Solferino-włoska zupa

Zupa o charakterze pomidorowej z małą zmianą w postaci groszku

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 202 głosów)

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego \mięsno-warzywnego
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • biała część pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • łyżeczka cukru
  • szklanka śmietanki 18%
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 żółtka

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagotowujemy wywar z pokrojonymi w cząstki ziemniakami i drobno posiekanym porem.Groszek odsączamy i połowę miksujemy na 'papkę'.Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Zdejmujemy garnek z ognia.Żółtka dokładnie mieszamy ze śmietanką i niewielką ilością zupy. Wlewamy do zupy.Wsypujemy świeży posiekany koperek i możemy juz nalewać zupę na talerze.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy