REKLAMA

Ciasto ucierane z jabłkami

Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku - ciasto ucierane z jabłkami zasmakuje najmłodszym i starszym smakoszom domowych wypieków. Placek z jabłkami najlepiej smakuje z cukrem pudrem, ale może być też lukier. Dodatek rumu można pominąć - ucierane ciasto z jabłkami będzie równie pyszne! Zobacz jak zrobić ciasto z jabłkami. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto ucierane ciasto z jabłkami

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 152 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto z jabłkami przepis 1.

    Placek z jabłkami jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Jak zrobić ucierane ciasto z jabłkami? To proste. Jabłka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem następnie obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki (najlepiej w ósemki). Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny i posypujemy cukrem, aby nie ściemniały. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. W misce ucieramy jajka z cukrem aż do białości. Dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, rum i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto na mega prosty i szybki jabłecznik gotowe. 

  • Ciasto z jabłkami 2.

    Masłem smarujemy wnętrze tortownicy i rozkładamy jabłka. Wlewamy ciasto na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz. bez otwierania piekarnika. Placek z jabłkami studzimy, przewracamy do góry dnem i posypujemy cukrem pudrem. 

Porady

  • Ciasto ucierane z jabłkiem najlepiej upiec w tortownicy z odpinanym dnem. Taka forma do pieczenia ciast sprawdzi się przy ciastach, które po upieczeniu przewraca się do góry dnem. 
  • Placek z jabłkami to wypiek, który najlepiej podać w całości i kroić na kawałki tuż przed podaniem. Warto kupić paterę z kloszem, aby ciasto nie wysuszało się w czasie cieplejszych dni. Taka patera ochroni także placek z jabłkami przed muszkami owocówkami. 
  • Ciasta ucierane z jabłkami możesz podać z lodami, polewą czekoladową lub śmietaną.
  • Wierzch możesz polać cytrynowym lukrem. Do miseczki wsyp 3 łyżki cukru pudru i dodaj sok z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto ucierane z jabłkami będzie jeszcze smaczniejsze, gdy do ciasta dodasz szczyptę soli. Sól w słodkich wypiekach wydobywa i podkreśla słodycz wypieków.
  • Zobacz też: proste ciasto z owocami

Notka redakcyjna

Jakie jabłka do placka z jabłkami?


Na rynku jest wiele odmian jabłek. Można wybierać spośród słodkich, kruchych, kwaśnych, soczystych miękkich, twardych, zielonych żółtych i czerwonych. Najbardziej klasyczne odmiany jabłek na placki z jabłkami to papierówka, szara reneta oraz antonówka. Papierówka to wczesne kruche i kwaskowate jabłko, które idealnie sprawdzi się przy ucieranym cieście z jabłkami. Niestety papierówki to jabłka, które nie nadają się do przechowywania ich okres owocowania jest dosyć krótki, dlatego też poza sezonem warto sięgnąć po kruche jabłka o kwaskowatym smaku. 


Mega prosty i szybki jabłecznik


Przepisów na placki z jabłkami jest wiele. Jedne wymagają dłuższego przygotowania, inne krótszego. Jednym z najszybszych ciast z jabłkami jest ciasto na francuskim cieście. Jak zrobić mega prosty i szybki jabłecznik na cieście francuskim? To proste. Potrzebne jest ciasto francuskie (możesz je kupić prawie w każdym sklepie spożywczym). Schłodzone ciasto podziel na pół. Jedną częścią wyłóż dno tortownicy, drugą odłóż do lodówki.  Obierz 5 jabłek i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Delikatnie odciśnij nadmiar soku z jabłek. Dodaj 3 łyżki cukru oraz pół łyżeczki cynamonu. Wymieszaj i ułóż równą warstwę na cieście. Z pozostałego ciasta wytnij centymetrowe paski i ułóż na jabłkach. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy