Domowa vegeta to znacznie zdrowsza alternatywa niż jej kupny odpowiednik. Choć przygotowanie i wysuszenie warzyw jest nieco czasochłonne, warto zainwestować swój czas. Tym bardziej, że można od razu przygotować większą ilość przyprawy, z której będziemy później długo korzystać. Wystarczy odrobina domowej vegety, aby wzbogacić smak zup, sosów, zapiekanek, pieczeni, risotta i wielu innych potraw.
iStock
(średnia 4.42 z 207 głosów)
Rozdrabnianie warzyw: Na początek warzywa trzeba umyć i pokroić na kawałki. Wybrać najładniejsze liście selera. Warzywa trzeba podzielić na 2-3 porcje, przełożyć do robota kuchennego i miksować pulsacyjnie. Następnie dosypać sól i jeszcze chwilę miksować.
Suszenie warzyw: Rozdrobnione warzywa należy wyłożyć na papier do pieczenia, który układamy na kratce. Warzywa należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-60°C z włączonym termoobiegiem i lekko uchylonych drzwiczkach.
Przyprawa warzywna – przepis: Gdy przyprawa warzywna wyschnie trzeba jeszcze raz krótko zmiksować do momentu pozbycia się grudek. Domowa przyprawa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Domowa vegeta jest gotowa.
Porady
Domowa kostka rosołowa z vegety
Kostki rosołowe są wygodne, szybkie w użyciu i mają wiele zastosowań w kuchni. Jednak wszyscy wiemy, że nie jest to najzdrowsze rozwiązanie. Chyba, że taką kostkę przygotujemy sami w domu. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Możemy do tego wykorzystać przygotowaną wcześniej, domową vegetę z suszonych warzyw. Wystarczy dodać do niej oliwę z oliwek. Można też poddusić włoszczyznę z przyprawami z dodatkiem oliwy i niewielkiej ilości wody, a następnie zblendować całość i przełożyć do silikonowych foremek na lód.
Jak przechowywać domowe kostki rosołowe?
Domowe kostki rosołowe nie zawierają konserwantów, ani żadnych sztucznych dodatków. Są naturalne, pełne aromatycznych ziół i zdrowych warzyw. Jednak w przeciwieństwie do kupnych kostek, nie możemy ich trzymać tak po prostu w kuchennych szafkach. Najłatwiej jest po prostu je zamrozić - zachowają wtedy świeżość i aromat nawet na trzy miesiące.
Przewaga domowej vegety nad kupną polega na tym, że składa się ona z samych warzyw i naturalnych przypraw, bez sztucznych barwników, aromatów, glutaminianu sodu i innych, szkodliwych dla zdrowia dodatków. Sami możemy wybrać warzywa, których użyjemy do przygotowania domowej vegety i zmodyfikować ich proporcje w zależności od własnych upodobań.
Składniki do przyrządzenia domowej vegety są niedrogie i łatwo dostępne. Co więcej, ponieważ sami je wybieramy, mamy wpływ na ich pochodzenie i jakość. To również doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych w kuchni resztek warzyw. Domową vegetę można przechowywać zamkniętą w szczelnym pojemniku przez bardzo długi czas, nawet do roku.
Komentarze