Domowa kostka rosołowa to naturalna baza smakowa ułatwiająca przygotowanie szybkiej zupy. Przyrządza się ją wyłącznie z prawdziwych warzyw, ziół i przypraw, nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Świetnie sprawdzi się także jako baza do sosu, marynaty lub farszu, zwłaszcza kiedy brakuje czasu na pichcenie. Kostka bulionowa powinna być zawsze pod ręką – w słoiczku w lodówce lub na tacce do lodu w zamrażarce.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.46 z 196 głosów)
Zioła i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, pieprz, sól, kurkumę i tymianek rozcieramy w moździerzu lub rozdrabniamy za pomocą malaksera. Natkę pietruszki i lubczyk siekamy.
Warzywa: obieramy i oczyszczamy. Cebulę i pora kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Seler, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce.
Smażenie: w garnku podgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Następnie wkładamy do garnka czosnek i warzywa korzeniowe. Podgrzewamy je przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i czekamy aż mieszanka uwolni aromat pod wpływem temperatury.
Gotowanie: podsmażone warzywa i przyprawy zalewamy wodą i sosem sojowym. Gotujemy przez 15 minut bez przykrycia. Dodajemy lubczyk i natkę pietruszki. Mieszamy wywar i podgrzewamy go jeszcze przez chwilę.
Domowa kostka rosołowa: wszystkie składniki rozdrabniamy za pomocą malaksera. Przekładamy do plastikowych pojemników lub słoiczków.
Porady
- Domowa kostka rosołowa będzie miała jeszcze więcej smaku i aromatu, jeśli na koniec wymieszamy ją z tartym parmezanem lub płatkami drożdżowymi. Jest to naturalna alternatywa dla glutaminianu sodu.
- Zamiast oliwy możemy użyć klarowanego masła lub smalcu do podsmażenia warzyw. Dzięki temu uzyskamy jeszcze więcej smaku.
- Warzywa, zioła i przyprawy warto zalać wodą połączoną z białym, wytrawnym winem. Taka domowa kostka rosołowa przyda się na przykład do ugotowania risotto lub sosu bolognese.
- Jeśli mamy taką możliwość, możemy zastąpić suszony tymianek jego świeżą wersją. Im więcej ziół użyjemy, tym bardziej aromatyczna będzie nasza kostka bulionowa. Nie wahajmy się dodać do niej także oregano lub kolendrę.
- Konsystencja tego domowego wyrobu zależy całkowicie od naszych preferencji. Jeśli chcemy, żeby struktura warzyw i ziół była wyczuwalna, jedynie lekko je rozdrabniamy w robocie kuchennym. Im dłużej miksujemy składniki, tym bardziej jednolita i gładka będzie nasza kostka rosołowa – thermomix lub inne urządzenie wielofunkcyjne jest tutaj ogromnym ułatwieniem.
W naszym przepisie proponujemy wykonanie aromatycznej pasty na bazie warzyw i ziół. Sprawdzi się jako przyprawa zarówno do tradycyjnych polskich potraw na bazie wieprzowiny, wołowiny lub drobiu, jak i dań wegańskich i wegetariańskich. Nie jest to jednak jedyna receptura na bulionówkę. Jak zrobić kostkę rosołową na mięsie? Wybrane kawałki należy oczyścić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Może być to na przykład pręga wołowa i podudzia z kurczaka. Następnie umieszczamy je wraz z warzywami, ziołami i przyprawami w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Domowe kostki rosołowe możemy również przyrządzić z dodatkiem mięsa wieprzowego, z indyka lub gęsi.
Kostka warzywna własnej roboty to doskonała alternatywa dla produktu ze sklepu nafaszerowanego ulepszaczami smaku i sposób na szybkie, aromatyczne danie. Za jej pomocą możemy ugotować prosty rosół lub wzbogacić wiele potraw i dodatków, takich jak:
Ogromną zaletą pasty bulionowej jest to, że możemy ją zachować na dłużej i wykorzystać w dowolnej chwili. Zawiera sporo soli, która jest naturalnym konserwantem. Domowa kostka rosołowa może być przechowywana:
Ciekawym pomysłem na stworzenie przyprawy, która nie popsuje się przez długi czas, jest ususzenie zmiksowanych warzyw i ziół. Sprawdźcie jak łatwo powstaje domowa vegeta.
Komentarze