Ciasto ucierane z jabłkami

Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku - ciasto ucierane z jabłkami zasmakuje najmłodszym i starszym smakoszom domowych wypieków. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem, ale może być też lukier.

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 50 ml rumu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem, aby nie ściemniały. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
  2. W misce jajka ucieramy z cukrem, aż do białości. Dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, rum i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  3. Masłem smarujemy wnętrze tortownicy i rozkładamy jabłka. Wlewamy ciasto na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz. bez otwierania piekarnika.
  4. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Jabłko ciasto ucierane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy