Przepisy na herbatę

235 przepisów

Herbata to napar przyrządzany z krzewów roślin o tej samej nazwie. W zależności od stopnia przetworzenia herbata może być zielona lub czarna. Herbata biała powstaje z liści krzewów herbaty chińskiej. Przez zebranie najmłodszych pąków oraz suszenie na słońcu powstaje lekki i łagodny w smaku napar. Zobaczcie przepisy z wykorzystaniem herbaty.

Przepisy w kolekcji Przepisy na herbatę

Herbata – pochodzenie
Liście herbaty pochodzą z Azji. Najbardziej znanymi roślinami są te wywodzące się z Chin, Japonii oraz Cejlonu – współczesnej Sri Lanki. W zależności od regionu wywodzenia się herbaty można liczyć na różnorodny smak. Najbardziej znany herbaciany rytuał wywodzi się z Japonii. Japońska ceremonia parzenia herbaty jest niespieszna i wiążę się z celebracją wypełnioną dodatkowymi znaczeniami. Herbata – jak zaparzać? W zależności od rodzaju herbaty ważne jest, aby była odpowiednia temperatura zaparzania. Najczęściej określana jako 90 stopni Celsjusza. Dietetycy zauważają, że herbata matcha nie powinna być dodawana do ciast, bo wysoka temperatura pieczenia zabija cenne składniki. Dodanie jej do wypieku sprawia, że staje się tylko drogim barwnikiem spożywczym.

Artykuły powiązane

akcesoria-do-grzancow-min
15.10.2019

Akcesoria do grzańców – z nimi zrobisz pyszny, rozgrzewający napój

Grzaniec cieszy się popularnością w okresie jesienno-zimowym. Wielu osobom kojarzy się ze świątecznym nastrojem i jarmarkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by rozgrzewać się nim wcześniej. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy akcesoria, które pozwolą wam cieszyć się pysznym grzańcem!

herbata-slider
11.10.2019

Czas na herbatę. Przegląd książek o herbacie

Jesień to czas, gdy chęć na wypicie gorącej herbaty gwałtownie wzrasta. Każdy herbaciarz ma swój ulubiony gatunek liści, kubek, z którego lubi pić oraz porę, w której najchętniej popija łyk za łykiem. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy subiektywny przegląd książek poświęconych herbacie.

Gadżety do zimnych napojów
11.06.2019

Na ochłodę - niezbędniki do zimnych napojów

Jak przetrwać upały latem? Pić chłodne napoje! Zimna lemoniada czy mrożona kawa poprawiają nastrój, a przy tym są po prostu pyszne. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy kilka akcesoriów, niezbędnych w domowej produkcji zimnych napojów. Są tu i stylowa karafka, i butelka do cold brew - wybierzcie sami, czego potrzebujecie!

Kawiarka - jak parzyć kawę w kawiarce?
14.05.2019

Kawiarka - jaki sprzęt kupić i jak go używać?

Kawiarka, kafetiera, mokka – różne nazwy, a chodzi o ten sam dzbanuszek do parzenia kawy. Włoski wynalazek często traktowany jak alternatywa dla ekspresu wciąż opiera się modom i ma swoje stałe miejsce nie tylko we włoskich domach. Jak wybrać kawiarkę i parzyć w niej kawę?

Chai Masala
20.10.2018

Chai latte czy chai masala? Wyjątkowa herbata bez tajemnic

Chai masala to, najogólniej ujmując, indyjski napój herbaciany na bazie mleka i specjalnej mieszanki przypraw. Masala oznacza coś pikantnego lub przyprawę. Zatem w przypadku chai masala można spodziewać się intensywnych, korzennych smaków. I tak właśnie jest: napój jest niezwykle aromatyczny i rozgrzewający, idealny na chłodne dni. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy przepis na klasyczne i wegańskie chai masala.