych warzyw zapewnia wyjątkowy i bogaty smak. Warto wypróbować je podczas spotkań w rodzinnym gronie lub na kameralnych imprezach ze znajomymi. Podpowiadamy, jak przygotować szparagi w szynce parmeńskiej.

Składniki:

  • białe szparagi  250 g

  • zielone szparagi  250 g

  • szynka parmeńska (prosciutto)  150 g

  • parmezan  100 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • sól  5 g

Szparagi w szynce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nastawiamy na 200°C. Naczynie żaroodporne smarujemy 10 ml oliwy za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki.  

  • Krok 2:

    Szparagi: zielone tylko myjemy, a białe obieramy. Odcinamy lub ułamujemy zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane łodygi wrzucamy do osolonego wrzątku. Zielone szparagi wyjmujemy po 2 minutach, a białe zostawiamy jeszcze na 5 minut. Następnie przelewamy je zimną wodą. 

  • Krok 3:

    Zawijanie: szparagi okręcamy cienkimi plasterkami szynki.  Białe, grubsze łodygi zawijamy pojedynczo, a z młodych, drobnych okazów tworzymy pęczki.  

  • Krok 4:

    Pieczenie: szparagi w szynce parmeńskiej układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je pozostałą oliwą i obficie posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy przez 8–10 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

Porady

  • Jeśli chcemy mieć pewność, że szparagi pozostaną delikatne i chrupkie, możemy wstępnie przyrządzić je na parze. W ten sposób łatwiej jest kontrolować temperaturę i strukturę warzywa. 
  • Szparagi w szynce parmeńskiej świetnie smakują z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, z suszonymi pomidorami lub czarnymi oliwkami, a także ziołami, takimi jak tymianek, oregano, bazylia lub estragon. 
  • Jeśli przypadła Wam do gustu nasza propozycja, na pewno zasmakują Wam także szparagi z boczkiem. Cudownie pachną wędzonką i sprawdzą się jako przekąska na majówkę.  
  • Szukając pomysłów na nietuzinkowe przystawki, z pewnością natkniemy się na przepis na szparagi w szynce w galarecie, zwane terriną ze szparagów. To bardzo efektowne danie, idealne na przyjęcia. 
  • Poza sezonem możemy zrobić również szparagi konserwowe w szynce parmeńskiej lub gotowanej. Takie roladki na zimno świetnie komponują się z sosem chrzanowym, majonezem lub musztardą. 
  • Zamiast parmezanu możemy użyć mozzarelli lub cheddara, w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać. Szparagi zapiekane z szynką będą bardziej serowe i sycące, jeśli najpierw owiniemy je plasterkiem miękkiej goudy.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać szparagi w szynce? 

Szparagi z szynką parmeńską możemy z powodzeniem serwować jako samodzielną przekąskę, a także jako element obfitego dania śniadaniowego lub obiadowego. Idą w parze z dodatkami takimi jak: 

  • jajko sadzone lub w koszulce – to klasyczne połączenie, które nieodmiennie karmi koneserów sycącego śniadania lub brunchu w okresie od kwietnia do czerwca. Najlepiej, jeśli żółtko jest płynne i rozlewa się po szparagach, tworząc kremowy dip. Zapiekane w szynce szparagi z jajkiem sadzonym warto podawać ze świeżym pieczywem. 
  • młode ziemniaki z koperkiem – bardzo wiosenna propozycja, która wykorzystuje dobrodziejstwa wczesnych zbiorów. Jeśli chcemy zrobić naprawdę dekadencki i sycący obiad, przyrządźmy dodatek mięsny – filet z kurczaka lub stek z polędwicy wołowej. 
  • sos holenderski – mocno maślany, a jednocześnie delikatny dodatek, który można stworzyć z trzech prostych składników. Jeśli lubimy wyraziste aromaty, możemy wzbogacić go estragonem, białym winem i szalotką. Powstanie wtedy jego bliski kuzyn – sos berneński. 

Szparagi zapiekane i inne wiosenne specjały

Szparagi z piekarnika możemy przyrządzić w różnych formach. Wspaniale smakują zapieczone z szynką i serem, ale warto wypróbować także inne rozwiązania, takie jak: 

  • tarta ze szparagamikruche ciasto, sos śmietanowy i ciągnący się ser cheddar. Czy można chcieć czegoś więcej? To świetne danie dla wegetarian, ale mięsożercy mogą wzbogacić tartę boczkiem lub szynką. 
  • szparagi w sosie beszamelowym – zielone, chrupiące łodygi zapiekane pod chmurką z klasycznego, kremowego sosu na bazie mleka, masła i mąki, z nutką gałki muszkatołowej. 
  • pizza ze szparagami – coś dla entuzjastów włoskiej kuchni. Mozzarella i delikatna szynka doskonale uzupełniają szparagi zapiekane na drożdżowym cieście. 
  • szparagi w cieście francuskim – to propozycja bardzo podobna do naszego przepisu. Szparagi są tu jednak owinięte dodatkową warstwą z maślanego, chrupiącego ciasta francuskiego. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne