Kapuśniak na żeberkach

Ocena:

4.48 (153)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kapuśniak na żeberkach to pyszna potrawa, która ze względu na swoje właściwości rozgrzewające świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Połączenie kapusty kiszonej i wędzonych żeberek sprawia, że kapuśniak jest również zupą bardzo sycącą, idealną na obiad jednodaniowy. Co więcej, wędzone żeberka możemy śmiało zastąpić surowymi lub boczkiem. Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach najlepiej smakuje podawany ze świeżym pieczywem, które jeszcze bardziej podnosi poziom sytości tego dania. Jak zrobić kapuśniak na żeberkach? Nasz przepis na kapuśniak na żeberkach pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018 - najnowszy numer już w sprzedaży!

Składniki:

  • żeberka  1 kg

  • pietruszka  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • ziemniaki  2 szt.

  • kapusta kiszona  1 kg

  • cebula  1 szt.

  • smalec  20 g

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  6 szt.

  • lubczyk  3 g

  • majeranek  5 g

  • pieprz  3 g

Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na kapuśniak na żeberkach zaczynamy od przygotowania mięsa. Żeberka pokroić w kawałki, zalać wodą, tak aby były przykryte, zagotować. Łyżką cedzakową zdjąć pianę. Dodać ziele, liście i lubczyk, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

    Żeberka
  • Krok 2:

    Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować osobno. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Włożyć do wywaru. Gotować 10 minut. Kapustę posiekać, dodać do zupy i gotować, aż mięso będzie miękkie. Żeberka wyjąć, wystudzić. Odkroić mięso, włożyć do zupy. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać do zupy.  Na końcu nasz kapuśniak na żeberkach doprawiamy majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.

    Kapuśniak

Porady

  • Tradycyjny kapuśniak na żeberkach przygotowany jest z kapusty kiszonej – taką też rekomendujemy wykorzystać w przepisie. Opcjonalnie możemy postawić na świeżą kapustę, którą należy uprzednio poszatkować. 
  • Kapuśniak możemy przygotować na różnych wywarach – zdecydowanie najpopularniejszy jest kapuśniak na żeberkach, który jednocześnie jest też najbardziej sycący. Oprócz tego możemy przygotować kapuśniak na boczku (ewentualnie na boczku i na żeberkach) lub nawet na golonce. Jeśli jednak zależy nam na „odchudzonej” wersji kapuśniaka, to możemy przygotować go również na rosole drobiowym.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kapuśniak jest tradycyjną zupą, którą przygotowuje się na bazie kapusty głowiastej – świeżej lub kiszonej (w zależności od indywidualnych preferencji), warzyw oraz żeberek lub boczku. Jest ona znana i rozpowszechniona w Polsce, ale także u naszych sąsiadów – na Słowacji (kapustnica) oraz na Ukrainie (kapuśniak ukraiński). Kapuśniak jest kulinarną wizytówką Podhala, gdzie występuje pod postacią kwaśnicy, którą zawsze przygotowuje się z kiszonej kapusty. Można go spotkać również na Podhalu pod dwoma nazwami kapuśniak borowiacki (szarpak, przygotowany z kapusty kiszonej) lub parzybroda (przygotowany z kapusty świeżej). 

Jak zrobić kapuśniak na żeberkach? 


Przygotowanie kapuśniaka na żeberkach nie jest zbyt trudnym i wymagającym zadaniem. Wystarczy, przygotowane wcześniej żeberka, pokroić w kawałki, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu między czasie zbierając szumowiny. Dalej warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru z żeberek wędzonych. Na samym końcu siekamy kapustę i również dodajemy ją do naszego wywaru. Całość gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (najlepiej miękkość sprawdzać widelcem). Na samym końcu podsmażamy na smalcu pokrojoną w kostkę cebulkę i również dodajemy ją do naszej zupy. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem, możemy też dodać odrobinę czosnku, lubczyku i tymianku. 


Kapuśniak na wędzące  


Kapuśniak przygotowuje się najczęściej na bazie kapusty kiszonej i wędzonych żeberek, i ewentualnie również boczku. Dodatek wędzonek nadaje całości charakterystycznego smaku i aromatu. Dzięki temu wydaje się, że nasze danie jest okraszone delikatnym dymem. Przy zakupie wędzonek do kapuśniaku warto zwracać uwagę na ich skład oraz sposób obróbki – niekiedy zdarza się, że wyroby mięsne tylko „imitują” wędzone poprzez pomalowanie ich specjalnym płynem, dzięki któremu nabierają one charakterystycznego dla wędzonek koloru. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne