REKLAMA

Warzywne leczo z dyni

Leczo to powszechnie znane danie kuchni węgierskiej, które w tradycyjnej wersji jest gulaszem z papryki i pomidorów z dodatkiem kiełbasy. Obecnie leczo można spotkać w wielu różnych wersjach. Próbowaliście już leczo z dyni? To wyjątkowe danie, ponieważ leczo z dynią ma wyjątkowo słodki smak, dzięki kukurydzy i moreli, a prażona gorczyca i curry dodają jej pikantnego smaku. Dyniowe leczo to także pyszny sposób na zamknięcie smaku sezonowych warzyw na dłużej!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

leczo

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 180 głosów)


Kroki przygotowania:

  • dynia-kukurydza-kabaczek 1.

    Warzywa na leczo z dyni myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy (ręcznikiem papierowym lub na durszlaku). Z dyni wydrążamy miąższ, z kolby kukurydzy za pomocą ostrego noża zdejmujemy ziarenka do miski. Cukinie obieramy i również wydrążamy z miąższu (w tym przypadku miąższ wyrzucamy), z papryki usuwamy gniazda nasienne, z moreli wyciągamy pestki. Cukinie, miąższ dyni, paprykę i morele kroimy w średniej wielkości kostki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. W międzyczasie obieramy cebule z łupin i kroimy je w kostkę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy cebula już lekko się zeszkli, dorzucamy kolejno pokrojone papryki, następnie dynię, cukinie oraz morele. Gotujemy przez około dziesięć minut, po czym dorzucamy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory. Całość lekko doprawiamy solą, dodajemy miód, lubczyk lub cząber oraz (opcjonalnie) curry i podprażone wcześniej ziarna gorczycy.

  • sloiki 2.

    Następnie do leczo z dyni dodajemy ziarna kukurydzy i na bardzo małym ogniu dusimy przez około pół godziny, regularnie mieszając. Ugotowane leczo z dyni przekładamy do dokładnie wyczyszczonych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z gotującą się wodą przez 20-30 minut.

Porady

Tak przygotowane słoiki to początek kreatywnej kulinarnej przygody. Leczo z dynią możemy połączyć z podduszonym mielonym mięsem wołowo-wieprzowym, doprawić na ostro i zalać kukurydziane nachos, posypując wierzch kolendrą. Albo wymieszać z esencjonalnym bulionem na włoszczyźnie i korpusach drobiowych, ugotowaną ciecierzycą albo ziemniakami, dzięki czemu powstanie zupa. W warzywnym leczo można zapiekać nafaszerowane np. serem grube makaronowe rurki lub muszle. Przyda się także na śniadanie: wystarczy wbić do gorącego leczo z dyni kilka jaj i wstawić do piekarnika (na ok. 15 min w temp. 180°C). Jest także świetny jako dodatek do bitek i wołowego gulaszu.

Zobacz też: Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki

Aby przyrządzić leczo z dyni według naszego przepisu, potrzebne będą obrane ze skórki pomidory. Nie da się ich obrać nożykiem czy obieraczką, tak, jak ma się to w przypadku innych warzyw, dlatego poniżej przedstawiamy krótką instrukcję jak zrobić to szybko i sprawnie:

  1. Najpierw należy zagotować wodę (pół litra/litr). Ostrożnie i delikatnie nacinamy pomidory od góry do dołu na krzyż. Nie tniemy za głęboko, wystarczy je lekko naciąć.
  2. Następnie ponacinane pomidory delikatnie wkładamy do wrzątku i zostawiamy tam na chwilkę (nie więcej niż pół minuty). Pomidory wyławiamy i od razu wkładamy do zimnej wody, aby się już dłużej nie gotowały. Zdejmujemy skórkę według zrobionych nacięć - powinna lekko i bezproblemowo odchodzić.

Zamiast świeżych pomidorów, do leczo z dyni możesz użyć także pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego. Z kolei morele można zastąpić ananasem - leczo z dynią będzie jeszcze smaczniejsze!

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić leczo z dynią?

Leczo z dynią to nietypowa wersja tradycyjnego, węgierskiego gulaszu z pomidorów i papryki. Poza tymi dwoma podstawowymi składnikami, dodajemy także dynię i morelę, dzięki czemu leczo jest wyjątkowo słodkie. Jak zrobić leczo z cukinią i dynią? Najpierw należy dokładnie oczyścić i umyć wszystkie warzywa i owoce: dynię, cukinie, paprykę, kukurydzę i morele. Cukinię obieramy ze skórki (choć możemy ją także zostawić po dokładnym umyciu warzywa) i pozbywamy się miąższu. Z dyni z kolei wydrążamy miąższ, który będzie potrzebny do przyrządzenia leczo. Z kolby kukurydzy oddzielamy ziarenka za pomocą noża, morele pozbawiamy pestek i również kroimy. Następnie paprykę, miąższ dyni i cukinię kroimy w kostkę średniej wielkości, a w dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Następnie do garnka dorzucamy cukinie, paprykę, dynię i morele. Leczo z dyni i cukinii gotujemy przez około dziesięć minut, po czym dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory. Solimy do smaku, dodajemy miód oraz pozostałe przyprawy. Po dziesięciu minutach dodajemy ziarna kukurydzy i na małym ogniu dusimy, regularnie mieszając. Po 30 minutach leczo z dyni przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Czytaj także: Pasteryzacja słoików - na sucho w piekarniku czy na mokro?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy