REKLAMA

Pizza carbonara

:-)

dodany przez: czarrna czarrna

ciasto drożdżowe Pizza

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 169 głosów)


Składniki:

  • 200g mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • dodatki:
  • 6 plasterków boczku lub baleronu
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dkg sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać wodę i ostawić w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z przyprawami, dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na suszej teflonowej patelni. przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać trochę oleju i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Zdjąć z patelni. Baleron pokroić w paseczki i podsmażyć na pozostałym oleju. Ser zetrzeć na tarce. Jajka i śmietanę doprawić solą i pieprzem i roztrzepać.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Na natłuszczonej blaszce (20x25 cm) uformować w dowolny kształt z wysokim brzegiem. Na cieście rozłożyć cebulę, pieczarki i wędlinę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać połowa masy jajecznej, posypać serem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.
  • Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Porady

Zobacz też: carbonara przepis wakacyjny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy