Tort milky way to urodzinowy wypiek nie tylko dla amatorów słynnych czekoladowych batoników. Słodki, mleczny krem idealnie komponuje się z kakaowym biszkoptem, masą mascarpone i polewą z czekolady deserowej. Dla przełamania smaków ciasto można przełożyć dżemem owocowym lub dodać kilka malin, truskawek czy borówek do dekoracji. W podstawowym przepisie – tort z kremem milky way ozdabiamy batonikami i gwiazdkami magic stars.
Artur Rogalski
(średnia 4.52 z 165 głosów)
Piana na biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy 100 g cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 min.
Masa na biszkopt: do piany z białek dodajemy żółtka i olej, a następnie mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Po każdym kolejnym składniku, mieszamy całość dużą drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: przekładamy masę na biszkopt do tortownicy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Krem mleczny: 200 ml mleka podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim zwykły cukier, zdejmujemy z kuchenki, studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszysty krem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo słodkie mleko, a następnie mleko w proszku. Krem po chwili zgęstnieje.
Poncz: w 100 ml wody zaparzamy lekką, słodką herbatę. Odstawiamy, aby wystygła. W tym czasie kroimy biszkopt na trzy równe blaty i każdy nasączamy ponczem.
Przekładanie ciasta: krem dzielimy na dwie części. Połowę nakładamy na pierwszy blat, przykrywamy drugim, nakładamy drugą warstwę kremu, a na nią kładziemy trzeci blat tortu. Biszkopt z kremem wstawiamy do lodówki.
Krem mascarpone: schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po łyżce dodajemy serek mascarpone. Cały czas miksujemy składniki do uzyskania gładkiej masy.
Czekolada: w kąpieli wodnej roztapiamy połamaną czekoladę, dodajemy do niej 50 ml mleka. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z kuchenki, studzimy.
Krem na wierzch i polewa: tort milky way wyjmujemy z lodówki, na górę i boki nakładamy krem mascarpone, zostawiając ⅕ do dekoracji. Wierzch polewamy przestudzoną czekoladą.
Dekoracja: tort ozdabiamy pokrojonymi batonikami milky way, gwiazdkami i kremem mascarpone, który wyciskamy przez rękaw cukierniczy, tworząc ozdobne rozetki.
Porady
- Tort milky way najlepiej jest robić etapami. Jednego dnia pieczemy biszkopt. Drugiego – przygotowujemy masę mleczną, przekładamy ciasto i studzimy. Trzeciego (na dzień przed imprezą) – dodajemy krem mascarpone i polewę. Tuż przed podaniem robimy dekorację.
- Aby roztopić czekoladę w kąpieli wodnej należy na brzegach garnka z parującą wodą zawiesić metalową miskę. W niej mieszamy czekoladę z mlekiem, bez ryzyka przypalenia.
- Kremy w torcie są bardzo słodkie, więc na wierzch proponujemy polewę z gorzkiej czekolady lub deserowej. Jeśli jednak chcemy, aby cały tort był słodki, możemy wybrać mleczną czekoladę.
- Tort świetnie wygląda ozdobiony pokrojonymi batonikami milky way, czekoladowymi gwiazdkami magic stars i batonikami crispy rolls. Możemy także wybrać inne słodycze – wafelki, czekoladki, pralinki lub ciastka.
Aby trochę przełamać słodycz ciasta, do tortu z kremem milky way można dodać:
Tort z kremem milky way świetnie wygląda także w kolorowej wersji:
Tort milky way możemy zrobić także w kształcie:
Komentarze