Spaghetti z kurkami i porem

Ocena:

4.55 (183)

  • 35 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Spaghetti z kurkami i porem, skąpane w gęstym sosie śmietanowym, to świetny pomysł na pyszny, a zarazem prosty obiad. Po posypaniu tartym parmezanem całość smakuje wprost obłędnie. Co ważne, danie przygotujecie już w 35 minut. Sprawdzi się ono zarówno na co dzień, jak i od święta – np. podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na posiłki z grzybami w roli głównej, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić spaghetti w sosie kurkowo–porowym. 

Składniki:

  • kurki  200 g

  • por  260 g

  • masło  20 g

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • tymianek  0.5 pęczka

  • rozmaryn  0.5 pęczka

  • śmietana 18%  90 g

  • kwaśna śmietana  75 g

  • makaron spaghetti  250 g

  • parmezan  35 g

Spaghetti z kurkami i porem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach. Por dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy go w półtalarki. Kurki czyścimy przy pomocy pędzelka do grzybów lub płuczemy pod bieżącą wodą. Mniejsze sztuki zostawiamy w całości, a większe kroimy. Tymianek oraz rozmaryn obrywamy. 

  • Krok 2:

    Spaghetti z kurkami i porem: na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego świeży tymianek oraz rozmaryn. Całość smażymy przez około minutę, po czym dorzucamy por. Kontynuujemy smażenie, aż do jego zeszklenia. Następnie dodajemy kurki. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Dusimy go przez około 8 minut, aż do momentu, gdy grzyby staną się miękkie. Zabielamy go obiema śmietanami i ewentualnie doprawiamy do smaku. Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z sosem. Gotowy makaron w sosie porowym podajemy po posypaniu tartym parmezanem. 

Porady

  • Przechowywane w lodówce spaghetti z kurkami i porem zachowa świeżość przez maksymalnie 2 dni. By odpowiednio je zabezpieczyć przed zepsuciem, należy przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika. 
  • Sos kurkowo-porowy najlepiej dusić na maśle klarowanym, które nie przypala się nawet w wysokiej temperaturze. 
  • Poza sezonem na świeże grzyby leśne, możecie przyrządzić równie smaczne spaghetti z kurkami mrożonymi. Możecie też zawczasu zamrozić gotowy sos porowo-kurkowy (bez dodatku śmietany), a następnie go rozmrozić i połączyć z makaronem. 
  • Macie ochotę na spaghetti z kurkami, ale nie macie w domu odpowiedniego rodzaju makaronu? Żaden problem! Sos grzybowo-porowy możecie również połączyć z makaronem typu tagliatelle lub linguine. Nieco gorzej, ale wciąż zadowalająco, sprawdzą się popularne nitki, świderki czy muszelki.
  • Podany w powyższym przepisie parmezan można zastąpić równie smacznym, włoskim serem grana padano.
  • Jeśli lubicie dania pszenne z leśnymi grzybami, koniecznie sprawdźcie również nasz przepis na makaron z kurkami duszonymi na białym winie. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Spaghetti z kurkami i porem – alternatywne wersje przepisu

Połączenie świeżych, leśnych grzybów, aksamitnego sosu na bazie śmietany oraz jakościowego makaronu smakuje naprawdę fantastycznie. Wystarczy kilka składników, by stworzyć prawdziwie finezyjne danie, które posmakuje wszystkim domownikom. Jeżeli jednak chcecie, by gotowe spaghetti z kurkami i porem, było bardziej sycące, możecie dodać do niego pokrojone na kawałki i podsmażone na rumiano mięso drobiowe. Równie dobrze sprawdzi się soczyste, mielone mięso wołowe.

Jeśli zaś wolicie lżejsze posiłki, możecie połączyć sos kurkowo-porowy z warzywnym spaghetti. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzi się cukinia lub marchewka. Ewentualnie, można także użyć w tym celu ogórków zielonych czy buraków.  Cienkie, równe nitki pomoże wam uzyskać specjalna, spiralna krajalnica do warzyw. Jeśli jej nie posiadacie, możecie obrać warzywa przy pomocy skrobaczki, ale zajmie to nieco więcej czasu. Takie spaghetti gotuje się bardzo szybko – wystarczą 2–3 minuty w osolonym wrzątku. 

Inne dania z kurkami w roli głównej

Kurki cenione są nie tylko ze względu na swój delikatnie pieprzny smak, ale i za ich prozdrowotne właściwości. Zawierają  bowiem duże ilości witamin z grupy B oraz D. Stanowią dobre źródło beta-karotenu i kwasu foliowego. Przy tym są także niskokaloryczne. Zdecydowanie warto więc włączyć je do swojej diety. W jakiej postaci smakują najlepiej? Szczególnie polecamy spróbować gęstego i aromatycznego, wegańskiego kremu z kurek. 

Grzyby te, często stanowią też bazę do śniadaniowych omletów i jajecznic. Świetnie sprawdzą się również do przygotowania wielu wytrawnych wypieków, takich jak tarty, nadziewane bułeczki, pizzerinki czy tartaletki. Można je również wykorzystać do zrobienia pysznego farszu do pierogów. To jednak nie koniec ich kulinarnych zastosowań! Popularne kurki w śmietanie fantastycznie podkreślą smak pieczonych czy duszonych mięs. Często serwuje się je również jako dodatek do makaronu, kaszy czy ryżu. Jak widać, możliwości jest wiele!
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne