Pulpety w sosie musztardowym

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pulpety w sosie musztardowym to tani, szybki i prosty do przygotowania posiłek. Taki pomysł na drugie danie można śmiało wykorzystać jako cały, wartościowy obiad. Pulpety wychodzą delikatne i soczyste. Musztarda nada im charakteru, dzięki czemu zarówno mięso, jak i sos nie będą mdłe. Dobierzcie takie dodatki, jakie lubicie - my podajemy te pulpeciki z ryżem, ale będą pyszne również z kaszą, pieczonymi ziemniakami i puree.

Składniki:

  • mięso mielone  250 g

  • cebula  40 g

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  50 g

  • lubczyk  3 g

  • czosnek mielony  3 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • mąka pszenna  25 g

  • olej  50 ml

  • bulion drobiowy  250 ml

  • musztarda  10 g

  • śmietana 12%  30 ml

  • szczypiorek  15 g

Pulpety w sosie musztardowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa na pulpeciki: siekamy cebulkę, czosnek przeciskamy przez praskę.  Wkładamy do miski, dodajemy mięso, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy pulpety. Obtaczamy w mące - ok. 15 g.

    pulpety-masa-formowanie
  • Krok 2:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety równomiernie na złoty kolor.   

    Pulpety smażenie
  • Krok 3:

    Gotowanie pulpetów: w garnku podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy ostrożnie pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.  

  • Krok 4:

    Sos musztardowy: do kubeczka wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę (ok. 10 g), musztardę, sól i zaprawiamy gorącym bulionem, żeby się nie zwarzyła. Dokładnie mieszamy, po czym ostrożnie wlewamy do garnka z gotującymi się pulpetami i gotujemy około 5 minut. 

    Sos musztardowy
  • Krok 5:

    Podanie: pulpety w sosie musztardowym wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami lub z ryżem.   

    Pulpety w sosie musztardowym

Porady

  • pulpety w sosie musztardowym można zrobić z mięsa wołowego, wołowo-wieprzowego, a także drobiowego np. mielonego mięsa z indyka
  • sos musztardowy można zrobić na zawiesinie ze śmietanki 30%, ale wtedy będzie to danie bardziej kaloryczne
  • pulpety w sosie musztardowym można zaciągnać zasmażką - sos wyjdzie wtedy gęściejszy, ale też nieco cięższy
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne