Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią oczaruje wszystkich domowników swoją wilgotną, delikatną konsystencją. To idealna alternatywa dla ciężkich i kalorycznych wypieków. Chętnie sięgają po nie osoby dbające o linię, ale i nie tylko – jego smak zachwyci każdego. Sprawdzi się zarówno na co dzień jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy, jak i od święta. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na proste i szybkie słodkości, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 147 głosów)


Ciasto czekoladowe z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masa na cukiniowe ciasto: cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło przekładamy do miski. Ubijamy je przy pomocy miksera, aż do uzyskania konsystencji puchu. Następnie, cały czas miksując, partiami dodajemy do niego olej. Powstałą masę łączymy z cukrem, ekstraktem waniliowym, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Wbijamy jajka, całość ponownie mieszamy. Dalej miksując, dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, łączymy je z kakao i kawą. Dokładnie mieszamy masę. 

  • 2.

    Ciasto czekoladowe z cukinią: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Przekładamy do niej gotową masę na ciasto z cukinii. Pieczemy je przez około 35–40 lub do suchego patyczka. Przed podaniem dokładnie je studzimy i opcjonalnie dekorujemy. 

Porady

  • Podany powyżej przepis zakłada użycie blachy o wymiarach 24x24 cm. Oczywiście ciasto czekoladowe z cukinią można również upiec w formie o innych rozmiarach. Należy wtedy jednak pamiętać o odpowiednim dostosowaniu ilości składników i czasu pieczenia.
  • Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowego z cukinii powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli zapomnicie odpowiednio wcześniej wyjąć masło z lodówki, możecie ogrzać je w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Wystarczy przełożyć je do miski, przykryć folią aluminiową i umieścić nad rondelkiem z gotującą się wodą. Jajka można ocieplić, przekładając je do ciepłej wody. 
  • Zastanawiacie się, czy czekoladowe ciasto z cukinii jest już upieczone? Możecie to w łatwy sposób sprawdzić, używając drewnianego patyczka. Wystarczy wbić go w środek wypieku i sprawdzić czy jest on suchy. Jeżeli tak, to ciasto jest gotowe. W przeciwnym wypadku należy wydłużyć czas jego pieczenia. 
  • Po wystudzeniu ciasto czekoladowe można przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3–4 dni. By uniknąć jego wyschnięcia, najlepiej owinąć je folią spożywczą lub zamknąć w szczelnym pojemniku.
  • Ciasto z cukinią polecamy piec w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół. 
  • Ograniczacie spożycie cukru? Możecie zastąpić podany w przepisie cukier jego zdrowszym odpowiednikiem. Szczególnie dobrze sprawdzi się w tym celu ksylitol. Posłodzone nim ciasto cukiniowe niemalże nie różni się od oryginalnej wersji. 
  • Przygotowanie zgodnie z powyższym przepisem szybkie ciasto czekoladowe z powodzeniem można mrozić. Przed przełożeniem do zamrażalnika polecamy owinąć je folią spożywczą. 
  • Kwaśną śmietanę można zastąpić jakościowym jogurtem naturalnym.

Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne ciasta czekoladowe

Notka redakcyjna

Ciasto czekoladowe z cukinią w wersji wegańskiej i bezglutenowej

Macie ochotę na bardzo czekoladowe ciasto z cukinią, ale nie możecie spożywać glutenu? Żaden problem! Powyższy przepis z łatwością można dostosować do wymagań diety w celiakii. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną mieszanką mąki gryczanej i ziemniaczanej. Można także wykorzystać gotowe miksy do wypieków oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa. Należy również upewnić się, że zarówno proszek do pieczenia, jak i soda oczyszczona są pozbawione glutenu.

Ciasto z cukinii można również upiec w wersji wegańskiej. W tym wypadku do jego przygotowania potrzeba mąki pszennej (200 g), mąki pełnoziarnistej (150 g), płatków owsianych (50 g), cukru (35 g), kakao (20 g), proszku do pieczenia (4 g), sody oczyszczonej (4 g), oleju roślinnego (100 ml), cukinii (150 g) oraz napoju roślinnego (125 ml). Suche składniki należy przesiać do miski i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu łączy się składniki mokre oraz startą na tarce cukinię. Przed przełożeniem do piekarnika całość wystarczy dokładnie wymieszać. Po około 45 minutach w 180°C wegańskie ciasto będzie gotowe. 

Jak udekorować ciasto z cukinii (czekoladowe)?

Ciasto czekoladowe z cukinią świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i od święta. Można je serwować podczas rozmaitych rodzinnych imprez i spotkań w gronie przyjaciół – goście z pewnością będą zachwyceni. Jeśli chcecie, by prezentowało się ono naprawdę pięknie możecie oblać je warstwą gęstej polewy czekoladowej. Równie dobrze sprawdzi się kremowy sos waniliowy, który fantastycznie przełamie smak ciasta. 

Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią można również ozdobić przy pomocy bitej śmietany. Wystarczy przełożyć ją do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką, by w prosty sposób wykonać estetyczne kwiaty lub dekoracje o innych kształtach. Możecie też obłożyć je warstwą lekkiego kremu śmietankowo-waniliowego, a następnie obsypać je odrobiną gorzkiego kakao. W najprostszej wersji wypiek wystarczy oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy