Szparagi w szynce to idealna przystawka, ale z powodzeniem sprawdzą się też jako danie na lekki obiad lub kolację. Połączenie plastrów włoskiej szynki dojrzewającej, parmezanu i wiosennych warzyw zapewnia wyjątkowy i bogaty smak. Warto wypróbować je podczas spotkań w rodzinnym gronie lub na kameralnych imprezach ze znajomymi. Podpowiadamy, jak przygotować szparagi w szynce parmeńskiej.
Szparagi w szynce / fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.57 z 143 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nastawiamy na 200°C. Naczynie żaroodporne smarujemy 10 ml oliwy za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki.
Szparagi: zielone tylko myjemy, a białe obieramy. Odcinamy lub ułamujemy zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane łodygi wrzucamy do osolonego wrzątku. Zielone szparagi wyjmujemy po 2 minutach, a białe zostawiamy jeszcze na 5 minut. Następnie przelewamy je zimną wodą.
Zawijanie: szparagi okręcamy cienkimi plasterkami szynki. Białe, grubsze łodygi zawijamy pojedynczo, a z młodych, drobnych okazów tworzymy pęczki.
Pieczenie: szparagi w szynce parmeńskiej układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je pozostałą oliwą i obficie posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy przez 8–10 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.
Porady
- Jeśli chcemy mieć pewność, że szparagi pozostaną delikatne i chrupkie, możemy wstępnie przyrządzić je na parze. W ten sposób łatwiej jest kontrolować temperaturę i strukturę warzywa.
- Szparagi w szynce parmeńskiej świetnie smakują z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, z suszonymi pomidorami lub czarnymi oliwkami, a także ziołami, takimi jak tymianek, oregano, bazylia lub estragon.
- Jeśli przypadła Wam do gustu nasza propozycja, na pewno zasmakują Wam także szparagi z boczkiem. Cudownie pachną wędzonką i sprawdzą się jako przekąska na majówkę.
- Szukając pomysłów na nietuzinkowe przystawki, z pewnością natkniemy się na przepis na szparagi w szynce w galarecie, zwane terriną ze szparagów. To bardzo efektowne danie, idealne na przyjęcia.
- Poza sezonem możemy zrobić również szparagi konserwowe w szynce parmeńskiej lub gotowanej. Takie roladki na zimno świetnie komponują się z sosem chrzanowym, majonezem lub musztardą.
- Zamiast parmezanu możemy użyć mozzarelli lub cheddara, w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać. Szparagi zapiekane z szynką będą bardziej serowe i sycące, jeśli najpierw owiniemy je plasterkiem miękkiej goudy.
Szparagi z szynką parmeńską możemy z powodzeniem serwować jako samodzielną przekąskę, a także jako element obfitego dania śniadaniowego lub obiadowego. Idą w parze z dodatkami takimi jak:
Szparagi z piekarnika możemy przyrządzić w różnych formach. Wspaniale smakują zapieczone z szynką i serem, ale warto wypróbować także inne rozwiązania, takie jak:
Komentarze