Płatki owsiane - przepisy, właściwości i zastosowanie

250 przepisów

StockFood-platki-owsiane-3

Płatki owsiane to zdrowy produkt, którego nie powinno zabraknąć w diecie osoby dbającej o linię. W artykule wskazujemy ich właściwości zdrowotne, a także podpowiadamy, jak ugotować płatki owsiane i z czym najlepiej smakują. Przedstawiamy także kilka ciekawych inspiracji na przygotowanie pysznej owsianki. Warto wiedzieć, że owsianka nie musi być tylko podawana na słodko. Poranna porcja płatków owsianych z wytrawnymi dodatkami również sprawdzi się jako pożywne śniadanie. Wypróbujcie zebrane przez nas przepisy na płatki owsiane!

Czy płatki owsiane mają gluten?

Płatki owsiane można kupić zarówno w wersji zawierającej gluten, jak i bezglutenowej. Sam owies jest zbożem bez glutenu, jednak płatki owsiane mogą go zawierać ze względu na zanieczyszczenia innymi zbożami (np. pszenicą, żytem czy jęczmieniem) w czasie uprawy, zbiorów, magazynowania czy produkcji. Dlatego cierpiący z powodu celiakii lub alergii na gluten powinni wybierać płatki owsiane oznaczone symbolem przekreślonego kłosa i napisem „produkt bezglutenowy”.

Płatki owsiane - właściwości

Osoby dobrze tolerujące gluten mogą bezpiecznie wprowadzić owsiane płatki do swojej diety. Produkt ten warto spożywać ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, witaminy E, witamin z grupy B, a także takich minerałów jak magnez, selen, żelazo, miedź, mangan i cynk. Nie należy wybierać płatków błyskawicznych, gdyż są one w największym stopniu przetworzone.

Sporo osób zadaje sobie pytanie, czy płatki owsiane można jeść codziennie. Okazuje się, że nie jest to wskazane ze względu na sporą zawartość w tym produkcie kwasu fitynowego. Jest to substancja antyodżywcza, która utrudnia wchłanianie przez organizm z jelita cienkiego takich minerałów jak mangan, cynk, wapń oraz żelazo. W związku z tym codzienne spożywanie płatków z owsa może prowadzić do niedoborów pokarmowych. Na szczęście istnieje prosty sposób na częściowe zneutralizowanie kwasu fitynowego. Wystarczy w tym celu namoczyć płatki w wodzie, a następnie po jej odlaniu ugotować je w wodzie czy na mleku

Co zrobić z płatków owsianych?

Płatki owsiane mogą być spożywane jako pożywne śniadanie, a także używane jako składnik wypieków i innych deserów. Co do płatków owsianych najlepiej dodać, aby wybornie smakowały, były zdrowe i dostarczały o poranku mnóstwa energii? Świetnie komponują się one z różnymi słodkimi owocami, takimi jak np. banany, gruszki, jabłka, maliny, morele, truskawki, daktyle, rodzynki czy borówki. Warto również dodać do porannej owsianki orzechy, pestki z dyni, nasiona sezamu, siemienia lnianego, chia czy maku. Płatki owsiane w wersji czekoladowej można uzyskać, dodając do nich kakao lub karob.

Przepisy z płatkami owsianymi

Przedstawiamy ciekawe pomysły, jak ugotować płatki owsiane lub upiec je w piekarniku. Podpowiadamy również, z czym płatki owsiane najlepiej będą smakować. 

Wartą uwagi inspirację na zdrowe i pożywne śniadanie jest owsianka à la crème brûlée, podawana pod chrupiącą skorupką karmelową prosto z piekarnika lub palnika. Płatki w tej wersji najlepiej przygotować w wersji wegetariańskiej – przy użyciu mleka migdałowego. Do nadania słodkości zamiast cukru można użyć syrop klonowy lub daktyle. Owsiankę należy zmiksować blenderem na gładki krem z ulubionymi owocami, świetnie sprawdzi się zwłaszcza banan oraz awokado.

Płatki owsiane nadają się również wyśmienicie do tego, aby upiec pyszne ciasteczka owsiane z owocami i jogurtem naturalnym. Polecamy użycie takich owoców jak morele, brzoskwinie, banany i rodzynki. Ciasteczka będą smaczniejsze i bardziej pożywne, jeżeli zostaną posypane płatkami migdałowymi oraz ziarnami słonecznika. Ciasteczka owsiane w tej wersji smakują zwłaszcza dzieciom. Dlatego warto podać im je z okazji Dnia Dziecka, urodzin czy imienin.

Pomysłem na szybkie i proste śniadanie może być owsianka z bananami i miodem. Można ją ugotować zarówno na mleku krowim, jak i napoju roślinnym bez laktozy, np. sojowym, migdałowym czy kokosowym. Polecamy dodać do płatków odrobinę cynamonu, dzięki czemu owsianka uzyska rozgrzewające właściwości. Aby była zdrowsza i bardziej sycąca, warto również wykorzystać kilka orzechów włoskich.

Z płatków owsianych może także powstać granola z morelami i żurawiną. Są to prażone płatki z dodatkiem suszonych owoców, orzechów włoskich oraz jabłek startych na tarce z dodatkiem cynamonu. W celu nadania granoli słodkiego smaku można użyć miodu, syropu z agawy lub daktyli. Deser w tej wersji świetnie sprawdzi się zwłaszcza z okazji świąt Bożego Narodzenia.

Płatki owsiane świetnie nadają się także do pieczenia ciast, czego przykładem może być szarlotka z orzechową kruszonką. Wypiek ten to dobra okazja, aby przełamać przepis na tradycyjną szarlotkę. Polecamy do jabłek dodać orzechy. Szarlotkę można wykonać bez pieczenia, używając herbatników do przygotowania spodu.