iStock
4.35 (189)
Ciastka półfrancuskie są szybsze w wykonaniu niż te z ciasta francuskiego. Ponadto są bardziej wilgotne niż ciastka kruche. Można z nich wykrawać różne kształty. Na Walentynki sprawdzą się te w formie serca, a na Boże Narodzenie podane jako gwiazdka. Wykonuje się je z dodatkiem kwaśnej śmietany. Zazwyczaj ciasteczka półfrancuskie obsypuje się cukrem. Jednak można je przełożyć ulubioną konfiturą. Sprawdźcie, jak wykonać takie wypieki.
masło 200 g
mąka 250 g
kwaśna śmietana 45 g
jajka 1 szt.
cukier 50 g
sól 2 g
Na początku białko należy oddzielić od żółtka. Mąkę zagnieść ze śmietaną, żółtkiem, miękkim masłem i szczyptą soli (2 g). Zostawić najlepiej na noc w lodówce.
iStock
Na drugi dzień należy cienko rozwałkować, podsypując mąką. Można wykrawać wybrane kształty np.: serca, kwiatka, gwiazdki lub po prostu kółka za pomocą szklanki.
iStock
Ciasto półfrancuskie trzeba posmarować rozkłóconym białkiem za pomocą silikonowego pędzla i posypać cukrem. Ciastka trzeba piec około 10 minut w 180°C.
istock
Porady
Tradycyjne ciastka półfrancuskie
Ciastka półfrancuskie wielu osobom z pewnością kojarzą się z czasami dzieciństwa. W przeszłości, gdy półki sklepowe nie uginały się pod naporem gotowych słodyczy, takie domowej roboty ciasteczka królowały w wielu polskich domach. Piekły je nasze babcie i mamy, więc teraz czas na to, byśmy również spróbowali swoich sił w przygotowaniu tego przysmaku. A zdecydowanie warto, bo ciastka półfrancuskie mają niepowtarzalny maślany smak, są idealnie kruche i świetnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty.
Typowe, najprostsze ciastka półfrancuskie wymagają wykorzystania niewielkiej liczby składników. Jest to przede wszystkim mąka i masło lub margaryna, a także jajka i kwaśna śmietana. Bardzo ważnym składnikiem jest też cukier, którym tuż przed upieczeniem posypuje się wierzch ciastka posmarowany żółtkiem lub białkiem. Co ciekawe w niektórych przepisach znajdziemy również informację, iż jednym ze składników ciasta jest przeciśnięty przez sitko lub zmielony twaróg. Dzięki niemu ciastka półfrancuskie zyskują jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Tradycyjne, kruche ciastka półfrancuskie to prawdziwy klasyk, ale w sieci znajdziemy również przepisy na najróżniejsze wariacje tego typu wypieków. Jednym z naszych ulubieńców są z pewnością ciastka z jabłkiem, które smakują po prostu obłędnie. Nic dziwnego, że tak wiele osób przygotowuje je regularnie, ponieważ stanowią doskonałą przekąskę. Można je jeść w domu, ale także zabrać ze sobą do szkoły i pracy, gdzie możemy się nimi delektować podczas przerwy od wykonywania naszych obowiązków.
Co ważne przygotowanie takich ciastek nie jest wcale trudne. Wystarczy wyrobić ciasto i dobrze je rozwałkować. Następnie z ciasta wycinamy za pomocą szklanki okręgi i na jednej połowie każdego z nich układamy mały kawałek jabłka. Drugą połową przykrywamy jabłko i delikatnie dociskamy ciasto, ale nie sklejamy jego boków ze sobą. Pozostaje jedynie upiec takie ciastka półfrancuskie z jabłkiem i delektować się ich smakiem.