Knelki to małe kuleczki, które traktuje się jako dodatek do zup i potraw duszonych w sosie. Można je zrobić z mięsa lub wykonać na bazie namoczonej bułki, do której dodajemy jajko. Jedno jest pewne – mają urozmaicać danie i powodować, że będzie bardziej sycące. Knelki drobiowe to najbardziej popularny rodzaj mięsnych kuleczek. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na delikatne i soczyste kąski.
Getty/Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Kurczak: myjemy go i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą (około 4 g) i gotujemy około 20 minut. Następnie wyławiamy mięso i je studzimy.
Kajzerka: moczymy ją w mleku, a kiedy nasiąknie, odciskamy nadmiar płynu rękami.Kajzerka: moczymy ją w mleku, a kiedy nasiąknie, odciskamy nadmiar płynu rękami.
Blendowanie: wrzucamy do garnka kawałki kurczaka, dolewamy śmietanę, dodajemy żółtko oraz namoczoną kajzerkę i bułkę tartą, a także sól (4 g) i pieprz.Blendowanie: wrzucamy do garnka kawałki kurczaka, dolewamy śmietanę, dodajemy żółtko oraz namoczoną kajzerkę i bułkę tartą, a także sól (4 g) i pieprz.
Białko: ubijamy mikserem na sztywna pianę. Przy pomocy łyżki łączymy ją z drobiową masą. Białko: ubijamy mikserem na sztywna pianę. Przy pomocy łyżki łączymy ją z drobiową masą.
Knelki drobiowe: formujemy przy pomocy łyżki i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę (sól – 4 g). Gotujemy 1–2 minuty i wyławiamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Podanie: doskonale pasują do rosołu, zupy pomidorowej, krupniku. Knelki są też trafionym dodatkiem do sosu pomidorowego. Dobrze smakują posypane natką pietruszki lub koperkiem.Podanie: doskonale pasują do rosołu, zupy pomidorowej, krupniku. Knelki są też trafionym dodatkiem do sosu pomidorowego. Dobrze smakują posypane natką pietruszki lub koperkiem.
Komentarze