Herbata zimowa

Herbata zimowa ma działanie rozgrzewające i wzmacnia odporność organizmu dzięki dodatkom pełnym witamin. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza korzeniowi imbiru, cytrusom, jabłkom i żurawinie. Nie może zabraknąć w niej cynamonu i goździków. Stanie się prawdziwym remedium na chłodne dni, kiedy dosłodzimy ją miodem i sokiem z malin. Sprawdźcie, jak zrobić herbatę zimową z imbirem. Udekorujcie ją gałązką rozmarynu. 

dodany przez: Make eat easy

napoje herbaty

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 151 głosów)

Herbata zimowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • herbata zimowa - mycie owoców 1.

    Przygotowanie: dokładnie myjemy cytrusy, jabłko i żurawinę. Umieszczamy pomarańczę i cytrynę na sitku i przelewamy je wrzątkiem. Ich skórka może mieć na sobie środki konserwujące i woskujące, dlatego należy ją dokładnie oczyścić. Herbata zimowa z pomarańczą to klasyk na rozgrzanie, ale można też wykorzystać inne cytrusy, na przykład mandarynki lub pigwę, a nawet egzotyczne kumkwaty.  

  • herbata zimowa - przygotowanie imbiru 2.

    Imbir: dokładnie szorujemy i sparzamy. Chropowatą skórkę możemy też po prostu obrać, ale w ten sposób pozbędziemy się części błonnika i witamin, które oferuje ten korzeń. Kroimy go w grube plastry. Alternatywą dla imbiru jest mniej popularny w polskich marketach galangal. Jest nieco bardziej gorzki i ma charakterystyczny pieprzowo-cytrynowy aromat.   

  • herbata zimowa - przygotowanie owoców 3.

    Owoce: kroimy pomarańczę i cytrynę w niezbyt cienkie plastry. Jabłko dzielimy na ćwiartki (nie obieramy) i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy podobnie jak cytrusy. Wbijamy goździki w plastry pomarańczy.  

  • herbata zimowa - przygotowanie herbaty 4.

    Herbata: zaparzamy ją (najlepiej w specjalnym imbryku, który ma w środku sitko na fusy), zalewając liście wodą o temperaturze około 95–96°C (świeżo zagotowaną, ale nie wrzącą). Parzymy je nie dłużej niż 3 minuty (w przypadku czarnej herbaty, ale można też wykorzystać inne rodzaje). Przelewamy napar do wysokich szklanek lub kubków.  

  • herbata zimowa - dodatki 5.

    Dodatki: zimowa herbata rozgrzewająca jest prawie gotowa. Mieszamy ją z sokiem z malin i miodem. Możemy też posłodzić gorący napój brązowym cukrem lub syropem z agawy. Jeśli chcemy zmniejszyć jego kaloryczność, wykorzystajmy słodzik, na przykład ksylitol. Dorzucamy do herbaty przygotowane owoce oraz imbir, a także korę cynamonu (po jednym kawałku na szklankę). Delikatnie mieszamy, żeby składniki uwolniły aromat. 

  • herbata zimowa - podanie 6.

    Podanie: ozdabiamy gotowy napój pachnącą gałązką rozmarynu. Herbata z imbirem dobrze komponuje się także ze świeżą miętą. Możemy ozdobić krawędzie szklanki gwiazdą anyżu lub niewielkimi owocami (na przykład miechunką lub karambolą).  

Porady


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy