Spaghetti w sosie porowo-kurkowym

Lekki sos i sprężyste nitki spaghetti - czy może być coś lepszego na obiad? Sprawdźcie sami, jak pyszne to danie!

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • por
  • 20 dag kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, świeży tymianek i rozmaryn
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 3–4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 paczki makaronu spaghetti
  • kilka łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie

  1. Por dokładnie myjemy, kroimy na półtalarki. Kurki czyścimy, płuczemy, osuszamy; malutkie zostawiamy w całości, większe kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy porwane gałązki tymianku i rozmarynu, smażymy chwilę, aż zapachną, dorzucamy pora. Czekamy aż się zeszkli, solimy, pieprzymy, dodajemy kurki.
  2. Dusimy aż grzyby będą miękkie i ostrożnie, powoli (aby się nie ścięły) dodajemy oba rodzaje śmietany. Na koniec ew. doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, jeszcze gorący dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem i natychmiast podajemy.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
makaron obiad sos spaghetti pasta kurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze