REKLAMA

Tort szpinakowy (wytrawny)

Tort szpinakowy świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i odświętnych kolacji z przyjaciółmi. Połączenie delikatnego, maślanego ciasta i farszu na bazie szpinaku, jakościowego twarogu, greckiej fety, parmezanu oraz gotowanych jajek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Wytrawny wypiek zaskakuje nie tylko pięknym wyglądem, ale i pysznym, nieoczywistym smakiem. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 183 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na tort ze szpinakiem: Mąkę przesiewamy na stolnicę, sieczemy ją z dodatkiem miękkiego masła. Dodajemy 3 żółtka, śmietanę, cukier oraz 0,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i przekładamy na około 30 minut do lodówki.

  • 2.

    Farsz szpinakowy: Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i odparowujemy na patelni, po czym przekładamy go do ostudzenia. Obrany czosnek sieczemy na drobno. W dużej misce mielony twaróg ucieramy z fetą. Dodajemy szpinak, czosnek, 2 jajka oraz tarty parmezan. Całość dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą (najlepiej czosnkową), sokiem z cytryny i pieprzem. Ponownie mieszamy. Pozostałe 6 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

  • 3.

    Tort szpinakowy: Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego dwa cienkie krążki (jeden delikatnie większy od drugiego. Tortownicę (najlepiej o średnicy 24 cm) natłuszczamy. Umieszczamy w niej większy krążek ciasta. Przekładamy na niego połowę farszu. Wciskamy w środek tortu ugotowane wcześniej jajka. Całość przykrywamy kolejną warstwą farszu szpinakowego i pozostałą częścią ciasta. Zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Gotowy torcik szpinakowy pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. 

Porady

  • Przygotowując tort szpinakowy, należy pamiętać, by odpowiednio wcześnie wyjąć masło z lodówki. Powinno mieć ono temperaturę pokojową. 
  • Jeśli wierzch zielonego tortu zacznie się zbyt mocno rumienić w piekarniku, należy go przykryć folią aluminiową. 
  • Choć szpinakowy tort można podawać na ciepło, najlepiej smakuje on po całkowitym wystudzeniu. 
  • Podany powyżej prosty przepis na tort wytrawny można urozmaicić dodatkiem wędzonego boczku, lub hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Równie dobrze smakuje tort szpinakowy z kurczakiem. Polecamy spróbować go także w wersji z kaparami czy botwinką
  • Chcecie przygotować tort wytrawny na bazie świeżego szpinaku? Żaden problem! Wystarczy go umyć, osuszyć, posiekać na drobno i delikatnie podsmażyć na posmarowanej oliwą patelni. 
  • Zielony tort ze szpinakiem można także doprawić mieszanką rozmarynu, czosnku gałki muszkatołowej i majeranku. 

Notka redakcyjna

Tort szpinakowy – inne przepisy 

Zielony tort ze szpinakiem można przygotować na wiele, ciekawych i smacznych sposobów. Fanom bardziej klasycznych wypieków, polecamy przygotowanie tortu na bazie jasnego biszkoptu z dodatkiem szpinaku, przełożonego serowo–łososiowym farszem. Można go urozmaicić, dodając do niego pomidorki koktajlowe, posiekaną na drobno paprykę lub świeży koperek. 

Równie smaczną propozycją jest tort kanapkowy ze szpinakiem. Jego przygotowanie należy zacząć od upieczenia delikatnego biszkoptu szpinakowego. Należy go podzielić na 2 części. Na wierzchu jednej z nich rozsmarowywuje się pastę jajeczną, którą następnie przykrywa się liśćmi zielonej sałaty i pokrojonym na plasterki pomidorem. Kolejną warstwę stanowi chleb słonecznikowy oraz salami. Wędlinę smaruje się obficie pastą czosnkową. Na niej układa się pokrojonego w cienkie plasterki ogórka zielonego. Ostatnią warstwę stanowi drugi blat szpinakowy. Boki ciasta można dodatkowo posmarować serkiem naturalnym. Tak przygotowany, wytrawny tort kanapkowy z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.  

Polecamy spróbować także tortu szpinakowego z naleśników. Jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych czy czasochłonnych. Wystarczy przełożyć kilka lub kilkanaście warstw domowych naleśników wytrawnych warstwami farszu na bazie szpinaku, czosnku, masła, przypraw i serka mascarpone. 

Tort szpinakowy na słodko – pomysły 

Jeśli wolicie słodkie wypieki, możecie przygotować pyszny tort szpinakowy z malinami. Połączenie delikatnego, szpinakowego biszkoptu, żelki owocowej i aksamitnego kremu mascarpone smakuje wprost fenomenalnie. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku tego tortu, smak szpinaku nie jest mocno wyczuwalny. Nadaje on jednak ciastu pięknej, intensywnie zielonej barwy.

Warto spróbować również orzeźwiającego ciasta szpinakowego z kremem cytrynowym. Jego przygotowanie należy zacząć od upieczenia zielonego biszkoptu. Następnie można zabrać się za przyrządzenie kremu do tortu. W tym celu należy ubić śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie partiami dodawać do niej waniliowy serek homogenizowany oraz przygotowaną wcześniej, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Biszkopt dzieli się na dwie części, między które nakłada się krem cytrynowy. Gotowe! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy