Szparagi z szynką zapiekane

Szparagi w szynce to danie idealne na przystawkę. Wykorzystanie szynki dojrzewającej, szynki gotowanej i wędzonego boczku zapewnia wyjątkowy smak. Wypróbujcie szparagi w szynce podczas spotkań w rodzinnym gronie lub na kameralnych imprezach w gronie znajomych. 

ZapiekankiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.57 z 142 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-szparagi-1.Szparagi w szynce - przepis:
    Szparagi, oprószone solą, gotujemy na parze przez 8 min. Odstawiamy. Przecinamy plastry obu szynek wzdłuż na pół. Każdy biały szparag
    owijamy plastrami szynki gotowanej, po 3 zielone szparagi owijamy szynką dojrzewającą, a z dzikich szparagów robimy kilka pęczków i każdy z nich owijamy boczkiem.
  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)2.Wszystkie szparagi układamy obok siebie w dużym naczyniu do zapiekania. Posypujemy obficie parmezanem i bułką tartą. Skrapiamy oliwą
    i zapiekamy 5–8 min (najlepiej w piekarniku z funkcją grill) w temp. 200°C. Szparagi w szynce są gotowe do podania.

Porady

Szparagi w szynce zawierają w przepisie:

  • 8 białych szparagów, obranych z włókien

  • 12 zielonych szparagów, z odłamanymi końcówkami

  • pęczek dzikich szparagów, z odciętymi końcówkami

  • 4 duże plastry szynki dojrzewającej

  • 4 duże plastry szynki gotowanej

  • 4 plastry boczku wędzonego

  • 100 g tartego parmezanu

Notka redakcyjna

Szparagi w szynce świetnie smakują z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, ze suszonymi pomidorami lub czarnymi oliwkami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy