Ciasto francuskie z serem

Ciasto francuskie z serem to przekąska zarówno smaczna, jak i łatwa w przygotowaniu. Dodatkowo, możemy ją przyrządzić w kilku różnych wariantach, co uchroni nas przed powiewem kulinarnej nudy. Wypieki z ciasta francuskiego okazują się zaś tak smakowite, że nikt z domowników nie zawaha się poprosić o dokładkę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 209 głosów)

Ciasto francuskie z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtko białko oddzielanie 1.

    Przygotowanie masy serowej: Na początku ser biały należy zblendować z  dwoma żółtkami, wanilią i cukrem pudrem na gładką masę. Następnie można rozwinąć ciasto francuskie i rozsmarować na nim masę serową.

  • Surowe ciasto francuskie 2.

    Przygotowanie ciasta francuskiego: Kolejnym krokiem jest zrolowanie ciasta francuskiego z serem i pokrojenie na porcje.  Z tych składników wychodzi około 9 porcji.
     

  • śmietana 3.

    Pieczenie ciasta francuskiego: Każdą z nich trzeba posmarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z kwaśną śmietaną i oprószyć brązowym cukrem. Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C na ok. 20 minut.  Ciasto francuskie z serem jest gotowe do podania. 

Porady

Ciasto francuskie z serem białym

Niezależnie od swojego rodowodu, ciasto francuskie bywa dzisiaj wykorzystywane do wyrobu pysznych przekąsek. Dobry przykład stanowią rozmaite rożki czy mini rogaliki z serkiem twarogowym, serwowane z powodzeniem np. na podwieczorek. Owe specjały wymagają użycia bardzo niewielu składników: wystarczy w zasadzie ciasto, twaróg, serek kremowy, jedno jajko i cukier. Na tej bazie przygotujemy prawdziwe pyszności.

Ciasto francuskie z serem żółtym

Ciasta francuskiego możemy oczywiście użyć także do wypieków na słono. Większości z nas trudno się oprzeć na widok świeżych i gorących przekąsek z żółtym serem, szynką i innymi dodatkami. Ciasto francuskie z serem i szynką może przybrać postać ślimaczków albo paluchów. Dużą popularnością na imprezach cieszą się od niedawna także kwadraciki z tego ciasta, podawane z żółtym serem i warzywami

Notka redakcyjna

Historia ciasta francuskiego

Wiele osób zastanawiało się zapewne przynajmniej raz w życiu, czy ciasto francuskie rzeczywiście pochodzi z Francji. Odpowiedź w tej kwestii okazuje się nieco kłopotliwa. Źródła historyczne podają bowiem, że bardzo podobny typ ciasta (z dodatkiem oliwy) wypiekali już Grecy i Rzymianie. Sami Francuzi wymyślili swoje pâte feuilletée prawdopodobnie w czasach średniowiecza, chociaż pierwszy "oficjalny" przepis pojawił się w książce kucharskiej pochodzącej z 1650 roku. 
Co ciekawe, historia ciasta francuskiego posiada swój nieoczekiwany polski akcent. Na Kaszubach do dzisiaj krąży anegdota, według której "ciasto listkowe" to lokalny specjał, rozpropagowany w całej Europie przez wojska francuskie w czasie kampanii napoleońskiej. Możliwe zatem, że wykwintna kuchnia znad Sekwany ma znacznie więcej wspólnego z Polską niż wszystkim nam się wydaje.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy