Wegetariańska zupa ogórkowa

Ocena:

4.44 (208)

  • 60 min.
  • dla 3 osób

Zdrowa zupa z dodatkiem ogórków własnej roboty.

Składniki:

  • 5 ogórków kiszonych najlepiej z własnej spiżarni
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały kawałek korzenia selera
  • seler naciowy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • lubczyk
  • koper
  • 2 łyżeczki warzywka (bez glutaminianu)
  • śmietanka sojowa

Wegetariańska zupa ogórkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę następnie gotujemy w osolonej wodzie (ugotowane odcedzamy i odkładamy ).Jedną marchew i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach,drugą marchewkę kroimy w krążki,pietruszkę i selera naciowego w kostkę.Ogórki ścieramy na tarce .Do garnka wlewamy wodę najlepiej źródlaną lub filtrowaną gdy się zagotuje dosypujemy warzywko,podsmażoną cebulę oraz warzywa pokrojone w kostkę(pietruszkę ,selera naciowego i marchew).Dosypujemy przyprawy: liść laurowy ,ziele angielskie,tymianek,lubczyk. Podsmażamy na oliwie warzywa starte na tarce czyli(marchew ,seler korzeń,ogórki kiszone) i umieszczamy w gotującej się zupie.Gdy ogórki zmiękną zmniejszamy ogień palnika i dodajemy ugotowane w wodzie i pokrojone w kostkę ziemniaki, pieprz ,sól do smaku czosnek,koper oraz śmietankę sojową,chwilkę gotujemy żeby śmietanka się nie ścięła i gotowe.

Porady

Wypróbuj też ten przepis na zupę ogórkową

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne