Raita z kokosem i chipsami z tortilli

Raita to rodzaj indyjskiej sałatki lub dipu wykonanego z jogurtu, z dodatkiem orzeźwiających warzyw i ziół. Serwuje się ją najczęściej (choć nie tylko) jako przystawkę do pikantnych dań, aby złagodzić ich ostry smak. Świeży kokos ma łagodny, słodki smak. Raita z kokosem i chipsami z tortilli doprawiona czarną solą wyjątkowo podkreśli kokosowy smak.

PrzystawkiSosydipchipsy

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 161 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-tortille (1)1.Tortille kroimy na trójkąty i smażymy w głębokim tłuszczu (wystarczy dosłownie
    na chwilę). Odławiamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach
    i posypujemy przyprawami.
  • iStock-kokos (1)2.Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy w cienkie słupki), odciskamy nadmiar soków. Zioła i cebulę drobno siekamy, mieszamy z jogurtem, śmietaną, kokosem i czarną solą, doprawiamy do smaku (jeśli lubimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek).
  • gorczyca-iStock3.W malutkim rondelku (lub metalowej chochelce trzymanej nad gazem) rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego nasiona gorczycy i czekamy aż wszystkie popękają (strzelają podobnie do popcornu). Natychmiast wykładamy je na wierzch raity.

Porady

Raita z kokosem i chipsami z tortilli wykorzystuje: 

  • kupną lub domową tortillę
  • ulubione pikantne przyprawy
  • tarty świeży kokos
  • czarną sól (kala namak)
  • nasiona czarnej gorczycy

Notka redakcyjna

Każdy, kto choć raz odwiedził tropikalne kraje wie, czym jest „daab„ , proponowany na każdym rogu ulicy: sprzedawca maczetą odcina wierzch zielonego orzecha kokosowego i wkłada do niego słomkę, tak aby klient mógł cieszyć się orzeźwiającym chłodnym płynem gaszącym pragnienie jak nic innego, a przy okazji bardzo odżywczym. Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, woda kokosowa uznawana jest za najlepszy (bo zupełnie naturalny) napój izotoniczny; może też być ciekawą bazą do napojów, koktajli, lemoniad czy drinków. Oczywiście najlepsza jest ta świeża, ale warto sięgać po butelkowaną, coraz łatwiej dostępną. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy