Pulpety z kaszy jaglanej to pyszne bezmięsne klopsiki zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym. Podane z ugotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem stanowią wspaniałą propozycję na obiad. Potrawa z pewnością zachwyci wszystkie osoby będące na diecie wegetariańskiej. Jeśli macie ochotę na proste oraz szybkie danie, wykonajcie te rewelacyjne pulpety z kaszy jaglanej.
Adobe Stock
(średnia 1 z 1 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Z dwóch cebul i jednego ząbka czosnku usuwamy łuski, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Marchewki myjemy oraz ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Pietruszkę płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i siekamy. Płatki owsiane mielimy w malakserze.
Kasza jaglana: przenosimy ją na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy 750 ml wody – podgrzewamy ją, aż zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy do niej kaszę i gotujemy ją pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy ją w garnku do ostygnięcia, a potem odcedzamy z wody.
Sos: 15 ml oleju rozgrzewamy na patelni. Dodajemy jedną posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy je przez 1–2 minuty. Następnie wlewamy passatę. Całość podgrzewamy jeszcze przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Masa: 15 ml oleju rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pozostałą ilość posiekanej cebuli i smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie przenosimy ją do miski. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, płatki owsiane, tymianek, oregano i kaszę jaglaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość wyrabiamy dłońmi.
Pulpety z kaszy jaglanej: z powstałej masy formujemy niewielkie klopsiki. Następnie układamy je w szerokim naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Podanie: pulpety nakładamy na talerz i dekorujemy natką pietruszki.
Porady
- Pulpety z kaszy jaglanej wspaniale smakują z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pieczywa, ryżu, a nawet makaronu. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać je solo.
- Gotową potrawę polecamy posypać świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Składniki te wzbogacą smak i aromat dania. Pamiętajmy, żeby wcześniej umyć je, a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Passatę z łatwością przygotujemy samemu w domu. Potrzebne nam będą soczyste pomidory, z których usuwamy szypułki, skórkę oraz gniazda nasienne. Następnie przenosimy je do dużego garnka i gotujemy przez ok. 10 minut. Całość doprawiamy solą. Przecier będzie cechował się głębokim aromatem, jeśli połączymy go z oregano, bazylią lub czosnkiem.
- Płatki owsiane z powodzeniem zastąpimy bułką tartą. Wystarczy dodać do masy z kaszy jaglanej ok. 4 łyżki produktu.
- Podczas formowania klopsików warto moczyć co jakiś czas ręce w wodzie. Polecamy wlać płyn do małej miseczki i postawić obok miejsca pracy. Dzięki temu masa nie będzie przyklejała się do dłoni.
- Jeśli nie przepadamy za sosem pomidorowym, bez problemu zamienimy go na koperkowy, serowy bądź grzybowy.
- Pulpety możemy wzbogacić o pokrojone suszone pomidory i starty żółty ser np. gouda. W takim wydaniu będę o wiele bardziej sycące. Ponadto podniesiemy ich wartość odżywczą poprzez dodatek płatków drożdżowych, siemienia lnianego, amarantusa lub ziaren słonecznika.
Komentarze