Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa to naturalna baza smakowa ułatwiająca przygotowanie szybkiej zupy. Przyrządza się ją wyłącznie z prawdziwych warzyw, ziół i przypraw, nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Świetnie sprawdzi się także jako baza do sosu, marynaty lub farszu, zwłaszcza kiedy brakuje czasu na pichcenie. Kostka bulionowa powinna być zawsze pod ręką – w słoiczku w lodówce lub na tacce do lodu w zamrażarce.   

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dodatki

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 196 głosów)

Domowa kostka rosołowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zioła i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, pieprz, sól, kurkumę i tymianek rozcieramy w moździerzu lub rozdrabniamy za pomocą malaksera. Natkę pietruszki i lubczyk siekamy. 

  • 2.

    Warzywa: obieramy i oczyszczamy. Cebulę i pora kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Seler, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. 

  • 3.

    Smażenie: w garnku podgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Następnie wkładamy do garnka czosnek i warzywa korzeniowe. Podgrzewamy je przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i czekamy aż mieszanka uwolni aromat pod wpływem temperatury. 

  • 4.

    Gotowanie: podsmażone warzywa i przyprawy zalewamy wodą i sosem sojowym. Gotujemy przez 15 minut bez przykrycia. Dodajemy lubczyk i natkę pietruszki. Mieszamy wywar i podgrzewamy go jeszcze przez chwilę. 

  • 5.

    Domowa kostka rosołowa: wszystkie składniki rozdrabniamy za pomocą malaksera. Przekładamy do plastikowych pojemników lub słoiczków. 

Porady

  • Domowa kostka rosołowa będzie miała jeszcze więcej smaku i aromatu, jeśli na koniec wymieszamy ją z tartym parmezanem lub płatkami drożdżowymi. Jest to naturalna alternatywa dla glutaminianu sodu.  
  • Zamiast oliwy możemy użyć klarowanego masła lub smalcu do podsmażenia warzyw. Dzięki temu uzyskamy jeszcze więcej smaku.  
  • Warzywa, zioła i przyprawy warto zalać wodą połączoną z białym, wytrawnym winem. Taka domowa kostka rosołowa przyda się na przykład do ugotowania risotto lub sosu bolognese.  
  • Jeśli mamy taką możliwość, możemy zastąpić suszony tymianek jego świeżą wersją. Im więcej ziół użyjemy, tym bardziej aromatyczna będzie nasza kostka bulionowa. Nie wahajmy się dodać do niej także oregano lub kolendrę.  
  • Konsystencja tego domowego wyrobu zależy całkowicie od naszych preferencji. Jeśli chcemy, żeby struktura warzyw i ziół była wyczuwalna, jedynie lekko je rozdrabniamy w robocie kuchennym. Im dłużej miksujemy składniki, tym bardziej jednolita i gładka będzie nasza kostka rosołowa – thermomix lub inne urządzenie wielofunkcyjne jest tutaj ogromnym ułatwieniem.  

Notka redakcyjna

Domowa kostka rosołowa z mięsem 

W naszym przepisie proponujemy wykonanie aromatycznej pasty na bazie warzyw i ziół. Sprawdzi się jako przyprawa zarówno do tradycyjnych polskich potraw na bazie wieprzowiny, wołowiny lub drobiu, jak i dań wegańskich i wegetariańskich. Nie jest to jednak jedyna receptura na bulionówkę. Jak zrobić kostkę rosołową na mięsie? Wybrane kawałki należy oczyścić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Może być to na przykład pręga wołowa i podudzia z kurczaka. Następnie umieszczamy je wraz z warzywami, ziołami i przyprawami w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Domowe kostki rosołowe możemy również przyrządzić z dodatkiem mięsa wieprzowego, z indyka lub gęsi.  

Do czego możemy wykorzystać domowe kostki rosołowe? 

Kostka warzywna własnej roboty to doskonała alternatywa dla produktu ze sklepu nafaszerowanego ulepszaczami smaku i sposób na szybkie, aromatyczne danie. Za jej pomocą możemy ugotować prosty rosół lub wzbogacić wiele potraw i dodatków, takich jak: 

  • sosy – w stylu klasycznego veloute, czyli aksamitnego, francuskiego sosu na bazie zasmażki i wywaru, a także choćby sos pomidorowy, na przykład do gołąbków lub makaronu. 
  • zupy – o konsystencji kremu i tradycyjne, takie jak zupa pieczarkowa czy krem z brokułów.  
  • nadzienia – mięsne lub warzywne, do pierogów i krokietów. 
  • dania z makaronu, kaszy i ryżu – na przykład ristotto z kurczakiem
  • pasztety i zapiekanki – takie jak pasztet z ciecierzycy

Domowa kostka bulionowa – przechowywanie 

Ogromną zaletą pasty bulionowej jest to, że możemy ją zachować na dłużej i wykorzystać w dowolnej chwili. Zawiera sporo soli, która jest naturalnym konserwantem. Domowa kostka rosołowa może być przechowywana:  

  • w lodówce – w szklanym słoiczku z zakrętką lub plastikowym pojemniczku z wieczkiem. Zachowa świeżość przez około 7–10 dni. 
  • w zamrażarce – pastę najlepiej przełożyć do tacki na kostki lodu. W ten sposób otrzymamy poręczne domowe kostki rosołowe, w porcjach, które będą idealnie pasować do większości przepisów. Możemy je przechowywać przez 3 miesiące.
  • w spiżarni – pod warunkiem, że zawekujemy słoiczki. Pamiętajmy, że w przypadku kostki rosołowej z mięsem należy wykonać trzykrotną pasteryzację.  

Ciekawym pomysłem na stworzenie przyprawy, która nie popsuje się przez długi czas, jest ususzenie zmiksowanych warzyw i ziół. Sprawdźcie jak łatwo powstaje domowa vegeta

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy