Spaghetti w sosie porowo-kurkowym

Lekki sos i sprężyste nitki spaghetti - czy może być coś lepszego na obiad? Sprawdźcie sami, jak pyszne to danie!

Sosydania z makaronemspaghettiPasty

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 183 głosów)

Składniki:

  • por
  • 20 dag kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, świeży tymianek i rozmaryn
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 3–4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 paczki makaronu spaghetti
  • kilka łyżek tartego parmezanu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Por dokładnie myjemy, kroimy na półtalarki. Kurki czyścimy, płuczemy, osuszamy; malutkie zostawiamy w całości, większe kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy porwane gałązki tymianku i rozmarynu, smażymy chwilę, aż zapachną, dorzucamy pora. Czekamy aż się zeszkli, solimy, pieprzymy, dodajemy kurki.
  • Dusimy aż grzyby będą miękkie i ostrożnie, powoli (aby się nie ścięły) dodajemy oba rodzaje śmietany. Na koniec ew. doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, jeszcze gorący dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem i natychmiast podajemy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: diabelskie spaghetti wegetariańskie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy