Warzywne leczo ogrodowe

Leczo do słoików to najlepszy sposób na zachowanie smaku sezonowych produktów. Warzywne leczo z dodatkiem papryki, miodu i aromatycznych przypraw smakuje doskonale!

leczo

Ocena:

(średnia 4.52 z 180 głosów)

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 cebul
  • średniej wielkości
  • pokrojonych w kostkę
  • 2 kg papryki białej
  • 3 kg miąższu dyni typu Muskat
  • bez pestek
  • pokrojonego w kostkę
  • 3 kg kabaczków
  • bez skóry i pestek
  • pokrojonych w kostkę
  • 1 kg moreli
  • bez pestek
  • pokrojonych
  • 2 kg pomidorów
  • dojrzałych
  • bez skóry i pestek
  • do smaku: sól
  • pieprz
  • lubczyk lub cząber
  • płynny miód
  • ew. także czosnek
  • curry i podprażone ziarna gorczycy

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z kolby kukurydzy ostrym nożem zdejmujemy ziarenka do miski.
  • Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę
  • wrzucamy najpierw cebulę. Lekko ją szklimy
  • następnie dorzucamy kolejno papryki
  • potem dynię
  • kabaczki
  • morele
  • a po 10 min – pomidory.
  • Wszystko lekko solimy
  • doprawiamy lubczykiem lub cząbrem i miodem (ew. też czosnkiem
  • curry i gorczycą).
  • Dorzucamy ziarna kukurydzy i na bardzo małym ogniu
  • regularnie mieszając
  • dusimy ok. 30 min.
  • Gorące warzywa przekładamy do wyparzonych słoików
  • mocno zakręcamy
  • pasteryzujemy w garnku z gotująca się wodą przez 20–30 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Tak przygotowane słoiki to początek kreatywnej kulinarnej przygody. Ich zawartość możemy połączyć z podduszonym mielonym mięsem wołowo-wieprzowym, doprawić na ostro i zalać kukurydziane nachos, posypując wierzch kolendrą. Albo wymieszać z esencjonalnym bulionem na włoszczyźnie i korpusach drobiowych, ugotowaną ciecierzycą albo ziemniaki, dzięki czemu powstanie zupa. W warzywnym leczo można zapiekać nafaszerowane np. serem grube makaronowe rurki lub muszle. Przyda się także na śniadanie: wystarczy wbić do gorącego kilka jaj i wstawić do piekarnika (na ok. 15 min w temp. 180°C). Jest także świetny jako dodatek do bitek i wołowego gulaszu.

Zobacz też; Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki

Notka redakcyjna

Morele można zastąpić ananasem - leczo będzie jeszcze smaczniejsze!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy