Mleko roślinne - rodzaje i przepisy

3 kolekcji przepisów

267 przepisów

Mleko roślinne to napój będący zamiennikiem tradycyjnego mleka krowiego. Można wyróżnić różne rodzaje mleka roślinnego – w zależności od produktu, z którego jest pozyskiwane. Picie tego typu napojów jest zalecane zwłaszcza osobom, których organizm nie potrafi prawidłowo trawić kazeiny. Chętnie sięgają również po nie wegetarianie i weganie. Mleka roślinne często są wzbogacane w witaminę D, wapń oraz witaminę B12. Zobaczcie zebrane przez nas przepisy z mlekiem roślinnym. 

Mleko roślinne - rodzaje i przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 25 min.
mus

Orzeźwiający lekki krem z tropikalną nutą.

mojegotowanie

Mus kokosowy z mango

Mleko roślinne - rodzaje

Kiedy już wiemy, co to jest mleko roślinne, pora poznać najpopularniejsze rodzaje tego napoju. Jakie mleko roślinne jest najczęściej kupowane? Jest nim napój sojowy, będący doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B, a także takich minerałów jak magnez, wapń, żelazo, fosfor czy potas.

Często sięgamy również po napój owsiany, który wyróżnia się sporą zawartością beta-glukanów, wspomagających perystaltykę jelit i zapobiegających rozwojowi cukrzycy. Napój migdałowy jest bogatym źródłem wapnia, witaminy E oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera sporo potasu, wapnia, selenu i magnezu, a także jest bogatym źródłem flawonoidów.

Mleko ryżowe to napój bezglutenowy, wyróżniający się sporą zawartością witamin B1, B3 i B6.Mleko kokosowe jest wyjątkowo gęste, dzięki czemu można je wykorzystać jako zamiennik śmietany. Zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także takich minerałów jak mangan, żelazo i potas. Mniej popularne rodzaje mleka roślinnego to napój z orkiszu, gryki, kukurydzy, orzechów nerkowca i orzechów laskowych.

Jakie mleko roślinne do kawy?

Do kawy najlepiej pasuje mleko owsiane, które charakteryzuje się neutralnym, najbardziej zbliżonym do mleka krowiego smakiem. Dobre mleko roślinne do kawy to również napój sojowy oraz ryżowy.

Do czego można używać mleko roślinne?

Mleko roślinne może być wykorzystywane do wielu potraw, deserów i przekąsek. Warto dodawać je do zup, curry, lodów, naleśników, ciast i innych wypieków. Świetnie smakuje w połączeniu z owocami. Z napoju roślinnego można również wykonać wegański majonez oraz śmietanę. Mleko roślinne warto także podgrzewać i pić jako samodzielny napój. W sezonie gryp i przeziębień sprawdzi się świetnie z dodatkiem miodu oraz czosnku.

Mleko roślinne - przepisy

Jak zrobić mleko roślinne? Wystarczy w tym celu zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin wybrany składnik – np. migdały, wiórki kokosowe czy płatki owsiane. Następnie należy zmiksować je w blenderze, po czym przecedzić przez sitko.

Mleko roślinne można wykorzystać w celu przygotowania zupy z soczewicy z mlekiem kokosowym. Jest to pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny, który doskonale rozgrzewa. Inna potrawa warta uwagi to wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym, która wyróżnia się delikatnym smakiem oraz atrakcyjnym aromatem.

Z napoju roślinnego można również przygotować pyszne, kremowe i puszyste naleśniki kokosowe z owocami. Wybornie smakują zwłaszcza z bananem, brzoskwinią, truskawkami i ananasem. W okresie gorącego lata świetnie sprawdzi się chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą. Ta orzeźwiająca zupa, ze względu na swój słodki smak, smakuje zwłaszcza dzieciom. Warto dodać do chłodnika wodę różaną, co pozwoli nadać tej potrawie wyrazistą różową barwę.

Napoje roślinne można wykorzystać nie tylko do przygotowania dań obiadowych, lecz także pysznych deserów i przekąsek. Pączki dla wegan z dodatkiem tofu na mleku roślinnym sprawdzą się w czasie każdej imprezy. Są mięciutkie, puszyste, słodkie i aromatyczne.

Wegański majonez sojowy to natomiast znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik dla tradycyjnego majonezu. Docenią go zwłaszcza osoby dbające o linię. Można przygotować go bardzo szybko – w czasie około 10 minut. Świetnie smakuje zwłaszcza z sałatką oraz warzywnymi kotlecikami. Oryginalny smak nadaje mu dodatek musztardy i octu jabłkowego.

Artykuły powiązane

Mleko owsiane
22.08.2020

Jak zrobić mleko owsiane? Oto prosty sposób

Mleko roślinne jest niezbędnym elementem kuchni wegańskiej. Mleko owsiane to jedna z alternatyw, szybka i prosta w przygotowaniu. Mleko owsiane powstaje z namoczonych płatków owsianych z dodatkiem cukru, miodu i szczypty ulubionych przypraw. Pomimo że mleko owsiane może wydawać się egzotyczne to można wykorzystywać je w tradycyjny sposób. Sprawdziliśmy, co warto wiedzieć o mleku owsianym.

weganon
18.08.2020

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.

Mleko ryżowe - jak zrobić?
28.07.2020

Jak zrobić mleko ryżowe? Potrzebne są tylko 3 składniki

Mleko ryżowe to jeden z coraz popularniejszych produktów kuchni roślinnej. Domowe mleko ryżowe to doskonały zamiennik mleka krowiego. Ten napój roślinny jest prosty w przygotowaniu i bogaty w mnóstwo witamin i minerałów. Wiele osób zastanawia się, czy mleko ryżowe jest zdrowe. Zdradzamy, do czego używać mleko ryżowe i jak zrobić mleko ryżowe.

Misa Mocy - Ewa Ługowska
18.06.2020

Misa Mocy w kuchni - Ewa Ługowska o diecie, która zmienia świat na lepszy

Misa Mocy, za którą stoi Ewa Ługowska, to praktyczne podpowiedzi, jak mimo jadłospisu z wykluczeniami gotować smacznie, prosto i zdrowo. Posiłki bez nabiału, mięsa czy glutenu to nie ograniczenia, a paleta smaków, które możemy wybrać i dopasować pod swoje kubki smakowe. Grunt, to odpowiednie przygotowanie, najlepiej w zgodzie z naturą i ekologią. To prostsze niż może się wydawać! Sprawdźcie praktyczne porady Ewy.

warzywa-w-materiale-2-fot.iStock
01.01.2020

Z trendami jest jak z człowiekiem. Wszystko zależy kto je polubi – rozmowa z Weroniką Lewandowską

Z nowym rokiem zastanawiamy się, jaka będzie kulinarna przyszłość. Intensywne kolory jedzenia, dzielenie się posiłkami, fenomen kuchni roślinnej to tylko niektóre z trendów kulinarnych typowanych na 2020 roku. W rozmowie z Weroniką Lewandowską, snujemy opowieść czy trendy spożywcze zadomowią się w naszych kuchniach.

Trendy kulinarne 2020
09.12.2019

Trendy kulinarne 2020 – 10 rzeczy do zjedzenia

Zanim się obejrzymy, zobaczymy kolejną datę w kalendarzu. Dla prawdziwych smakoszy to czas na zaplanowanie co zjeść, gdzie zjeść i co kupować do domowej spiżarni, aby wciąż być na czasie. Trendy kulinarne 2020 to zjawisko, któremu dokładnie się przyjrzeliśmy.

Gofry z bitą śmietaną? Wolę z owocami!
12.06.2018

Idealne gofry - chrupiące z wierzchu, delikatne w środku. Sprawdziłam wiele przepisów - ten jest niezawodny!

Przez ostatnie dwa lata zjadłam więcej gofrów niż większość z was kiedykolwiek. Marzyłam o tym, żeby móc zawsze cieszyć się ich chrupiącą kratką bez wychodzenia z domu. Gofrownicę zażyczyłam sobie w prezencie urodzinowym i wszyscy wróżyli, że albo szybko mi się znudzi, albo doprowadzi do znacznego wzrostu wagi. Ani jedno, ani drugie się nie wydarzyło.

Masło orzechowe
05.03.2018

Czy mleko kokosowe i masło orzechowe rzeczywiście znikną ze sklepów?

Tych nazw z pewnością nie zobaczymy już na sklepowych półkach. Zgodnie z najnowszymi zarządzeniami unijnymi, produkty roślinne nie mogą nazywać się tak samo jak te odzwierzęce.

5_najlepszych_mlek_roslinnych_g
31.01.2018

5 najlepszych mlek roślinnych

Orzechowe, kokosowe, owsiane... mleko roślinne to doskonała alternatywa dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Jak przygotować je samemu?

mlekojaglane_glowne
10.05.2016

Wegańskie mleko jaglane

Wegańskie mleko jaglane to pyszny roślinny napój o kremowej konsystencji. Doskonały jako dodatek do ciast i deserów.