Jarzynka na zimę

Jarzynka na zimę to naturalna baza do wszelkiego rodzaju potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Mieszanka skoncentrowanych w słoiczku smaków i aromatów pozwoli w kilka chwil przygotować dowolną zupę, gulasz, sos i potrawkę. Taka domowa przyprawa nie tylko doprawi dania, ale także znacznie przyspieszy ich przygotowywanie. Jak zrobić jarzynkę na zimę? Zobaczcie przepis krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 186 głosów)

Jarzynka na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Włoszczyzna 1.

    Przygotowanie warzyw: Całą włoszczyznę obieramy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Myjemy i osuszamy również nać z pietruszki oraz selerów. Wszystko mielimy w maszynce, przez drobne sitko. Na dno szerokiego rondla wylewamy olej, rozgrzewamy, wkładamy zmielone warzywa, wsypujemy sól.

  • smazenie-warzyw 2.

    Jarzynka na zimę: Wszystkie warzywa dusimy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy zmiękną, przyprawiamy je do smaku utłuczonymi w moździerzu pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gorącą pastę przekładamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy. Ustawiamy na blasze, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130°C i pasteryzujemy przez około 1 godzinę. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Porady

  • Warzywa na zupę w słoikach można drobno posiekać, zetrzeć na tarce o dowolnej grubości oczek lub zmielić w maszynce. Wszystko zależy od tego, jaka konsystencja nam odpowiada.
  • Taka domowa jarzynka do słoików jest nie tylko zdrowsza, ale i bardzo ekonomiczna niż jej sklepowe odpowiedniki, gdyż z jednej łyżki tej przyprawy zrobimy aż 2 litry esencjonalnego bulionu
  • Jarzynka w słoikach na zimę powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepiej schować przetwory do piwnicy lub spiżarni. Jeśli nie macie takiego pomieszczenia, najlepiej będzie trzymać słoiki w lodówce.
  • Z tego warzywnego miksu zrobimy bazę do każdego rodzaju zupy i nie tylko. Włoszczyzna na zimę przyda się też do sosów, gulaszy czy zapiekanek. Można z niej wyczarować także risotto, kaszotto czy leczo. 

Lubisz zdrowe przyprawy bez konserwantów? Wypróbuj też przepis na domową kostkę rosołową!


Notka redakcyjna

Jak zrobić jarzynkę na zimę?

Powyższy przepis to tylko baza do własnych kombinacji, gdyż warzywa na zimę w słoikach można mieszać w wielu konfiguracjach. Dodajcie więc swoje ulubione warzywa, zioła oraz przyprawy i przetestujecie różne wersje. Oprócz klasycznej włoszczyzny, czyli marchewki, pietruszki, selera korzeniowego i pora, warto dorzucić także cebulę, seler naciowy, czosnek, pomidory, kapustę, cukinię, kalafior czy kalarepkę. Fantastycznym dodatkiem, który podkręci smak warzyw, będą także grzyby leśne lub pieczarki.

Jarzynka na zimę powinna być też porządnie doprawiona ziołami i przyprawami. Co warto do niej dodać? Bazowy zestaw to pieprz, słodka i ostra papryka, liście laurowe oraz ziele angielskie. Jeśli chodzi o zioła, podstawą jest posiekany koperek, natka pietruszki i lubczyk. Miłośnicy pikantnych smaków mogą też dosypać odrobinę kruszonego chilli lub szczyptę pieprzu kajeńskiego. Dla intensywnego żółtego koloru warto dodać także odrobinę kurkumy.

Jarzynka na zimę - inne pomysły

Na kostki można wykorzystać także „wkład" z rosołu. W takim wypadku całą ugotowana włoszczyznę wyjmujemy z bulionu i blendujemy razem ze skórkami drobiowymi i ewentualnie tłustymi częściami innych mięs. Następnie masę tę dodatkowo przecieramy przez sitko i mieszamy ze 100 gramami soli, łyżeczką kurkumy i garścią posiekanej natki pietruszki. Wszystko przekładamy do foremki na kostki lodu i zamrażamy.

Popularnym przepisem jest także jarzynka bez soli, którą szczególnie polubiły osoby na dietach leczniczych i odchudzających. Taka mieszanka ma znacznie mniejszą ilość sodu, dlatego sprawdzi się przy miażdżycy, problemach z nadciśnieniem, czy niewydolności nerek. W przypadku tego przepisu musimy jednak pamiętać, aby dodać jeszcze więcej ziół i przypraw, aby warzywa, mimo braku soli, miały dużo smaku. Ten wariant należy koniecznie pasteryzować, gdyż sól jest naturalnym konserwantem i to właśnie ona wydłuża przydatność przetworów.

Przyprawa jarzynka może być nie tylko gotowana, ale i suszona. Taki przepis najłatwiej przygotować, używając suszarki do grzybów lub owoców, ale jeśli nie macie pod ręką takiego sprzętu, warzywa można również ususzyć w piekarniku. Obrane i rozdrobnione jarzyny rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika ustawionego na 40-50 stopni na około 5 godzin. Wysuszone warzywa drobno mielimy, przesypujemy do słoiczków i powstaje zdrowa, domowa vegeta.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy