Raita to rodzaj indyjskiego dipu wykonanego z jogurtu, świeżego ogórka z dodatkiem orzeźwiających ziół. Serwuje się ją najczęściej (choć nie tylko) jako przystawkę do pikantnych dań, aby złagodzić ich ostry smak. Całość wieńczą prażone kawałki kokosa o łagodnym i słodkim smaku. Polecamy podać indyjski sos jako dodatek do chipsów z tortilli lub przekąsek na imprezę.
Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
(średnia 4.48 z 161 głosów)
Tortilla: kroimy ją na trójkąty i smażymy w głębokim tłuszczu (wystarczy dosłownie na chwilę). Odławiamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypujemy przyprawami.
Warzywa: rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy w cienkie słupki), odciskamy nadmiar soków. Zioła i cebulę drobno siekamy, mieszamy z jogurtem, śmietaną, kokosem i czarną solą, doprawiamy do smaku (jeśli lubimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek).
Prażenie gorczycy: w malutkim rondelku (lub metalowej chochelce trzymanej nad gazem) rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego nasiona gorczycy i czekamy aż wszystkie popękają (strzelają podobnie do popcornu). Natychmiast wykładamy je na wierzch raity.
Porady
- Do przygotowania chipsów można wykorzystać gotowe placki lub wykonać je samodzielnie. Ciekawie zaprezentują się smakowe i barwione lub wykonane z różnego rodzaju mąk.
- Przyprawy do raity można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi. Jednak warto pamiętać, że to dodatek indyjski, więc dobrze jest zachować choć odrobinę egzotycznej nuty.
- Do raity można stosować świeży, starty kokos lub uprażone plastry. Jeśli nie mamy dostępu do tego dodatku to z powodzeniem możemy wykorzystać również wiórki kokosowe.
- Ten indyjski sos świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, podany z chipsami lub świeżymi warzywami do maczania, np. kawałkami marchewki, selera naciowego. Można w nim zanurzać wszelkie małe kąski imprezowe, koftę, falafel, małe tortille i wszystko inne, co lubimy jeść.
Raitę bez laktozy przygotujemy w bardzo prosty sposób, wystarczy jogurt naturalny i kwaśną śmietaną zastąpić ich odpowiednikami bezlaktozowymi. Są one dostępne w wielu sklepach, dlatego nie powinno być problemu z ich kupieniem. Można też pokusić się o ich samodzielne przygotowanie z mleka bez latozy, wystarczy je zagotować, trochę przestudzić i dodać do niego kultury bakterii – dokładne kroki przygotowania podane są na opakowaniu. Po kilku godzinach produkty będą gotowe.
Z kolei raitę wegańską przygotujemy z produktów zrobionych na bazie roślinnego mleka. W sklepach dostępne są wegańskie odpowiedniki. Ale tutaj też możemy przygotować je w domu, wystarczy nabyć mleko roślinne (lub je zrobić w domu). Dalej postępujemy tak samo, napój roślinny należy zagotować i lekko wystudzić, dodać bakterie (do kupienia w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością).
Każdy, kto choć raz odwiedził tropikalne kraje wie, czym jest „daab” , proponowany na każdym rogu ulicy: sprzedawca maczetą odcina wierzch zielonego orzecha kokosowego i wkłada do niego słomkę, tak aby klient mógł cieszyć się orzeźwiającym chłodnym płynem gaszącym pragnienie jak nic innego, a przy okazji bardzo odżywczym.
Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, woda kokosowa uznawana jest za najlepszy (bo zupełnie naturalny) napój izotoniczny; może też być ciekawą bazą do napojów, koktajli, lemoniad czy drinków. Oczywiście najlepsza jest ta świeża, ale warto sięgać po butelkowaną, coraz łatwiej dostępną.
Komentarze