Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka to pyszne danie nie tylko na grilla. Oprócz mięsa przydadzą się ulubione warzywa i nie tylko - szaszłyki z kurczaka będą urozmaicone! Do przygotowania na ruszcie lub w piekarniku.

dania mięsneszaszłyki

Czas przygotowania:
180 min.
Kalorie:
30 kcal
Ocena:

(średnia 4.43 z 172 głosów)

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • papryka
  • puszka ananasa
  • domowa przyprawa typu gyros (mix: słodka papryka
  • ostra papryka
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • estragon
  • cebula suszona
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • pieprz ziołowy
  • kurkuma)
  • patyczki do szaszłyków

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi z kurczaka umyć
  • pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę pokroić w spore kwadraty
  • plastry ananasa na mniejsze cząstki.
  • Do naczynia odlać sok z ananasa
  • dodać przyprawę gyros
  • wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i moczyć ok. 2 godziny (najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej i zostawić w marynacie na noc).
  • Nabijać składniki na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności (ważne aby papryka była na początku i na końcu patyczka).
  • Tak przygotowane szaszłyki układać na kratce
  • wstawić do piekarnika na ok. 25min do temperatury 180 st. Gdy mięso się zrumieni a papryka lekko przypiecze
  • wyłożyć na talerz i podawać. Grillując na grillu
  • kontrolować
  • czy mięso nie jest surowe
  • a jednocześnie nie za bardzo przypieczone.
  • Smacznego!

Kalorie: 30

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy