REKLAMA

Karmuszka

Zupa karmuszka to specjał kuchni warmińsko-mazurskiej. Nie sposób jej nie spróbować, przebywając akurat w tym urokliwym regionie. Można też pokusić się o jej samodzielne wykonanie, szczególnie jeśli mamy ochotę na treściwy, sycący, rozgrzewający posiłek o bogatych walorach smakowych. Karmuszka łączy w sobie nuty słone, ostre, ziołowe, słodkawe i kwaskowe, przez co jej smak jest nieoczywisty i wielowymiarowy. Znajdziemy w karmuszce miks różnorodnych warzyw i przypraw, nie zabraknie w niej też solidnej porcji mięsa i wędzonki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)


Kroki przygotowania:

  • fasola-biała 1.

    Fasolę Jaś należy moczyć przez 10 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie ją ugotować, aż będzie miękka i pozostawić w wywarze.
     

  • Cebula 2.

    Kolejnym krokiem jest obranie marchewki, pietruszki i cebuli i pokrojenie w plastry. Potem kapustę trzeba pokroić w dużą kostkę, a boczek i wieprzowinę – w średnią. Wieprzowinę należy oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym smalcu.
     

  • sos pomidorowy 3.

    Następnie warzywa, boczek i wieprzowinę należy przełożyć do garnka i doprawić. Kolejno trzeba dodać tłuszcz po smażeniu mięsa i dodać wrzątek. Wszystkie składniki trzeba dusić. Gdy warzywa zmiękną, przychodzi czas na dodanie fasoli z wywarem, koncentratu pomidorowego i śmietany. Karmuszkę należy gotować przez 10 minut. Zupę należy podać posypaną posiekaną natką pietruszki.
     

Porady

Karmuszka, czyli regionalna zupa gulaszowa

Karmuszka to urozmaicony fasolą i kapustą wariant zupy gulaszowej. Z pewnością nie jest daniem, które przyrządzimy w 15 minut. Potrawa wymaga trochę więcej poświęconego czasu, ale za to jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Co będzie nam potrzebne do przyrządzenia idealnej karmuszki? W zakupowym koszyku umieśćmy ładny kawałek wieprzowego mięsa (np. z szynki, łopatki, karkówki), dobrze uwędzony boczek, dużą fasolę Jaś, białą kapustę i kilka innych warzyw. Nie zapomnijmy też o dodatkach potrzebnych do odpowiedniego zwieńczenia smaku dania: ziołach i przyprawach, koncentracie pomidorowym i dobrej, gęstej śmietanie.

Notka redakcyjna

Historia mazurskiej zupy karmuszki

Karmuszka to jedna z tradycyjnych potraw Mazur i Warmii, która bardzo często gości na tamtejszych stołach. Niesie ze sobą wysoką wartość odżywczą, a przy okazji rozpieszcza podniebienie. Stanowi wręcz kwintesencję miejscowej kuchni, ponieważ zawiera w sobie wszystkie te składniki, które pod różnymi postaciami są tu spożywane na co dzień.

Ciekawa jest kwestia pochodzenia karmuszki. Jest ona swoistym połączeniem wpływów kuchni niemieckiej i kuchni polskiej. Świadczy o tym chociażby dobór składników – wywar mięsny, zioła, śmietana to elementy kuchni polskiej, zaś sowita porcja mięsa, fasola, kapusta to akordy kuchni niemieckiej.

Podobnie jak inne dania kuchni Mazur i Warmii, takie jak dzyndzałki, kartacze czy farszynki, karmuszka to danie intrygujące smakiem i zaciekawiające formą. Zaspokaja największe apetyty, a równocześnie cieszy oko. Jest nieprzeciętnie gęsta, kolorowa, wypełniona po brzegi najróżniejszymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy