Rosół z perliczki jest delikatny i esencjonalny. Ma ciekawy smak, który łatwo odróżnić od tradycyjnego rosołu. Jest o wiele mniej tłusty, więc bardziej lekkostrawny, a przy tym pełen wartościowych składników odżywczych. Co więcej, perliczki nie są hodowane na tak dużą skalę jak kurczaki, a dobre warunki życia i wartościowa karma przekładają się na zdrowsze mięso. Z poniższego przepisu dowiecie się, jak zrobić rosół z perliczki, aby wydobyć z niego to, co najlepsze.
iStock
Warzywa: obieramy je i myjemy. Marchewkę i seler kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są duże.
Mięso: myjemy i w całości umieszczamy w dużym garnku.
Cebula: kroimy ją na pół i podsmażamy na suchej patelni.
Natka pietruszki lubczyk: związujemy je sznurkiem, aby łatwiej je było wyłowić, kiedy rosół z perliczki będzie gotowy.
Gotowanie: włoszczyznę, natkę pietruszki i lubczyk wkładamy do garnka. Wlewamy wodę i wstawiamy do zagotowania. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gdy tylko rosół zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika do minimum i w ten sposób gotujemy przez 2 godziny. Na koniec wyjmujemy wszystkie składniki, pozostawiając w garnku sam bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron: w osobnym garnku wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy go zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Podawanie: rosół podajemy w bulionówkach z makaronem pszennym lub grzankami. Wierzch możecie posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Zamiast prażyć cebulę na patelni, możecie ją opalić nad palnikiem lub za pomocą opalarki do crème brûlée.
- Jeśli perliczka nie mieści się wam w całości w garnku, pokrójcie ją na 2–4 części.
- Kiedy na powierzchni rosołu pojawi się biała piana, zdejmujemy ją ostrożnie łyżką i wyrzucamy.
- Aby rosół z perliczki był bardziej klarowny, na koniec przelejcie go przez podwójnie złożoną gazę lub tetrę.
- Rosół możecie podawać czysty z makaronem lub z dodatkiem gotowanych warzyw i mięsa z perliczki.
Mięso z perliczki jest pełne wartościowych składników. Zawiera magnez, potas, fosfor i żelazo, dużą ilość białka i witamin z grupy B. Ze względu na małą zawartość tłuszczu – 1% w piersiach i ok. 3% w udkach – jest wskazane dla osób na diecie niskotłuszczowej.
Rosół z perliczki jest odpowiedni dla dzieci i osób starszych. Bogactwo witamin i minerałów zwiększa odporność organizmu, pomagając w walce z przeziębieniem i grypą. Jest także wskazany dla sportowców ze względu na dużą zawartość białka.
Perliczka to ptak o charakterystycznym czarnym upierzeniu w białe kropki. Pomysł na ich hodowlę pochodzi z Afryki, gdzie są znane od setek lat. W smaku perliczka przypomina dzikie ptactwo.
Dzikie perlice żyją nawet 12 lat. W sytuacji zagrożenia uciekają pieszo. Jest to skuteczne, bo perliczki bardzo szybko biegają. W ciągu dnia potrafią pokonać dystans nawet 5 km. Hodowane są nie tylko dla mięsa, ale także dla jaj, które również są wartościowym źródłem witamin i minerałów.
Jak wspomnieliśmy powyżej, mięso z rosołu możecie pokroić na kawałki i dodać do zupy. Gotowana perliczka może być także pysznym daniem głównym. Z dodatkiem konfitury z żurawiny lub rokitnika smakuje wprost wybornie.
Piersi z perliczki można także oddzielić przed gotowaniem, aby przygotować z nich pieczone faszerowane kieszonki, np. serem żółtym, ziołami, pieczarkami lub suszonymi pomidorami.
Gotowane mięso z perliczki jest doskonałe na farsz do knedli lub pierogów. Można przygotować z niego także:
Komentarze