Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka to pyszne i proste danie, które świetnie sprawdzi się przede wszystkim na grillu – chociaż można wykonać je również w piekarniku czy na grillu elektrycznym. Podstawą w przepisie na szaszłyki z kurczaka jest dobrej jakości mięso, warzywa i zioła, które świetnie wieńczą całą potrawę. Szaszłyki drobiowe to świetny pomysł na szaszłyki dla dzieci, które nie przepadają za tradycyjnymi potrawami na grilla – karkówką czy kiełbasą. Podpowiadamy, jak zrobić szaszłyki na grilla. 

dodany przez: Facet w kuchni

dania mięsne szaszłyki

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Kalorie:
30 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 175 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kurczak-przed-pieczeniem-fot.iStock (1)-min 1.

    Szaszłyki z kurczaka – przepis:
    Na początek piersi z kurczaka należy umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Następnie paprykę trzeba pokroić w spore kwadraty, a plastry ananasa na mniejsze cząstki. Do naczynia należy odlać sok z ananasa, dodać przyprawę gyros, roztarte ząbki czosnku i wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty trzeba włożyć pokrojonego kurczaka i moczyć przez około 2 godziny (najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej i zostawić w marynacie na noc). Potem trzeba nabijać składniki na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności (ważne, aby papryka była na początku i na końcu patyczka).

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 2.

    Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka należy układać na kratce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na około 25 minut. Gdy mięso się zrumieni, a papryka lekko przypiecze, szaszłyki z kurczaka należy wyłożyć na talerz i podawać. Piekąc szaszłyki z kurczaka na grillu, należy kontrolować czy mięso nie jest surowe, a jednocześnie nie za bardzo przypieczone. Szaszłyki z kurczaka z piekarnika można podawać z sosem jogurtowym albo domowym ketchupem.

Kalorie: 30

Porady

  • Nasz przepis na szaszłyki z kurczaka zawierają w przepisie przyprawę gyros. Można wykonać własną przyprawę, mieszając łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczkę estragonu, pół łyżeczki suszonej cebuli, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu ziołowego i łyżeczkę kurkumy. 
  • Przy przygotowaniu szaszłyków na grilla z kurczakiem warto wybrać dobrej jakości mięso – w sklepach na filetach z kurczaka szukajmy oznaczenia „bio”, „eco”, „ekologiczny chów”, etc. 
  • Nasz przepis możemy wykorzystać nie tylko w sezonie grillowym. Szaszłyki można przyrządzić również w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki na patelni grillowej wystarczy grillować kilka minut po każdej ze stron. Mogą być one równie smaczne, jak te z grilla. 
  • Szaszłyki dla dzieci z kurczakiem to świetny pomysł na zdrowy i wartościowy posiłek dla najmłodszych. W takim przypadku warto zadbać dodatkowo o walory estetyczne dania i dodać więcej warzyw – kolorowe szaszłyki dla dzieci to strzał w dziesiątkę. 
     

Notka redakcyjna

 

Szaszłyki z indyka 


Alternatywą dla tradycyjnych szaszłyków z kurczaka są inne szaszłyki drobiowe, mianowicie – szaszłyki z indyka. Można je przyrządzić według naszego przepisu, zastępując fileta z kurczaka, tym z indyka. Z pozoru te dwa typy mięs są bardzo do siebie zbliżone, zwłaszcza pod względem smaku jak i „zachowania” – potrzebują mniej więcej tyle samo czasu na grillu czy w piekarniku. Niemniej jednak mięso z indyka jest znacznie zdrowsze – zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka, jest mniej kaloryczne (a więc sprawdzi się dla osób, które poszukują pomysłu na fit szaszłyki), a do tego jest bogate w wiele witamin (w tym m.in. z grupy B). 


Szaszłyki z kurczaka lub z indyka warto łączyć z warzywami takimi jak bakłażan, cukinia, papryka, cebula i czosnek. Przepis na szaszłyki z kurczaka również uwzględnia mieszanie mięsa z owocami. Stąd często pojawia się dodatek ananasa, winogron, brzoskwiń czy fig.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy