Herbata z rumem

Herbata z rumem to pyszna, rozgrzewająca propozycja na jesienne i zimowe dni oraz wieczory. Można ją pić z przeróżnymi dodatkami, na przykład z miodem czy cynamonem. Warto wiedzieć, że taka herbatka może być wypijana także na zimno – można ją ostudzić i schłodzić w lodówce, by wspaniale orzeźwiała w letnie upały. Najpopularniejsza jest jednak herbata zimowa z rumem, która na pewno każdemu przypadnie do gustu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje herbaty

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 173 głosów)

Herbata z rumem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie dodatków: pomarańczę dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie polewamy wrzątkiem, by usunąć ze skórki wszelkie konserwanty. Następnie wyciskamy z jednej pomarańczy, drugą kroimy w ósemki, razem ze skórką. Sok podgrzewamy. Cynamon mielony łączymy z cukrem.

  • 2.

    Przygotowanie herbaty z rumem: liście zalewamy wrzątkiem, po 3–5 minutach przecedzamy, tak, żeby został sam płyn. Przelewamy go do szklanki z cynamonem, cukrem mieszamy, dolewamy sok pomarańczowy i porcję rumu. Na koniec dodajemy anyż do smaku i cząstki pomarańczy ze skórką.

Porady

  • Rum do herbaty powinien być dobrej jakości, ponieważ ma duży wpływ na końcowy smak tego wyjątkowego napoju. Dobrze sprawdzi się tutaj biały rum.
  • Herbatę z rumem można wzbogacić sokiem z cytryny i ozdobić plasterkami lub samą skórką. Sprawdzi się też tutaj jabłko świeże lub suszone, a także gruszki.
  • Ciekawym pomysłem jest dodanie rodzynek, które wcześniej można namoczyć w rumie. Należy je najpierw namoczyć w wodzie przez kilka minut (aż spęcznieją), następnie odlać płyn i zalać rumem. Potem całość przelać do ciepłej herbaty.
  • Można do niej dodać wiele różnych przypraw – kardamon, cynamon (mielony lub korę), anyż, goździki.
  • Herbatę z rumem można również dosłodzić miodem, by była naturalnie słodka i jeszcze zdrowsza. Pamiętajmy jednak, że miód traci wiele cennych właściwości jeśli zostanie dodany do wrzątku, zatem powinniśmy posłodzić nim napar dopiero po chwili.

Notka redakcyjna

Właściwości herbaty z rumem

Herbata z rumem to prawdziwy klasyk, który posiada właściwości rozluźniające i poprawiające samopoczucie. Zdecydowanie poprawia nastrój, a przy tym pomaga spokojnie zasnąć. Warto więc wypić ją w zimowy wieczór – zwłaszcza by rozgrzać się po spacerze, ponieważ przede wszystkim doskonale rozgrzewa.
Istnieją różne rodzaje rumu, jednak każdy z nich, w niewielkich ilościach, korzystnie wpływa na zdrowie. Pomaga w zwalczaniu bakterii, wspiera odporność, zmniejsza ryzyko zawału, ponieważ zwiększa stężenie dobrego cholesterolu, pomaga błonom śluzowym pozbyć się infekcji, łagodzi zapalenie stawów, a także doskonale rozgrzewa, a nawet redukuje ryzyko zachorowania na nowotwór nerki. Wszystkie pozytywne właściwości rumu przekładają się również na właściwości herbaty z jego dodatkiem.

 

Sposoby na dobrą herbatę góralską z rumem

Herbata góralska z rumem najlepiej smakuje na ciepło. Wówczas przyjemnie rozgrzewa i relaksuje. Warto wiedzieć, że możemy zaparzyć herbatę czarną, ale i herbatę czerwoną czy zieloną – każda z nich będzie fantastycznie smakować z dodatkiem rumu. Zielona herbata dobrze współgra z dodatkiem cytryny. Czerwona herbata posiada zaś piękną, głęboką barwę. Możemy pokusić się o dodanie do niej wiśni kandyzowanych. Nadadzą jej one lekko kwaskowaty, wyborny smak. Przygotowując taki napar, zyskujemy podwójnie. Herbata zielona i czerwona posiadają bowiem szereg cennych właściwości zdrowotnych.

Zimowa herbata musi być mocno zaparzona – rum podkreśli jej smak. Bardzo ważne są też idealne proporcje – sprawdzi się 1 łyżeczka czarnej, liściastej herbaty na 2 szklanki wrzątku. Do tego 2 kieliszki rumu i inne dodatki. Jeśli chcemy dodać rum do herbatki owocowej, użyjmy 4 łyżeczek na 2 szklanki wrzątku. Do herbaty można dodać przyprawy i zalać ją wrzątkiem, albo podgrzać ją razem z przyprawami w garnuszku. Herbaty nie powinno się jednak gotować. Rum i plasterek cytryny czy pomarańczy dodajemy na końcu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy