Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka to pyszne danie nie tylko na grilla. Oprócz mięsa przydadzą się ulubione warzywa i nie tylko - szaszłyki z kurczaka będą urozmaicone! Do przygotowania na ruszcie lub w piekarniku.

dania mięsneszaszłyki

Czas przygotowania:
180 min.
Kalorie:
30 kcal
Ocena:

(średnia 4.43 z 172 głosów)

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • papryka
  • puszka ananasa
  • domowa przyprawa typu gyros (mix: słodka papryka, ostra papryka, majeranek, czosnek granulowany, estragon, cebula suszona, tymianek, ziele angielskie, pieprz ziołowy, kurkuma)
  • patyczki do szaszłyków

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi z kurczaka umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę pokroić w spore kwadraty, plastry ananasa na mniejsze cząstki.
  • Do naczynia odlać sok z ananasa, dodać przyprawę gyros, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i moczyć ok. 2 godziny (najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej i zostawić w marynacie na noc).
  • Nabijać składniki na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności (ważne aby papryka była na początku i na końcu patyczka).
  • Tak przygotowane szaszłyki układać na kratce, wstawić do piekarnika na ok. 25min do temperatury 180 st. Gdy mięso się zrumieni a papryka lekko przypiecze, wyłożyć na talerz i podawać. Grillując na grillu, kontrolować, czy mięso nie jest surowe, a jednocześnie nie za bardzo przypieczone.
  • Smacznego!

Kalorie: 30

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy