Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa to naturalna baza smakowa, ułatwiająca przygotowanie szybkiej zupy. Naturalne kostki rosołowe zawierają wyłącznie warzywa lub warzywa z mięsem. Domowa kostka rosołowa zyskuje smak dzięki suszonym przyprawom i świeżym ziołom. Taka kostka rosołowa nada smak sosom, farszom, a nawet mielonemu mięsu. 

dodany przez: mojegotowanie

Dodatki

Czas przygotowania:
4godz. 30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kostka-rosolowa-przepis 1. Wołowe kości lub korpusy opłukujemy. Włoszczyznę czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki (zachowujemy nać z pietruszki i selera; jeśli mają jej mało, dokładamy), cebule przecinamy na pół. Kości i warzywa (bez naci) oraz cebule rozkładamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nastawionego na maksymalną temperaturę na ok. 30 min.
  • kostka-rosolowa-przygotowanie 2. Przekładamy do dużego gara, zalewamy ok. 3 l wody, wrzucamy przyprawy i sól. Przykrywamy, stawiamy na minimalnym ogniu i gotujemy (licząc od zawrzenia) min. 4 godz. Bulion przecedzamy przez gęste sitko do szerokiego, płytkiego rondla, stawiamy na dużym ogniu i odparowujemy tak długo, aż zostanie najwyżej 1/4 pierwotnej objętości. Przelewamy do silikonowej formy na kostki lodu, studzimy, wstawiamy do lodówki aby się zsiadło; następnie zamrażamy.

Porady

  • W przepisie użyto 1 kg  kości wołowych lub kurzych korpusów.
  • Po ugotowaniu bulionu na domowe kostki rosołowe zostanie wiele warzyw, które dalej możesz pysznie wykorzystać. Selery, pietruszki i marchewki wyjęte z bulionu możesz posiekać w kostkę i zrobić sałatkę jarzynową bądź wegański paprykarz z kaszą jaglaną. Nie trzeba wyrzucać!

Notka redakcyjna

Jak zrobić kostkę rosołową?

Domowa kostka rosołowa to o wiele zdrowsza alternatywa dla sklepowych kostek bulionowych. Naturalna kostka rosołowa ma przede wszystkim o wiele mniej soli i nie zawiera glutaminianu sodu, który jest powszechnym składnikiem kupnych kostek. Domowe kostki rosołowe charakteryzuje także znacznie bardziej wyczuwalny smak mięsa i warzyw, którego nie da się porównać z gotowym produktem. Jak zrobić kostki rosołowe? To bardzo proste. Przepis na kostkę rosołową jest bardzo podobny do przepisu na rosół czy bulion. W tym wypadku jednak używamy większej ilości składników, bo chcemy, aby smak był bardziej intensywny. Mięso, warzywa, przyprawy i zioła nastawiamy tak, jak na rosół. Robiąc domowe kostki rosołowe, nie bójmy się dodać nieco więcej włoszczyzny czy natki. Bulion musi się długo gotować (kilka godzin) na wolnym ogniu, aby składniki wypuściły jak najwięcej smaku. Gotowy i ostudzony bulion należy przecedzić i gotować w mniejszym naczyniu tak długo, aż zmniejszy swoją objętość o 75%. Wówczas możemy przelać bulion do foremek na kostki do lodu i zamrozić. Domowa kostka rosołowa będzie idealną bazą do wielu zup i sosów.

Nie wyrzucaj mięsa po ugotowaniu bulionu! Możesz je dalej pysznie wykorzystać, bez marnowania i wyrzucania żywności. Sprawdź: Co zrobić z mięsa z rosołu – praktyczny poradnik nie tylko na niedzielę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy