Tort milky way

Tort milky way to urodzinowy wypiek nie tylko dla amatorów słynnych czekoladowych batoników. Słodki, mleczny krem idealnie komponuje się z kakaowym biszkoptem, masą mascarpone i polewą z czekolady deserowej. Dla przełamania smaków ciasto można przełożyć dżemem owocowym lub dodać kilka malin, truskawek czy borówek do dekoracji. W podstawowym przepisie – tort z kremem milky way ozdabiamy batonikami i gwiazdkami magic stars.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 165 głosów)

Tort milky way - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Piana na biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy 100 g cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 min.

  • 2.

    Masa na biszkopt: do piany z białek dodajemy żółtka i olej, a następnie mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Po każdym kolejnym składniku, mieszamy całość dużą drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • 4.

    Pieczenie: przekładamy masę na biszkopt do tortownicy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

  • 5.

    Krem mleczny: 200 ml mleka podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim zwykły cukier, zdejmujemy z kuchenki, studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszysty krem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo słodkie mleko, a następnie mleko w proszku. Krem po chwili zgęstnieje.

  • 6.

    Poncz: w 100 ml wody zaparzamy lekką, słodką herbatę. Odstawiamy, aby wystygła. W tym czasie kroimy biszkopt na trzy równe blaty i każdy nasączamy ponczem.

  • 7.

    Przekładanie ciasta: krem dzielimy na dwie części. Połowę nakładamy na pierwszy blat, przykrywamy drugim, nakładamy drugą warstwę kremu, a na nią kładziemy trzeci blat tortu. Biszkopt z kremem wstawiamy do lodówki.

  • 8.

    Krem mascarpone: schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po łyżce dodajemy serek mascarpone. Cały czas miksujemy składniki do uzyskania gładkiej masy.

  • 9.

    Czekolada: w kąpieli wodnej roztapiamy połamaną czekoladę, dodajemy do niej 50 ml mleka. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z kuchenki, studzimy.

  • 10.

    Krem na wierzch i polewa: tort milky way wyjmujemy z lodówki, na górę i boki nakładamy krem mascarpone, zostawiając ⅕ do dekoracji. Wierzch polewamy przestudzoną czekoladą.

  • 11.

    Dekoracja: tort ozdabiamy pokrojonymi batonikami milky way, gwiazdkami i kremem mascarpone, który wyciskamy przez rękaw cukierniczy, tworząc ozdobne rozetki.

Porady

  • Tort milky way najlepiej jest robić etapami. Jednego dnia pieczemy biszkopt. Drugiego – przygotowujemy masę mleczną, przekładamy ciasto i studzimy. Trzeciego (na dzień przed imprezą) – dodajemy krem mascarpone i polewę. Tuż przed podaniem robimy dekorację.
  • Aby roztopić czekoladę w kąpieli wodnej należy na brzegach garnka z parującą wodą zawiesić metalową miskę. W niej mieszamy czekoladę z mlekiem, bez ryzyka przypalenia.
  • Kremy w torcie są bardzo słodkie, więc na wierzch proponujemy polewę z gorzkiej czekolady lub deserowej. Jeśli jednak chcemy, aby cały tort był słodki, możemy wybrać mleczną czekoladę.
  • Tort świetnie wygląda ozdobiony pokrojonymi batonikami milky way, czekoladowymi gwiazdkami magic stars i batonikami crispy rolls. Możemy także wybrać inne słodycze – wafelki, czekoladki, pralinki lub ciastka.

Notka redakcyjna

Tort milky way z owocami

Aby trochę przełamać słodycz ciasta, do tortu z kremem milky way można dodać:

  • brzoskwinie z puszki – kroimy je w plasterki i układamy na wierzchu ciasta (na kremie z bitej śmietany i serka mascarpone). W takiej wersji rezygnujemy z polewy czekoladowej,
  • maliny – świeże możemy ułożyć na wierzchu ciasta, możemy także zmieszać je z galaretką malinową i położyć taką owocową warstwę pod mlecznym kremem w środku tortu,
  • dżem owocowy – do przełożenia biszkoptu świetnie sprawdzi się także konfitura z wiśni lub inne przetwory owocowe – z truskawek, malin, porzeczek lub owoców leśnych.

Tort milky way – inne pomysły na dekorację

Tort z kremem milky way świetnie wygląda także w kolorowej wersji:

  • z batonikami kit kat i cukierkami – pojedyncze wafelki przykładamy jeden obok drugiego do boku tortu i całość związujemy szeroką ozdobną wstążką. Do środka, czyli na wierzch tortu wsypujemy kolorowe drażetki – cukierki lub orzeszki w słodkiej polewie,
  • z żelkami – możemy położyć je pomiędzy batonikami na wierzchu tortu lub dodać je do kremu w środku,
  • z ozdobami z masy cukrowej – lukier plastyczny przygotowujemy z cukru pudru, glukozy i żelatyny. Dodając barwniki spożywcze, otrzymamy kolorową masę cukrową, z której możemy wyciąć ozdoby lub ulepić figurki na tort.

Tort z kremem milky way w fantazyjnym kształcie

Tort milky way możemy zrobić także w kształcie:

  • serca – wystarczy upiec biszkopt w takie formie lub wyciąć serce z okrągłego ciasta,
  • motyla – okrągły biszkopt kroimy na pół i odwracamy obydwie części zaokrągloną częścią do siebie, jak w przepisie na tort motyl,
  • kotka – z koła wycinamy twarz kota i uszy, jak w przepisie na tort kotek,
  • ciasteczkowego potwora – aby zrobić włochatą dekorację na torcie, musimy przygotować krem z ucieranego masła i mleka skondensowanego. Do takiej masy dodajemy niebieski barwnik spożywczy. Nakładamy ją na wierzch i boki tortu, zostawiając połowę na włosy potwora. Wyciskamy je przy pomocy rękawa cukierniczego i tylką do robienia ozdobnych włosów.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy