Ciasto ucierane z jabłkami

Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku - ciasto ucierane z jabłkami zasmakuje najmłodszym i starszym smakoszom domowych wypieków. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem, ale może być też lukier.

ciasto ucieraneciasto z jabłkami

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 143 głosów)

Składniki:

  • 4 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 50 ml rumu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka obieramy
  • usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem
  • aby nie ściemniały. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
  • W misce jajka ucieramy z cukrem
  • aż do białości. Dodajemy przesianą mąkę
  • śmietanę
  • rum i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  • Masłem smarujemy wnętrze tortownicy i rozkładamy jabłka. Wlewamy ciasto na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz. bez otwierania piekarnika.
  • Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: proste ciasto z owocami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy