Szparagi z szynką zapiekane

Szparagi w szynce to danie idealne na przystawkę. Wykorzystanie szynki dojrzewającej, szynki gotowanej i wędzonego boczku zapewnia wyjątkowy i bogaty smak. Wypróbujcie szparagi zawijane w szynce podczas spotkań w rodzinnym gronie lub na kameralnych imprezach w gronie znajomych. Podpowiadamy, jak je przygotować.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zapiekanki Szynki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.57 z 142 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-szparagi- 1.

    Szparagi w szynce parmeńskiej, gotowanej i w boczku to łatwa i smaczna przystawka. Oczyszczone i oprószone solą szparagi gotujemy na parze przez 8 min. Odstawiamy. Przecinamy plastry obu szynek wzdłuż na pół. Każdy biały szparag owijamy plastrami szynki gotowanej, po 3 zielone szparagi owijamy szynką dojrzewającą, a z dzikich szparagów robimy kilka pęczków i każdy z nich owijamy boczkiem.

  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1) 2.

    Wszystkie szparagi układamy obok siebie w dużym naczyniu do zapiekania. Posypujemy obficie parmezanem i bułką tartą. Szparagi zawijane w szynce skrapiamy oliwą i zapiekamy 5–8 min (najlepiej w piekarniku z funkcją grill) w temp. 200°C. 

Porady

  • Szparagi w szynce świetnie smakują z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, ze suszonymi pomidorami lub czarnymi oliwkami.
  • Dzikie szparagi można zbierać samodzielnie na polach do maja lub szukać ich na targowiskach. Mają fioletowo-zielony kolor i są znacznie węższe od pozostałych typów szparagów. Znalezienie ich może być wyzwaniem, więc przygotowując szparagi z szynką można zastąpić je łatwiej dostępną zieloną odmianą.
  • Powyższy przepis stawia na różnorodność smaków. Zawsze można jednak przygotować klasyczne szparagi w szynce parmeńskiej lub szparagi z boczkiem.
     

Notka redakcyjna

Jak przygotować szparagi?

Jak gotować szparagi, aby były idealne? Odpowiedź brzmi krótko! Jednak zanim przejdziemy do gotowania, warto poświęcić chwilę, aby odpowiedzieć na pytanie: jak obrać szparagi? Nie tylko szparagi w szynce, ale również zupy, tarty oraz dania z ich dodatkiem nie wyjdą, jeśli nie oczyścimy wcześniej tych warzyw. Białe szparagi rosną pod ziemią, mają więc często grubą skórkę i zdrewniałe końcówki. Należy więc je obrać obieraczką do warzyw, i odłamać końcówki. Najlepiej w tym celu złapać za dwa końce łodygi – powinna pęknąć w jednej trzeciej/ jednej czwartej ich wysokości. Zielone szparagi wystarczy opłukać i odciąć końcówki – nie trzeba ich obierać. Podobnie rzecz na się z dzikimi szparagami. 

Jak zrobić szparagi w szynce?

Szparagi zawijane w szynce do świetna przekąska, jednak aby się udały, przed pieczeniem należy je podgotować. Najlepiej zrobić to na parze, wtedy warzywa zachowają najwięcej witamin. Aby przygotować szparagi w szynce parmeńskiej sięgamy po trzy zielone pędy i owijamy szynką dojrzewającą. Białe szparagi zawijamy pojedynczo w szynkę gotowaną, a z dzikich szparagów robimy małe pęczki, które owijamy boczkiem. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem i bułką tartą i zapiekamy. Szparagi w szynce gotowe do podania.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy