Ciasto budyniowe z kruszonką znika z talerzy szybciej niż zdążycie się zorientować. Jest dość słodkie, więc świetnie pasuje do czarnej kawy czy filiżanki mocnej herbaty. Ciasto z budyniem to pyszny pomysł na wyszukany deser. Możecie przyozdobić je cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Sprawdźcie nasz przepis na ciasto budyniowe!
Ciasto budyniowe / fot. Stockfood
Z 2 szklanek mąki, 150 g masła, śmietany, pół szklanki cukru, 4 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód blachy (wyłożonej papierem do pieczenia). Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Wyłożyć ciepły jeszcze budyń na ciasto (zimny nie da się już rozprowadzić po cieście).
Z białek ubić pianę dodając na koniec 2 łyżki cukru. Białka wyłożyć na budyń. Przygotować kruszonkę - rozpuścić masło, dodać cukry i powoli dodawać resztę mąki, aż kruszonka nie będzie się kleić do palców. Posypać ciasto kruszonką. Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu. Kroić należy je dopiero po całkowitym wystudzeniu !
Porady
W przepisie na ciasto budyniowe wykorzystujemy:
- budyń – śmietankowy z cukrem, ale można zastąpić go waniliowym lub czekoladowym
- masło – można zastąpić margaryną
Ciasto budyniowe jest bardzo delikatne i smaczne. Co ważne, mimo rozbudowanej listy składników, przygotowuje się je stosunkowo szybko. Chrupiąca, maślana kruszonka, rozpływający się w ustach krem budyniowy i miękki spód sprawiają, że to naprawdę wyjątkowe ciasto.
Przygotowując szybkie ciasto z budyniem, warto wziąć pod uwagę kilka elementów. Przede wszystkim używamy budyniu już z cukrem w składzie, a jeśli mamy taki bez cukru dodajemy cukier do masy. Zamiast budyniu śmietankowego możemy też użyć na przykład waniliowego, a nawet czekoladowego. W tym ostatnim przypadku warto również dodać niewielką ilość kakao do spodu ciasta i kruszonki.
Proste ciasto z budyniem jest pyszne z owocowymi dodatkami. W najprostszej wersji na spód kładziemy pokrojone na kawałki jabłka, ale sprawdzą się też na przykład gruszki lub owoce, które zatopimy w masie budyniowej – truskawki czy maliny. Wspaniale do ciasta budyniowego pasują brzoskwinie, zarówno świeże, jak i w syropie.
Placek budyniowy najlepiej przygotowywać przy użyciu robota planetarnego. Pozwoli nam on zaoszczędzić sporo czasu, a właściwie zrobi ciasto za nas. Dobrze wyrobi spód i zrobi kruszonkę. Możecie przygotowywać w nim niemal każdy rodzaj ciasta – od drożdżowego przez ucierane po kruche. Do tego zrobicie w nim ciasto na pierogi czy pizzę. To naprawdę uniwersalny kuchenny pomocnik!
Czy można zamrozić ciasto z kremem budyniowym? Nie polecamy mrozić ciasta z kremem budyniowym. Po rozmrożeniu może stracić swoją wyjątkową strukturę. Warto natomiast zamrozić sam spód ciasta lub kruszonkę. Dzięki temu w każdej chwili w kilka minut będziemy mogli przygotować ciasto budyniowe. Wystarczy ugotować budyń i upiec ciasto.
Ciasto budyniowe można podawać nie tylko na zimno, ale i na ciepło. Dodajmy do niego gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę – uzyskamy efekt deseru jak z najlepszej kawiarni!
Komentarze