Karmuszka

Ocena:

4.49 (168)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Karmuszka to specjał kuchni warmińsko-mazurskiej. Nie sposób nie spróbować tej zupy, przebywając w tym urokliwym regionie. Można też pokusić się o jej samodzielne wykonanie, szczególnie jeśli mamy ochotę na treściwy, sycący i rozgrzewający posiłek. Zupa mazurska łączy w sobie nuty słone, ostre, ziołowe, słodkawe i kwaskowe, przez co jej smak jest nieoczywisty i wielowymiarowy. Znajdziemy w niej mieszankę różnorodnych warzyw i przypraw. Karmuszka słynie też z solidnej porcji mięsa i wędzonki.

Składniki:

  • fasola jaś  150 g

  • fasola czerwona  150 g

  • wieprzowina  600 g

  • boczek wędzony  200 g

  • kapusta biała  250 g

  • pietruszka  150 g

  • marchewka  200 g

  • cebula  150 g

  • koncentrat pomidorowy  90 g

  • kwaśna śmietana  100 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • mąka  10 g

  • majeranek  10 g

  • kminek  3 g

  • natka pietruszki  45 g

  • smalec  10 g

Karmuszka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasola: oba rodzaje moczymy przez 10 godzin lub przez noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy nasiona do miękkości, około 60 minut. (Czas na przygotowanie fasoli nie został ujęty w klasyfikacji dania.) 

  • Krok 2:

    Warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w talarki. Kapustę myjemy i siekamy.

  • Krok 3:

    Mięso: wieprzowinę bez kości kroimy w grubą kostkę i oprószamy ją mąką. Boczek dzielimy na nieco mniejsze kawałki.

  • Krok 4:

    Smażenie: w dużym garnku podgrzewamy smalec i wrzucamy do niego wędzony boczek. Dokładamy wieprzowinę i obsmażamy ją ze wszystkich stron. Dodajemy sól i pieprz oraz majeranek i kminek. Mieszamy, żeby przyprawy równomiernie pokryły mięso. W tym samym garnku podsmażamy cebulę do zeszklenia. 

  • Krok 5:

    Gotowanie: do garnka z mięsem i cebulą dodajemy kapustę, pietruszkę, marchewkę i liść laurowy. Całość zalewamy wodą, tak żeby przykryła wszystkie składniki. Dusimy zupę pod przykryciem przez godzinę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy fasolę i koncentrat pomidorowy. Karmuszka powinna się gotować jeszcze przez 15 minut. 

  • Krok 6:

    Podanie: przekładamy gorącą zupę do głębokich talerzy. Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany, natką pietruszki i majerankiem.  

Porady

  • Karmuszka to urozmaicony fasolą i kapustą wariant zupy gulaszowej. Z pewnością nie jest daniem, które przyrządzimy w 15 minut, ale za to przepis jest bardzo prosty. Możemy bez trudu przygotować jej nieco więcej, a niezjedzone porcje zamrozić. Powinniśmy to jednak zrobić przed dodaniem śmietany i świeżych ziół.   
  • Do przygotowania tego specjału kuchni warmińsko-mazurskiej potrzebujemy ładnego kawałka wieprzowego mięsa, na przykład z szynki, łopatki lub karkówki
  • Karmuszka to zupa gulaszowa, którą najlepiej podawać ze świeżym pieczywem na zakwasie
  • Kwaśną śmietanę możemy wymieszać z karmuszką przed podaniem. Pamiętajmy, że należy ją zahartować, czyli najpierw połączyć z gorącą zupą w oddzielnym naczyniu, a dopiero potem wlać do garnka.  
  • Zupa będzie równie smaczna, jeśli dodamy do niej tylko jeden rodzaj fasoli, ale dzięki użyciu dwóch odmian otrzymujemy jeszcze bardziej kolorowe i różnorodne danie.  
  • Pamiętajmy, że mięso na gulasz zawsze należy zalewać wrzątkiem, inaczej stanie się twarde i żylaste.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Karmuszka – zupa gulaszowa z tradycją 

Zupa karmuszka to jedna z tradycyjnych potraw Mazur i Warmii, która bardzo często gości na tamtejszych stołach. Ma wysoką wartość odżywczą, a przy okazji rozpieszcza podniebienie. Stanowi kwintesencję miejscowej kuchni, ponieważ zawiera wszystkie te składniki, które pod różnymi postaciami są tu spożywane na co dzień. 

Ciekawa jest kwestia pochodzenia karmuszki. Jest ona swoistym połączeniem wpływów kuchni niemieckiej i polskiej tradycji kulinarnej. Świadczy o tym chociażby dobór składników – wywar mięsny, zioła i śmietana to elementy rodzimej kuchni, zaś sowita porcja mięsa, fasola i kapusta to akcenty zza zachodniej granicy. 

Inne dania kuchni Mazur i Warmii 

Karmuszka – zupa intrygująca smakiem i formą – to nie jedyna wyjątkowa potrawa z kuchni malowniczego regionu Mazur i Warmii. Jest nieprzeciętnie gęsta, kolorowa i wypełniona po brzegi najróżniejszymi dodatkami, ale turyści z pewnością będą zachwyceni także takimi „egzotycznymi” daniami jak: 

  • kartacze (inaczej cepeliny) – to nadziewane pyzy ziemniaczane popularne w Polsce północno-wschodniej. Zazwyczaj wypełnione mięsem mielonym, grzybami lub kapustą.  
  • dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli pierogi przypominające litewskie kołduny, z kaszą gryczaną i skwarkami z boczku. 
  • farszynki – kotlety ziemniaczane wypełnione mielonym mięsem. 

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne