Pulpety wieprzowe z frytkami

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 280 kcal Składniki na 6 porcji

dania mięsnefrytki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 189 głosów)

Składniki:

  • 70 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • po 2 łyżki mąki, oleju, koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego z kostki
  • łyżeczka chili
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso doprawić solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie wymieszać. Podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, obtoczyć w mące, usmażyć ze wszystkich stron na rumiano na gorącym oleju. Pulpety przełożyć do rondla, trzymać w cieple.
  • Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu po smażeniu pulpetów. Dodać koncentrat i bulion. Przygotowany sos zagotować, włożyć pulpety i dusić na małym ogniu około 20 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz chili.
  • Podawać z frytkami, kopytkami lub kaszą. Na kolację pulpety można podać z chrupiącą bagietką
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • .

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy