REKLAMA

Ciastka półfrancuskie

Ciastka półfrancuskie są szybsze w wykonaniu niż te z ciasta francuskiego. Ponadto są bardziej wilgotne niż ciastka kruche. Można z nich wykrawać różne kształty. Na Walentynki sprawdzą się te w formie serca, a na Boże Narodzenie podane jako gwiazdka. Wykonuje się je z dodatkiem kwaśnej śmietany. Zazwyczaj ciasteczka półfrancuskie obsypuje się cukrem. Jednak można je przełożyć ulubioną konfiturą. Sprawdźcie, jak wykonać takie wypieki. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery ciastka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 188 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Żółtko białko oddzielanie 1.

    Na początku białko należy oddzielić od żółtka. Mąkę zagnieść ze śmietaną, żółtkiem, miękkim masłem i szczyptą soli (2 g). Zostawić najlepiej na noc w lodówce. 

     

  • ciastka 2.

    Na drugi dzień należy cienko rozwałkować, podsypując mąką. Można wykrawać wybrane kształty np.: serca, kwiatka, gwiazdki lub po prostu kółka za pomocą szklanki. 
     

  • pieczenie-ciastek 3.

    Ciasto półfrancuskie trzeba posmarować rozkłóconym białkiem za pomocą silikonowego pędzla i posypać cukrem. Ciastka trzeba piec około 10 minut w 180°C. 

Porady

Tradycyjne ciastka półfrancuskie

Ciastka półfrancuskie wielu osobom z pewnością kojarzą się z czasami dzieciństwa. W przeszłości, gdy półki sklepowe nie uginały się pod naporem gotowych słodyczy, takie domowej roboty ciasteczka królowały w wielu polskich domach. Piekły je nasze babcie i mamy, więc teraz czas na to, byśmy również spróbowali swoich sił w przygotowaniu tego przysmaku. A zdecydowanie warto, bo ciastka półfrancuskie mają niepowtarzalny maślany smak, są idealnie kruche i świetnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty.
Typowe, najprostsze ciastka półfrancuskie wymagają wykorzystania niewielkiej liczby składników. Jest to przede wszystkim mąka i masło lub margaryna, a także jajka i kwaśna śmietana. Bardzo ważnym składnikiem jest też cukier, którym tuż przed upieczeniem posypuje się wierzch ciastka posmarowany żółtkiem lub białkiem. Co ciekawe w niektórych przepisach znajdziemy również informację, iż jednym ze składników ciasta jest przeciśnięty przez sitko lub zmielony twaróg. Dzięki niemu ciastka półfrancuskie zyskują jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Notka redakcyjna

Ciastka półfrancuskie z jabłkiem

Tradycyjne, kruche ciastka półfrancuskie to prawdziwy klasyk, ale w sieci znajdziemy również przepisy na najróżniejsze wariacje tego typu wypieków. Jednym z naszych ulubieńców są z pewnością ciastka z jabłkiem, które smakują po prostu obłędnie. Nic dziwnego, że tak wiele osób przygotowuje je regularnie, ponieważ stanowią doskonałą przekąskę. Można je jeść w domu, ale także zabrać ze sobą do szkoły i pracy, gdzie możemy się nimi delektować podczas przerwy od wykonywania naszych obowiązków.
Co ważne przygotowanie takich ciastek nie jest wcale trudne. Wystarczy wyrobić ciasto i dobrze je rozwałkować. Następnie z ciasta wycinamy za pomocą szklanki okręgi i na jednej połowie każdego z nich układamy mały kawałek jabłka. Drugą połową przykrywamy jabłko i delikatnie dociskamy ciasto, ale nie sklejamy jego boków ze sobą. Pozostaje jedynie upiec takie ciastka półfrancuskie z jabłkiem i delektować się ich smakiem. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy