Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa to naturalna baza smakowa do ułatwiająca przygotowanie szybkiej zupy. Własnoręczna wersja zawiera wyłącznie warzywa lub warzywa z mięsem. Domowa kostka rosołowa zyskuje smak dzięki suszonym przyprawom i świeżym ziołom. Taka kostka rosołowa nada smak sosom, farszom, a nawet mielonemu mięsu. 

Dodatki

Czas przygotowania:
270 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 196 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Wołowe kości lub korpusy opłukujemy. Włoszczyznę czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki (zachowujemy nać z pietruszki i selera; jeśli mają jej mało, dokładamy), cebule przecinamy na pół. Kości i warzywa (bez naci) oraz cebule rozkładamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nastawionego na maksymalną temperaturę na ok. 30 min.
  • 2.Przekładamy do dużego gara, zalewamy ok. 3 l wody, wrzucamy przyprawy i sól. Przykrywamy, stawiamy na minimalnym ogniu i gotujemy (licząc od zawrzenia) min. 4 godz. Bulion przecedzamy przez gęste sitko do szerokiego, płytkiego rondla, stawiamy na dużym ogniu i odparowujemy tak długo, aż zostanie najwyżej 1/4 pierwotnej objętości. Przelewamy do silikonowej formy na kostki lodu, studzimy, wstawiamy do lodówki aby się zsiadło; następnie zamrażamy.

Porady

W przepisie użyto 1 kg  kości wołowych lub kurzych korpusów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy