Herbata zimowa z imbirem - pyszna i rozgrzewająca

Herbata zimowa z imbirem ma działanie rozgrzewające – wówczas, gdy za oknem panują mrozy, to właśnie pyszna herbata z imbirem ma za zadanie przyjemnie „otulać” swym ciepłem. Herbata zimowa, głównie za sprawą aromatycznych dodatków: imbiru, pomarańczy i syropu malinowego jest świetna również przy przeziębieniu. Opcjonalnie możemy dodać do niej również inne dodatki np. goździki czy laskę cynamonu. 

dodany przez: Julita gotuje

Napoje herbaty

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 150 głosów)


Składniki:

  • 3 łyżeczki herbaty sypanej czarnej
  • 10 g korzenia imbiru,
  • 1 cytryna, 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml soku malinowego

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • herbata 1.

    Herbatę zimową zaczynamy od zaparzenia czarnej herbaty liściastej w imbryczku. W między czasie obieramy imbir (opcjonalnie dokładnie szorujemy), cytrynę i pomarańcze. Korzeń imbiru kroimy w drobne plasterki. Tę samą czynność powtarzamy w stosunku do cytryn i pomarańczy. 

  • cytrusy 2.

    Zaparzoną herbatę przelewamy do dzbanka, dodajemy sok malinowy, miód i cukier (jeśli nie przepadamy za zbyt słodką herbatą, to ten krok możemy pominąć). Następnie dodajemy imbir, cytrynę i pomarańcze. Całość dokładnie mieszamy. 

Porady

  • Do przygotowania herbaty zimowej przyda się dzbanek z zaparzaczem – imbryk. 
  • Herbata z imbirem najlepiej smakuje z pokrojonym w plasterki korzeniem imbiru. Opcjonalnie możemy wykorzystać imbir w formie przyprawy. 
  • Przed podaniem herbaty gościom warto odczekać co najmniej 5 minut – wówczas wszystkie składniki będę miały czas, by się ze sobą „przegryźć”. 
  • Herbata zimowa świetnie smakuje z domowym syropem malinowym. 
  • Do przygotowania herbaty zimowej najlepiej sprawdzi się czarna, klasyczna herbata liściasta (opcjonalnie możemy wykorzystać herbatę z torebek ekspresowych, ale nie jest ona tak esencjonalna). 
     

Notka redakcyjna

Jak poprawnie zaparzyć herbatę zimową? 

Odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest oczywista, ponieważ sposób parzenia herbaty uzależniony jest od jej rodzaju. Herbatę czarną, czyli taką, którą wykorzystujemy do przygotowania naszej zimowej herbaty zimowej, parzymy, zalewając ją wodą o temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. Podobna zasada dotyczy herbat ziołowych i owocowych. Z kolei herbaty zielone parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza. 


W parzeniu herbaty ważna jest również twardość wody – zasadniczo im jest ona miększa, tym lepiej. Dlatego warto korzystać z dzbanków filtrujących wodę lub korzystać z wody z dystrybutora (wyłącznie źródlanej). Herbatę zimową i nie tylko najlepiej przygotowywać na bazie herbaty liściastej. W przeciwieństwie do herbaty zamkniętej w torebkach ekspresowych możemy łatwo ocenić jej jakość, smak i zapach. Przy używaniu herbaty liściastej warto pamiętać o ważnej zasadzie – na 120 ml wody potrzebujemy zaledwie 1 g herbaty. Co istotne, żadnej herbaty (wyjątkiem są zioła) nie powinno się parzyć dłużej niż trzy minuty.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy