Zupa solferino to nieco ciekawsza wersja klasycznej pomidorowej. Ta włoska zupa z pewnością wam zasmakuje. Jest prosta do zrobienia, ale oryginalna. Dodatek zielonego groszku i ziemniaków podkręca smak. Zupa solferino podawana jest z żółtkami i śmietaną, jest więc bardzo pożywna. Warto ją przyrządzić, bo to wyjątkowe danie. Sprawdźcie przepis na zupę solferino!
Zupa solferino / fot. Stockfood
(średnia 4.44 z 208 głosów)
Porady
W przepisie na zupę solferino wykorzystujemy:
- bulion warzywny – może to być także wywar mięsny lub mięsno-warzywny
- groszek konserwowy – można zastąpić ugotowanym świeżym
- por – tylko białą część
Zupa solferino to jedna z tych zup, które najlepiej smakują podawane w miseczkach, a nie głębokich talerzach. Warto podać ją tak, jak podalibyście strogonowa czy zupę gulaszową. Małe miseczki w stylu retro będą poza tym pięknie wyglądać na stole. Możecie wybrać wersję z uszkami po bokach, dzięki czemu łatwiej będzie później przenieść wypełnione zupą naczynia i dopić resztki zupy po jedzeniu.
Zupa solferino z ziemniakami to trochę podkręcona pomidorowa. Zupa pochodzi z Włoch, a jej nazwa związana jest z małą wsią w Lombardii. Czym różni się od klasycznej pomidorowej? Baza jest właściwie taka sama. Zupę solferino możemy przygotować na rosole, wywarze z mięsa lub warzyw. W naszym przepisie używamy passaty pomidorowej, ale dobrze sprawdzą się też przesmażone świeże pomidory. Dla podkreślenia pomidorowego smaku możecie dodać niewielką ilość koncentratu.
Zupa solferino zawiera ponadto ziemniaki. Można pokroić je w kostkę i ugotować w zupie – dzięki temu zupa będzie gęstsza, bo ziemniaki puszczą skrobię. Ale można też ugotować je osobno i zrobić puree, które podamy na dnie miseczek i zalejemy zupą.
Zupa solferino zawiera ponadto zielony groszek, a zabielana jest śmietaną z żółtkami. Możecie podawać ją na różne sposoby. Pyszna będzie na przykład z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jeśli pokrojoną bagietkę posmarujecie ziołowym lub czosnkowym masłem i upieczecie otrzymacie także świetny dodatek do tej zupy.
Warto też podawać ją posypaną serem, na przykład parmezanem i świeżymi ziołami – dobrze sprawdzi się w tej roli bazylia.
Komentarze