Grzanki

21 przepisów

grzanki

Grzanki są niezwykle lubianym dodatkiem do zup, a także przyjemnym urozmaiceniem każdego śniadania czy kolacji. Łatwość ich przygotowania oraz walory smakowe sprawiają, że owe dodatki goszczą regularnie w coraz większej liczbie polskich domów.
 

Grzanki - najlepsze przepisy

Z jakiego pieczywa zrobić grzanki?

Grzanki są dodatkiem niezbyt wymagającym, co oznacza, że możemy je przyrządzić z każdego niemal rodzaju pieczywa: chleba, bagietki, kajzerek czy weki. W praktyce okazuje się to bardzo wygodne, bo pozbywamy się przy okazji starszej, czerstwiejącej zawartości chlebaka. W ten sposób nasze niepozorne grzanki wpisują się w szerszy, popularny ostatnio model życia, znany pod nazwą zero waste. 

Szczególny typ słodkich tostów otrzymamy z kawałków chałki. Takie smakowite grzanki francuskie można podawać również na sposób wytrawny, np. z jajkiem sadzonym i boczkiem albo z kiełbaskami.

Jak przygotować grzanki?

Przygotowanie grzanek będzie bardzo proste, chociaż nawet tutaj mamy do wyboru kilka metod postępowania. Najkrócej mówiąc, możemy je otrzymać z patelni albo z piekarnika. 

Jeśli decydujemy się wykorzystać patelnię, powinniśmy najpierw pokroić wybrany typ pieczywa na mniejsze kawałki, następnie zaś delikatnie przysmażyć je na złotawo-brązowy kolor, na maśle albo oleju. Kolejny krok stanowi doprawienie grzanek wedle własnego uznania: solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi, majerankiem, oregano bądź rozmarynem. Zamiast używać przypraw, możemy też pokusić się o wyjątkowo intensywne grzanki czosnkowe. 

Grzanki z piekarnika także nie powinny przysporzyć nikomu większych problemów. Wystarczy wyjąć blachę, ułożyć na niej pieczywo pokrojone w kostkę (albo całe kromki), ponownie umieścić blachę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni i pozostawić na 8-10 minut. 

Rodzi się przy okazji pytanie, który typ grzanek - z patelni czy z piekarnika - okaże się lepszy w smaku. Zdania na ten temat są mocno podzielone. Zwolennicy grzanek z piekarnika doceniają w nich przede wszystkim mniejszą ilość tłuszczu - ich przeciwnicy utrzymują natomiast, że są one po prostu suche. Główna zaleta grzanek z patelni polega z kolei na tym, iż mamy zdecydowanie większy wpływ na ich smak i aromat, mogąc doprawić je zgodnie ze swoim gustem.

O ile przechowywanie czerstwego chleba nie spędza nikomu snu z powiek, o tyle grzanki okazują się w tym względzie nieco bardziej problematyczne. Część ekspertów zaleca pozostawianie ich w lodówce, jednak nie dłużej niż na kilka dni. Równie popularną metodą jest jednak przesypywanie gotowych grzanek do plastikowych bądź metalowych pojemników, w których mogą leżeć znacznie dłużej.

Potrawy z grzankami

Grzanki bywają w naszych kuchniach wykorzystywane głównie do zup. Trudno się temu dziwić, bo właśnie w takim towarzystwie smakują najlepiej. Liczba dostępnych wariantów przyprawia o zawrót głowy: zupa cebulowa z grzankami, zupa serowa z grzankami, zupa krem z dyni i papryki... Zwłaszcza właśnie gęste kremy komponują się znakomicie z podsmażonym pieczywem, bywają więc często podawane nie tylko w domach prywatnych, ale także w restauracjach.

Od czasu do czasu można się pokusić o potrawy bardziej wymyślne, jak np. grzanki z polędwicą i prawdziwkami lub grzybowa fasolówka z boczkiem i grzankami

Prawdziwym hitem będą natomiast z pewnością grzanki z gorgonzolą i gorzką czekoladą, a zatem niepowtarzalne połączenie słodko-wytrawne.