Ciasto budyniowe z kruszonką

Ciasto budyniowe z kruszonką znika z talerzy szybciej niż zdążycie się zorientować. Jest dość słodkie, więc świetnie pasuje do czarnej kawy czy filiżanki mocnej herbaty. Ciasto z budyniem to pyszny pomysł na wyszukany deser. Możecie przyozdobić je cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Sprawdźcie nasz przepis na ciasto budyniowe!

Deserybudynie

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Kroki wykonania:

  • ciasto-budyniowe11.Z 2 szklanek mąki, 150 g masła, śmietany, pół szklanki cukru, 4 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód blachy (wyłożonej papierem do pieczenia). Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Wyłożyć ciepły jeszcze budyń na ciasto (zimny nie da się już rozprowadzić po cieście).
  • ciasto-budyniowe2.Z białek ubić pianę dodając na koniec 2 łyżki cukru. Białka wyłożyć na budyń. Przygotować kruszonkę - rozpuścić masło, dodać cukry i powoli dodawać resztę mąki, aż kruszonka nie będzie się kleić do palców. Posypać ciasto kruszonką. Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu. Kroić należy je dopiero po całkowitym wystudzeniu !

Porady

W przepisie na ciasto budyniowe wykorzystujemy:

  • budyń – śmietankowy z cukrem, ale można zastąpić go waniliowym lub czekoladowym
  • masło – można zastąpić margaryną

 

Notka redakcyjna

Ciasto budyniowe – przepis

Ciasto budyniowe jest bardzo delikatne i smaczne. Co ważne, mimo rozbudowanej listy składników, przygotowuje się je stosunkowo szybko. Chrupiąca, maślana kruszonka, rozpływający się w ustach krem budyniowy i miękki spód sprawiają, że to naprawdę wyjątkowe ciasto. 

Przygotowując szybkie ciasto z budyniem, warto wziąć pod uwagę kilka elementów. Przede wszystkim używamy budyniu już z cukrem w składzie, a jeśli mamy taki bez cukru dodajemy cukier do masy. Zamiast budyniu śmietankowego możemy też użyć na przykład waniliowego, a nawet czekoladowego. W tym ostatnim przypadku warto również dodać niewielką ilość kakao do spodu ciasta i kruszonki. 

Proste ciasto z budyniem jest pyszne z owocowymi dodatkami. W najprostszej wersji na spód kładziemy pokrojone na kawałki jabłka, ale sprawdzą się też na przykład gruszki lub owoce, które zatopimy w masie budyniowej – truskawki czy maliny. Wspaniale do ciasta budyniowego pasują brzoskwinie, zarówno świeże, jak i w syropie.

Ciasto budyniowe – jak zrobić?

Placek budyniowy najlepiej przygotowywać przy użyciu robota planetarnego. Pozwoli nam on zaoszczędzić sporo czasu, a właściwie zrobi ciasto za nas. Dobrze wyrobi spód i zrobi kruszonkę. Możecie przygotowywać w nim niemal każdy rodzaj ciasta – od drożdżowego przez ucierane po kruche. Do tego zrobicie w nim ciasto na pierogi czy pizzę. To naprawdę uniwersalny kuchenny pomocnik!

Czy można zamrozić ciasto z kremem budyniowym? Nie polecamy mrozić ciasta z kremem budyniowym. Po rozmrożeniu może stracić swoją wyjątkową strukturę. Warto natomiast zamrozić sam spód ciasta lub kruszonkę. Dzięki temu w każdej chwili w kilka minut będziemy mogli przygotować ciasto budyniowe. Wystarczy ugotować budyń i upiec ciasto.

Ciasto budyniowe można podawać nie tylko na zimno, ale i na ciepło. Dodajmy do niego gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę – uzyskamy efekt deseru jak z najlepszej kawiarni!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy