Tort szpinakowy świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i odświętnych kolacji z przyjaciółmi. Połączenie delikatnego, maślanego ciasta i farszu na bazie szpinaku, jakościowego twarogu, greckiej fety, parmezanu oraz gotowanych jajek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Wytrawny wypiek zaskakuje nie tylko pięknym wyglądem, ale i pysznym, nieoczywistym smakiem. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na tort ze szpinakiem.
StockFood
(średnia 4.52 z 185 głosów)
Ciasto na tort ze szpinakiem: mąkę przesiewamy na stolnicę, sieczemy ją z dodatkiem miękkiego masła. Dodajemy 3 żółtka, śmietanę, cukier oraz 0,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i przekładamy na około 30 minut do lodówki.
Farsz: szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i odparowujemy na patelni, po czym przekładamy go do ostudzenia. Obrany czosnek sieczemy na drobno. W dużej misce mielony twaróg ucieramy z fetą. Dodajemy szpinak, czosnek, 2 jajka oraz tarty parmezan. Całość dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą (najlepiej czosnkową), sokiem z cytryny i pieprzem. Ponownie mieszamy.
Jajka: pozostałe 6 myjemy i wsadzamy do garnka z zimną wodą. Gdy zaczną się gotować odmierzamy 8-10 minut. Następnie odlewamy je i zalewamy zimną wodą. Po kilku minutach możemy je obrać i odstawić jeszcze na chwilę do przestudzenia.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Tortownicę (najlepiej o średnicy 24 cm) natłuszczamy.
Składanie warstw: ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego dwa cienkie krążki (jeden delikatnie większy od drugiego). Na dnie tortownicy umieszczamy większy. Przekładamy na niego połowę farszu. W równych odstępach wciskamy w środek ugotowane wcześniej jajka w całości. Przykrywamy kolejną warstwą farszu szpinakowego i pozostałą częścią ciasta. Zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Pieczenie: gotowy tort szpinakowy pieczemy przez około 50 minut w nagrzanym piekarniku.
Porady
- Przygotowując tort szpinakowy, należy pamiętać, by odpowiednio wcześnie wyjąć masło z lodówki. Powinno mieć ono temperaturę pokojową, co oznacza, że powinno ogrzewać się co najmniej przez godzinę.
- Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić w piekarniku, należy go przykryć folią aluminiową.
- Choć szpinakowy tort można podawać na ciepło, najlepiej smakuje on po całkowitym wystudzeniu. To świetna przystawka na wszelkiego rodzaju imprezy, sprawdzi się też na stole wielkanocnym.
- Podany powyżej prosty przepis na tort wytrawny można urozmaicić dodatkiem wędzonego boczku lub hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Równie dobrze smakuje tort szpinakowy z kurczakiem. Polecamy spróbować go także w wersji z kaparami czy botwinką.
- Chcecie przygotować go na bazie świeżego szpinaku? Żaden problem! Wystarczy go umyć, osuszyć, posiekać na drobno i delikatnie podsmażyć na posmarowanej oliwą patelni.
- Zielony tort ze szpinakiem można także doprawić mieszanką rozmarynu, czosnku gałki muszkatołowej i majeranku.
Zielony tort ze szpinakiem można przygotować na wiele, ciekawych i smacznych sposobów:
Ciast z dodatkiem szpinaku jest wiele, ten dodatek cieszy się rosnącą popularnością. To świetny naturalny barwnik, który sprawia, że wypieki wyglądają jeszcze atrakcyjniej. Dobrze komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi ciastami, bo nie jest wyczuwalny w smaku. To też doskonały sposób na przemycenie warzyw niejadkom.
Jeśli wolicie słodkie wypieki, możecie przygotować:
Komentarze