Szparagi w szynce (zapiekane)

Szparagi w szynce to danie idealne na przystawkę, ale z powodzeniem sprawdzą się też jako danie na lekki obiad lub kolację. Połączenie plastrów włoskiej szynki z gotowaną i z dodatkiem wędzonego boczku zapewnia wyjątkowy i bogaty smak. Warto wypróbować je podczas spotkań w rodzinnym gronie lub na kameralnych imprezach ze znajomymi. Podpowiadamy, jak przygotować szparagi zawijane w szynce.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przystawki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.57 z 143 głosów)


Szparagi w szynce (zapiekane) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-szparagi- 1.

    Szparagi w szynce: oczyszczone i oprószone solą gotujemy na parze przez 8 min. Odstawiamy. Przecinamy plastry obu szynek wzdłuż na pół. Każdy biały szparag owijamy plastrami szynki gotowanej, po 3 zielone zamykamy w szynce dojrzewającej, a z dzikich szparagów robimy kilka pęczków i zawiniętych boczkiem.

  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1) 2.

    Pieczenie: wszystkie szparagi układamy obok siebie w dużym naczyniu do zapiekania lub na blaszce. Posypujemy obficie parmezanem i bułką tartą. Szparagi w szynce skrapiamy oliwą i zapiekamy 5–8 min (najlepiej w piekarniku z funkcją grill) w temp. 200°C.

Porady

  • Szparagi w szynce świetnie smakują z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, z suszonymi pomidorami lub czarnymi oliwkami.
  • Dzikie szparagi można zbierać samodzielnie na polach do maja lub szukać ich na targowiskach. Mają fioletowo–zielony kolor i są znacznie węższe od pozostałych. Znalezienie ich może być wyzwaniem, w razie czego można zastąpić je zielonymi.
  • Powyższy przepis stawia na różnorodność smaków. Zawsze można jednak przygotować klasyczne szparagi w szynce parmeńskiej lub szparagi z boczkiem.
  • Szparagi w szynce można dodatkowo podać z jajkiem sadzonym lub w koszulce. Wtedy danie będzie dużo bardziej sycące.
  • Możemy również przygotować szparagi w szynce w galarecie, zwane terriną ze szparagów, będą idealne na spotkanie rodzinne albo na święta wielkanocne.
  • Poza sezonem możemy zrobić również szparagi konserwowe w szynce lub mrożone.

Notka redakcyjna

Szparagi w szynce – obieranie

Jak gotować szparagi, żeby były idealne? Odpowiedź brzmi: krótko! Jednak zanim przejdziemy do gotowania, warto ustalić jak obrać szparagi. Nie tylko szparagi w szynce, ale również do zup, tart oraz dań z ich dodatkiem wymagają wcześniejszego oczyszczenia.


Białe szparagi rosną pod ziemią, mają więc często grubą skórkę i zdrewniałe końcówki. Należy więc je obrać obieraczką do warzyw, i odłamać końcówki. Najlepiej w tym celu złapać za dwa końce łodygi – powinna pęknąć w jednej trzeciej/jednej czwartej ich wysokości. Zielone szparagi i dzikie wystarczy opłukać i odciąć końcówki – nie trzeba ich obierać.


Szparagi w szynce – czas przygotowania

Szparagi zawijane w szynce do świetna przekąska, jednak żeby się udały, przed pieczeniem należy je podgotować. Najlepiej zrobić to na parze, wtedy warzywa zachowają najwięcej witamin. W tej wersji będą potrzebowały ok. 8 minut do uzyskania odpowiedniej miękkości.


Równie dobrze możemy je wcześniej obgotować. Najdłużej gotują się białe, ponieważ są najgrubsze. Zazwyczaj wystarczy im ok. 7–8 minut, ale w przypadku naprawdę dużych okazów może to być nawet 20 minut. Z kolei zielone robi się naprawdę szybko, bo ok. 3–4 minut. Jeśli szparagi mają być później zapiekane to czas gotowania trzeba trochę skrócić, bo będą się jeszcze potem piekły w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy