Stek ze szparagami
Stek ze szparagami - Przepis na Stek ze szparagamiPrzepis na stek wołowy ze szparagami

dania mięsnestek
- Czas przygotowania:
- 40 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
Ocena:
(średnia 4.51 z 190 głosów)
Składniki:
- 4 steki wołowe
- duży pęczek szparagów
- gruba sól
- MARYNATA:
- 6 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki posiekanych igieł rozmarynu
- ząbek czosnku, roztarty
- pieprz czarny i czerwony
- sos do szparagów:
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Kroki wykonania:
- Ze steków usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierem. Ze szparagów odłamujemy końcówki, płuczemy i także osuszamy papierem kuchennym.
- Na marynatę: wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Mięso pokrywamy dokładnie marynatą i odstawiamy na 20–30 min. Steki układamy na ruszcie i grillujemy, aż mięso uzyska pożądany stopień wysmażenia (od 3–4 do 7 min z każdej strony). Na sos do szparagów:wszystkie składniki rozcieramy na emulsję. Szparagi układamy bezpośrednio na ruszcie lub na folii aluminiowej, grillujemy 10–13 min, obracając. Steki posypujemy grubą solą i podajemy ze szparagami polanymi przygotowanym sosem.
Porady
Zobacz też: wegańskie steki z portobello z chimichurri
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
45 min.

Przepis na tomahawk stek z antrykotu ze szparagami.
Tomahawk stek z antrykotu ze szparagami
Czas przygotowania:
30 min.

Szakszuka ze szparagami to inna wersja znanego bliskowschodniego dania, w którym pomidory i paprykę zastąpiliśmy zielonymi warzywami. Bardzo wiosenna, bardzo smaczna szakszuka!
Szakszuka ze szparagami
Czas przygotowania:
30 min.

Przepis na jajecznicę ze szparagami
Jajecznica ze szparagami
Czas przygotowania:
60 min.

Przepis od Wioletty
Naleśniki ze szparagami
Czas przygotowania:
40 min.

Szparagi doskonale komponują się z plackami, zwłaszcza jeśli dodamy do nich starty parmezan. Mniam!
Placki ze szparagami
Czas przygotowania:
30 min.

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 10–15 minut
Porcja: 390 kcal
Łosoś ze szparagami
Czas przygotowania:
20 min.

Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 5 godzin
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 120 kcal