Owsianka dyniowa ma właściwości rozgrzewające, a przy tym jest kremowa i aromatyczna - nie da się ukryć, że to dobry pomysł na początek dnia. Połączona z orzechami i jabłkami jest gwarancją sycącego posiłku. To też dobra odmiana owsiankowej fascynacji, ale też doskonała propozycja dla osób, które uwielbiają dynię i mogliby ją jeść ze wszystkim i na każdy posiłek. Owsiankę z dynią można jeść przez cały rok, poza sezonem używamy zapasteryzowanego purre lub mrożonki.
Brigitte Sporrer
(średnia 5 z 1 głosów)
Przygotowanie: orzechy potrzebne do posypania siekamy drobno. Jabłko myjemy, rozkrajamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, owoc kroimy w kostkę.
Gotowanie: składniki na owsiankę przekładamy do rondelka. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu, przez około 1-2 minuty, aż uzyska pożądaną konsystencję. Trzeba od czasu do czasu zamieszać, żeby nie przywarła do dna.
Podanie: dyniową owsiankę przekładamy do 2 misek i dekorujemy orzechami według uznania, kawałkami jabłka i masłem migdałowym.
Źródło: serwis partnerski, https://www.einfachkochen.de/rezepte/kuerbis-porridge-cremiges-blitz-rezept
Komentarze