Herbata owocowa

Herbata owocowa niesie ze sobą bogatą gamę ciekawych smaków i można dodać do niej wszelkie ulubione dodatki. Warto po nią sięgnąć za każdym razem, gdy mamy ochotę na miłą odmianę dla kompotów, soków i napojów. Gotowe mieszanki warto odłożyć na bok i wziąć pod lupę domowe herbaty owocowe. Są od nich zdrowsze, smaczniejsze i bardziej urozmaicone. Zobaczcie przepis na fantastyczny napój, który z łatwością zrobicie we własnej kuchni. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje herbaty

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Herbata owocowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • skorka-z-pomaranczy 1.

    Przygotowanie składników: Herbatę zaparzamy i odstawiamy pod przykryciem na 5-7 minut. W tym czasie dokładnie myjemy gałązki mięty i wszystkie owoce, a pomarańczę dodatkowo sparzamy wrzątkiem. Z połowy pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, a drugą połowę kroimy w plasterki.

  • herbata-w-dzbanku 2.

    Herbata owocowa:  Do dzbanka z naparem dolewamy syrop malinowy, miód oraz sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy, a na koniec dorzucamy wszystkie owoce i listki mięty. Odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie smaki się przegryzły, a następnie przelewamy do filiżanek lub kubeczków. Herbata owocowa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Porady

  • Herbata owocowa z powyższego przepisu najlepiej smakuje po kilkunastu minutach parzenia, dlatego warto ją przygotować wcześniej i odstawić, aby dobrze przeszłą wszystkimi smakami, a następnie ponownie podgrzać lub wypić na zimno. Można też przygotować mocną, bardziej skoncentrowaną esencję i mieszać ją potem z wrzątkiem. 
  • Owocowa herbata to najlepszy pomysł na zdrowy napój dla dzieci. Aby maluchy jeszcze chętniej ją spożywały, można urozmaicić ją łyżką konfitury z ulubionego owocu. 
  • Herbaty owocowe świetnie sprawdzą się zarówno na zimno, jak i na ciepło. W tej drugiej wersji, doskonale przeciwdziałają przeziębieniom. Do takiej prozdrowotnej herbatki warto dorzucić dodatkowo goździki, imbir, cynamon i anyż. 
  • Miód można zastąpić syropem klonowym, daktylowym lub z agawy. Sprawdzi się tu także dowolny domowy syrop, na przykład z czarnego bzu, pędów sosny czy z mniszka lekarskiego. W wersji bezcukrowej można natomiast dosypać do napoju łyżkę ksylitolu lub erytrytolu. 
  • Świetnym dodatkiem, który sprawi, że herbata owocowa będzie jeszcze bardziej aromatyczna będą też świeże zioła. Najbardziej popularnym dodatkiem jest mięta czy melisa, ale warto też przetestować wersję z rozmarynem, lawendą czy tymiankiem. 

Notka redakcyjna

Domowa herbata owocowa – pomysły

Herbata owocowa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a ponieważ nie brakuje jej walorów smakowych, warto przyrządzać ją jak najczęściej. Jak ją przygotować i jakich dodatków warto użyć? Przede wszystkim musimy wybrać bazę napoju. Może to być herbata czarna, zielona lub biała. Nieco bardziej nietypowy smak uzyskamy, wykorzystując jako bazę melisę, miętę, napar z rumianku, lipy, morwy białej lub nagietka. Bazą takiej herbatki może być także sama woda albo woda z dodatkiem syropu lub soku owocowego, np. malinowym, z dzikiej róży lub czarnego bzu.

Herbata owocowa – przepis o wielu możliwościach

Mając gotową bazę herbaty owocowej, możemy dowolnie eksperymentować z dodatkami. Podstawową grupą składników, jakie powinny trafić do owocowej herbaty są oczywiście owoceKapitalnie sprawdzą się tutaj świeże owoce pokrojone w małe kawałki, np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, mango, kiwi. Możemy też dodać cytrusy pokrojone w plasterki lub podzielone na cząstki, a w sezonie letnim do owocowej herbaty warto dorzucić rodzime maliny, truskawki, porzeczki, jagody, wiśnie, jeżyny. Obok owoców świeżych możemy też skorzystać z owoców suszonych – rodzynek, śliwek, jabłek, fig.

Ciekawym dodatkiem do herbaty owocowej, szczególnie jeśli lubimy słodkie smaki, będzie też miód naturalny, konfitura lub dżem. Dla podbicia smaku i aromatu warto także pokusić się o dodatek przypraw: wanilii, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, anyżu, imbiru, kardamonu.

Herbata owocowa – na ciepło czy na zimno?

Ten owocowy napój przyrządza się, zalewając dodatki gorącym (a nie zimnym) naparem lub wodą w celu lepszego wydobycia smaku z owoców, ziół i przypraw. Czy jednak wypijemy ją na ciepło, czy ostudzimy i wypijemy na zimno, to już zależy od nas. Przeważnie wersja na ciepło wybierana jest w sezonie chłodnym, gdy pogoda nie dopisuje, gdy chcemy rozgrzać się lub zwalczyć przeziębienie. Natomiast wersja na zimno jest idealna na wiosnę i lato – kiedy chcemy się ochłodzić, orzeźwić i zaspokoić pragnienie.

Ile kalorii ma herbata owocowa?

Kaloryczność herbaty owocowej zależy od użytych składników. Jeśli dodamy do niej miód, cukier, dżem lub powidła, szklanka herbaty będzie mieć około 50 kcal. Jeśli jednak zrezygnujemy z takich dodatków, kaloryczność herbaty owocowej będzie wynosić tylko 10-20 kcal. W obu wariantach wartości te są jednak niewielkie.

Wiele osób pyta również, czy herbata owocowa ma kofeinę. Wszystko zależy od użytej bazy – przy mocnej czarnej lub zielonej herbacie, pewna ilość (niewielka w stosunku do kawy) kofeiny w napoju znajdzie się. Jeśli jednak użyjemy bardzo rozcieńczonej herbaty lub herbat ziołowych albo wody, napój będzie praktycznie bezkofeinowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy