Ewa Niepytalska

Boba tea

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Boba tea, inaczej bubble tea, to napój na bazie herbaty z dodatkiem miękkich, sprężystych, jadalnych kulek. Najczęściej są zrobione z tapioki, ale można spotkać także kulki na bazie alginianu sodu, czyli tzw. kawior molekularny lub popping boba. Napój serwuje się na zimno, często z mlekiem lub syropem owocowym. Sprawdźcie, jak przygotować boba bubble tea w domu. 

Składniki:

  • tapioka  150 g

  • woda  1 l

  • herbata  500 ml

  • mleko  150 ml

  • cukier  20 g

  • lód  6 kostek

Boba tea - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Herbata: zaparzamy jej tyle, żeby wystarczyło na dwie wysokie szklanki. Słodzimy ją i odstawiamy do wystudzenia. 

  • Krok 2:

    Tapioka: wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy czarne perełki tapioki i gotujemy je przez około 20 minut, mieszając co kilka minut, żeby nie przywarły do dna. Możemy wyłowić kulkę i sprawdzić, czy jest już miękka. Jeśli uznamy, że perełki są gotowe, wyjmujemy je z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przelewamy zimną wodą. 

  • Krok 3:

    Boba tea: kulki tapioki przekładamy do szklanek. Wkładamy kostki lodu i zalewamy całość posłodzoną herbatą. Dodajemy mleko. Serwujemy od razu, ze słomką o dużej średnicy.

Porady

  • Zwróćmy uwagę na instrukcję umieszczoną na opakowaniu z kulkami tapioki, ponieważ czas gotowania może się różnić w zależności od wybranego produktu. Możemy kupić też białe perełki, ale czarne lepiej się prezentują i świetnie się sprawdzą, jeśli chcemy zaskoczyć domowników lub gości. 
  • Kulki bubble tea możemy ugotować w soku owocowym lub wodzie z dodatkiem syropu. Nasiąkają one wtedy od razu wybranym przez nas smakiem. 
  • W naszym przepisie na boba tea umieściliśmy po prostu cukier. Możemy jednak zastąpić go ulubionym syropem, na przykład karmelowym, klonowym lub owocowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do herbaty miód lub tzw. simple syrup. Nie trzeba się wtedy martwić, czy słodzik całkowicie się rozpuścił – syrop możemy dolać do zimnego napoju. 
  • Herbatę zaparzamy z torebki lub liści. Wybierzmy jej rodzaj według gustu. Może być to po prostu czarna lub zielona herbata albo mięta. Weźmy pod uwagę, jak będzie się komponować z ewentualnymi dodatkami. 
  • Kiedy nauczymy się już, jak zrobić boba tea, możemy eksperymentować z różnymi smakami i rodzajem kulek. Może warto przyrządzić taki napój na bazie kawy zbożowej? 
  • Zamiast cukru możemy użyć ksylitolu. Napój będzie wtedy odpowiedni dla osób na diecie redukcyjnej. Niestety tapioka ma wysoki indeks glikemiczny, powinni jej się więc wystrzegać chorzy na cukrzycę. 
  • Do boba bubble tea możemy dodać świeże owoce, na przykład borówki, maliny i truskawki. Jest to świetne rozwiązanie na upalne dni. Zaserwujmy taki napój latem, zwłaszcza jeśli znudziła nam się mrożona kawa lub lemoniada. Schłodzona herbatka z tapioką na pewno posmakuje dzieciom. 
  • Żeby powstała herbata bubble tea w wydaniu wegańskim, użyjmy dowolnego mleka roślinnego, na przykład sojowego lub owsianego. 
  • Gotowe kuleczki boba, czyli kawior molekularny, możemy kupić w sklepie. Takie rozwiązanie pozwala nam wybierać ulubione, najlepsze smaki bubble tea. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne