REKLAMA

Pulpety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej

Pulpety z mięsa mielonego z szynki i dodatku kaszy gryczanej palonej w aksamitnym sosie z pieczarek, borowików, rozmarynu i śmietany. To prosty, a jednocześnie bardzo smaczny i oryginalny obiad.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne pulpety

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 179 głosów)


Składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 200 g mrożonych borowików
  • 600 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • 250 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka musztardy jałowcowej
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Siekamy także listki świeżego rozmarynu.
  • Borowiki rozmrażamy, osączamy, kroimy w plasterki. Pieczarki czyścimy, tniemy w plasterki. Rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, szklimy. Dokładamy borowiki i pieczarki, posiekany rozmaryn, szczyptę soli; smażymy aż wyparuje woda – 7–9 min na wolnym ogniu.
  • Do grzybów dodajemy śmietanę i mąkę. Stale mieszając, podgrzewamy przez 3–4 min, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Mięso wyrabiamy z ugotowaną kaszą, jajkiem, bułką tartą, musztardą oraz solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy pulpety. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 3–4 min z każdej strony. Podajemy gorące, na gorącym sosie grzybowym.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: pulpety rybne ze szprotkami i chlebem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy