Przepisy, jak wykorzystać herbatę w kuchni

236 przepisów

Herbata to napar przyrządzany z krzewów roślin o tej samej nazwie. W zależności od stopnia przetworzenia herbata może być zielona lub czarna. Herbata biała powstaje z liści krzewów herbaty chińskiej. Przez zebranie najmłodszych pąków oraz suszenie na słońcu powstaje lekki i łagodny w smaku napar. Zobaczcie przepisy z wykorzystaniem herbaty.

Przepisy, do których przyda się herbata lub napar z herbaty

Herbata – pochodzenie
Liście herbaty pochodzą z Azji. Najbardziej znanymi roślinami są te wywodzące się z Chin, Japonii oraz Cejlonu – współczesnej Sri Lanki. W zależności od regionu wywodzenia się herbaty można liczyć na różnorodny smak. Najbardziej znany herbaciany rytuał wywodzi się z Japonii. Japońska ceremonia parzenia herbaty jest niespieszna i wiążę się z celebracją wypełnioną dodatkowymi znaczeniami. Herbata – jak zaparzać? W zależności od rodzaju herbaty ważne jest, aby była odpowiednia temperatura zaparzania. Najczęściej określana jako 90 stopni Celsjusza. Dietetycy zauważają, że herbata matcha nie powinna być dodawana do ciast, bo wysoka temperatura pieczenia zabija cenne składniki. Dodanie jej do wypieku sprawia, że staje się tylko drogim barwnikiem spożywczym.

Artykuły powiązane

stol-wigilijny
23.11.2020

Najpiękniejsze wigilijne tradycje – symbolika potraw

Doprawiony smażony karp, kompot z suszu, dania z grzybami, piernik, puste miejsce przy stole, sianko pod obrusem - te świąteczne symbole towarzyszą nam co roku przy wigilijnym stole, ale czy wiecie, skąd się wzięły i jakie jest ich znaczenie? Zapraszamy Was na przedświąteczny przewodnik kulinarny. Oto smakowita historia bożonarodzeniowych potraw i zwyczajów.

produkty-na-wzmocnienie-odpornosci
06.11.2020

Przez żołądek do... zdrowia! Pyszne sposoby na wzmocnienie odporności

Jesień stoi pod znakiem dyni, grzybów, rozgrzewających zup i... nasilonych objawów przeziębienia. Gdy tylko nastają chłodniejsze dni, coraz częściej czujemy osłabienie. Słusznie wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak temu zapobiec i często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które pomogą nam wzmocnić odporność. Tymczasem o wzmocnienie odporności warto zadbać domowymi sposobami – smacznie i naturalnie.

akcesoria-do-grzancow-min
04.11.2020

Akcesoria do grzańców – z nimi zrobisz pyszny, rozgrzewający napój

Grzaniec cieszy się popularnością w okresie jesienno-zimowym. Wielu osobom kojarzy się ze świątecznym nastrojem i jarmarkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by rozgrzewać się nim wcześniej. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy akcesoria, które pozwolą wam cieszyć się pysznym grzańcem!

Chai Masala
02.09.2020

Chai latte czy chai masala? Wyjątkowa herbata bez tajemnic

Chai masala to, najogólniej ujmując, indyjski napój herbaciany na bazie mleka i specjalnej mieszanki przypraw. Masala oznacza coś pikantnego lub przyprawę. Zatem w przypadku chai masala można spodziewać się intensywnych, korzennych smaków. I tak właśnie jest: napój jest niezwykle aromatyczny i rozgrzewający, idealny na chłodne dni. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy przepis na klasyczne i wegańskie chai masala.

Patelnia — niezbędny sprzęt w kuchni
24.07.2020

5 niezbędnych rzeczy w kuchni — dla singla, studenta i kuchennego amatora

Są wśród nas doświadczeni mistrzowie kuchni, którzy wiedzą, jakiego noża i deski użyć w zależności od produktu, a są również amatorzy, którzy dopiero rozpoczynają samodzielne życie w kuchni. Kiedy zamieszkujemy oddzielnie, spotykamy pytanie: jakie rzeczy warto mieć w kuchni? Odpowiadamy w przeglądzie pięciu niezbędników w kuchni, które przydadzą się zarówno amatorowi, jak i studentowi.

mrozona-herbata
24.07.2020

Mrożona herbata – jak ją przygotować krok po kroku?

Mrożona herbata to jeden z tych napojów, który obok kompotu i lemoniady latem pijemy najczęściej. Dodajemy do niej ulubione owoce i serwujemy w dużym słoju z kranikiem, tak żeby każdy mógł nalewać sobie ile chce. Mrożona herbata wspaniale orzeźwia i jest po prostu bardzo smaczna. Przygotujcie ją krok po kroku razem z nami!

gadzety-do-zimnych-napojow
13.07.2020

Na ochłodę - niezbędniki do zimnych napojów

Jak przetrwać upały latem? Pić chłodne napoje! Zimna lemoniada czy mrożona kawa poprawiają nastrój, a przy tym są po prostu pyszne. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy kilka akcesoriów, niezbędnych w domowej produkcji zimnych napojów. Są tu i stylowa karafka, i butelka do cold brew - wybierzcie sami, czego potrzebujecie!

kombucha (3)
11.07.2020

Kombucha – co to jest i jak ją pić?

Kombucha lub kombucza, czyli herbata o bardzo specyficznym smaku od jakiegoś czasu podbija serca gości wielu kawiarni. Możemy kupić ją już gotową w butelce lub pobawić się w jej przygotowanie w domu. Warto, bo to spora frajda. A gotowy napój świetnie gasi pragnienie, orzeźwia i co nie bez znaczenia – jest dobry dla zdrowia. W cyklu Przyjemności na weekend sprawdzamy, co to dokładnie jest kombucha i jak ją pić.

herbatka-na-zimno
03.07.2020

Cold brew tea, czyli jak pić herbatkę na zimno

Cold brew tea to trend, który od kilku sezonów powraca wraz z ciepłymi dniami. Smak zimnej, esencjonalnej herbaty to dla wielu osób jeden z najlepszych napojów zarówno na aktywny czas, jak i wakacyjny relaks. Cold brew tea podaje się niezależnie od pory dnia, a jak się okazuje, z odpowiednim produktem możemy przygotować herbatkę na zimno w każdym miejscu. Wystarczy tylko zimna woda pod ręką. Przygotowanie ulubionej herbatki bez użycia wrzątku? To nie pomyłka, a sposób warty wypróbowania przez całą rodzinę!

Kawiarka - jak parzyć kawę w kawiarce?
18.06.2020

Kawiarka - jaki sprzęt kupić i jak go używać?

Kawiarka, kafetiera, mokka – różne nazwy, a chodzi o ten sam dzbanuszek do parzenia kawy. Włoski wynalazek często traktowany jak alternatywa dla ekspresu wciąż opiera się modom i ma swoje stałe miejsce nie tylko we włoskich domach. Jak wybrać kawiarkę i parzyć w niej kawę?