Rosół z kury

Smaczny rosół wiejski

Zupyrosółdania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 173 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kury
  • 5l wody
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 2 marchewki, i pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki, liść selera
  • Przyprawy:
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz mielony
  • sól
  • ziele angielkie
  • vegeta
  • makaron do rosołu /dowolny/

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Rosół, nic dodać, nic ująć :)
  • Dokładnie umyć kurę i włożyć do garnka z gotującą wodą.
  • Dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, por, seler
  • Cebulę opiec na ogniu i dodać do wywaru.
  • Wrzucić kostki rosołowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i vegetę.
  • Po około godzinie dodać liść selera, 0,5 natki pietruszki.
  • Gotować jeszcze przez godzinę.
  • Ugotować makaron.
  • Podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
  • Przygotowany w taki sposób rosół zasmakuje każdemu i nawet osoby, którym rosół nie podchodzi (są tacy? :) się do niego przekonają.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy