Ryżanka

Ryżanka to niezwykle smaczna i lekkostrawna zupa na bazie mięsa drobiowego, marchewki, pietruszki, selera, pora oraz oczywiście ryżu. Szczególnie chętnie sięgają po nią osoby na diecie. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na lekki, a zarazem pożywny obiad, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 189 głosów)

Ryżanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie wywaru: Pałki z kurczaka płuczemy i osuszamy. W razie potrzeby usuwamy z nich skórę. Układamy je na dnie garnka i zalewamy 1 l wody. Gotujemy 60 minut. Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora (zieloną część) kroimy w cienkie paski. 

  • 2.

    Ryżanka: Wszystkie warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość gotujemy przez około 20 minut, po czym dorzucamy do zupy przepłukany na sitku ryż. Kontynuujemy gotowanie przez następne 25 minut, po czym dodajemy lubczyk i sól. Podajemy.

Porady

  • Do przygotowania ryżanki z mięsem najlepiej sprawdzą się podudzia drobiowe. Można w tym celu użyć również filetu z piersi z kurczaka. 
  • Przygotowując zupę ryżankę dla dziecka lub osoby na diecie lekkostrawnej, ilość przypraw należy ograniczyć do minimum. 
  • Ugotowaną w większej porcji ryżankę należy wystudzić i przełożyć do lodówki. Odpowiednio przechowywana zachowa świeżość przez około 4–5 dni. Można ją również przelać do szczelnych pojemników lub woreczków strunowych i zamrozić. W zamrażalniku można ją trzymać do czterech tygodni. 
  • Zupę ryżankę można doprawić odrobiną posiekanej natki pietruszki lub koperku. Fanom orientalnych smaków polecamy dodanie do niej sosu sojowego, cebuli dymki oraz kolendry.
  • Przed gotowaniem, ryż należy dobrze wypłukać na sitku, by usunąć z jego powierzchni skrobię. Dzięki temu nie będzie on przywierał do dna garnka, a jego konsystencja po ugotowaniu będzie zdecydowanie smaczniejsza.
     

Notka redakcyjna

Dodatki do zupy ryżanki

Przepis na ryżankę można przygotować na wiele sposobów. W tradycyjnej wersji, gotowanej na bulionie warzywnym, dodaje się do niej jedynie warzywa korzeniowe i ryż. Warto jednak dorzucić do niej również pokrojonego pora, nać pietruszki oraz kawałek chudego mięsa – najlepiej drobiowego. Polecamy również spróbować dietetycznej ryżanki z gotowanym selerem naciowym. 

Jeżeli chcecie, by zupa była bardziej sycąca, możecie dodać do niej pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Można też ugotować ją na bazie mieszanki kalafiora, marchewki oraz zielonego groszku. Do tak przygotowanej zupy ryżowej polecamy dodać lekkostrawne pulpeciki drobiowe.

Zobacz także: zupę ryżową z selerem naciowym, cukinią i ziemniakami.

Zupę można też przyrządzić z dodatkiem pieczarek i świeżego tymianku. Należy jednak pamiętać, że w takiej wersji nie będzie ona już lekkostrawna. Poszukiwaczy nowych smaków może zainteresować także ryżanka o orientalnym charakterze z papryką i ryżem jaśminowym. 

 

Dla kogo jest polecana ryżanka?

Ryżanka polecana jest praktycznie dla każdego, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci, osób borykających się z problemami gastrycznymi, rekonwalescentów i osób z przewlekłymi schorzeniami. Jest ona niezwykle delikatna dla żołądka i łatwostrawna. Posiada też doskonałe właściwości rozgrzewające oraz dostarcza wielu cennych składników odżywczych i reguluje trawienie.

Chętnie sięgają po nią również osoby na diecie redukcyjnej. Ryżanka z marchewką jest bowiem nie tylko lekkostrawna, ale i niskokaloryczna. Choć ciężko dokładnie określić ilość kalorii w jednej porcji zupy – m.in. ze względu na różnice w ilości i rodzaju użytych składników – to można przyjąć, że zawiera ona między 200 a 250 kcal. Przyjmuje się bowiem, iż 100 ml ryżanki to około 50 kalorii.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy