Pasta z awokado najczęściej pojawia się na naszych stołach w formie klasycznego meksykańskiego guacamole. W tej wersji mięciutkie, kremowe awokado miesza się z posiekaną cebulką, czosnkiem, pomidorami, świeżą kolendrą i sokiem z limonki bądź cytryny, ale my znaleźliśmy coś jeszcze lepszego. Pasta z awokado z dodatkiem pewnego składnika ekstra nie tylko będzie znacznie smaczniejsza, ale przy okazji stanie się wysokobiałkowym, sycącym posiłkiem. Zobaczcie, jak zrobić ten prosty i treściwy przysmak, a gdy raz go spróbujecie, zagości już on na stałe w waszych kuchniach. 

Jak zrobić dobrą pastę z awokado? Dodajcie 1 składnik ekstra

Pasta z awokado to popularny przysmak, jednak niektórzy twierdzą, że sama w sobie ma ona dość delikatny i "nijaki" smak. Na szczęście jest pewien prosty sposób, aby dodać jej charakteru i przy okazji sprawić, żeby nasyciła nas na długie godziny. Jak zrobić pastę z awokado, żeby była smaczniejsza i bardziej sycąca? Wystarczy dodać do niej ugotowaną pierś z kurczaka, trochę skyra i majonezu oraz aromatyczny czosnek. Do tego oczywiście jeszcze sól i pieprz, a całość będzie tak pyszna, że chętnie wyjecie pastę prosto z miski, nawet bez żadnych dodatków. Dzięki temu powstanie prawdziwie wysokobiałkowe smarowidło, bo zarówno kurczak, jak i skyr dodadzą takiemu posiłkowi sporo cennych protein. 

Sam proces przygotowania jest banalnie prosty, a cały ten przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @ake.kitchen. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać to, jak banalnie prosty do zrobienia jest ten specjał. Spróbujcie odtworzyć tę recepturę we własnych kuchniach, a z pewnością ją polubicie i będziecie serwowali w kółko na śniadania, kolacje czy nawet jako imprezową przystawkę. 

Prosty przepis na pastę z kurczaka i awokado

Składniki:

  • 200 g dojrzałego awokado,
  • 320 g piersi z kurczaka,
  • 40 g jogurtu typu skyr,
  • 40 g majonezu (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu).
  • sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania piersi z kurczaka, czyli ugotujcie ją w osolonej wodzie lub bulionie.
  2. Ugotowane mięsa odstawcie do wystudzenia, a w międzyczasie wydrążcie awokado i rozgniećcie je widelcem na gładką papkę.
  3. Wystudzonego kurczaka porwijcie na małe kawałki i dodajcie do awokado.
  4. Do tego dorzućcie skyr i majonez, a potem doprawcie całość do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  5. Wszystko dokładnie wymieszajcie i podawajcie jako przekąskę solo, rozsmarowane na kromce chleba lub w ramach dodatku do innych dań. 

Źródło: Instagram.com/ake.kitchen/

Co można dodać do pasty z awokado i kurczaka?

Powyższy przepis na pastę z awokado możecie do woli urozmaicać przeróżnymi dodatkami, aby za każdym razem smarowidło smakowało nieco inaczej i nigdy wam się nie znudziło. Gotowaną pierś z kurczaka można zamienić na tę wędzoną, którą znajdziecie pakowaną w wielu sklepach. Z kolei wśród dodatkowych składników, które idealnie tutaj pasują, wymienić można takie pyszności jak:

  • suszone pomidory ze słoiczka,
  • czarne lub zielone oliwki,
  • świeżą paprykę czerwoną, zieloną lub żółtą,
  • pomidorki koktajlowe,
  • drobno posiekaną białą lub czerwoną cebulkę,
  • świeże zioła, takie jak kolendra, mięta, bazylia czy natka pietruszki,
  • odrobina posiekanych kaparów z zalewy.