Bawarka

Bawarka to napój, którego bazą są herbata i mleko. Jest szczególnie popularna w Europie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, gdzie znana jest od stuleci, choć wywodzi się prawdopodobnie z Francji. W najprostszej formie to esencja herbaciana z krowim mlekiem i odrobiną cukru. W bardziej złożonej możemy dodać do niej żółtko jajka, cukier puder lub wysokoprocentowy alkohol. To świetny dodatek do śniadania lub kawałka ciasta na podwieczorek. Przepis na bawarkę jest bardzo prosty, a efekt może zaskoczyć.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
75 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 204 głosów)

Bawarka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Napar herbaciany: gotujemy wodę w czajniku. Do dzbanka wsypujemy liście ulubionej czarnej herbaty. Około 5 g suszu na osobę. Zalewamy wrzątkiem i czekamy 5 minut, aż herbata się zaparzy.

  • 2.

    Mleko: podgrzewamy je w czasie, gdy zagotowuje się woda na herbatę. Nie doprowadzamy do wrzenia.

  • 3.

    Bawarka: esencję herbacianą, ok. 150 ml trzeba przelać do filiżanki lub kubka. Dolać ok. 50 ml gorącego mleka wedle uznania. Dosypujemy 5 g cukru. Bawarka jest gotowa do podania.

Kalorie: 75

Porady

  • Bawarka to znakomita baza do wykonania urozmaiconego napoju jakim jest chai latte. Wystarczy do tej bazy dodać kilka korzennych przypraw np.: kardamon, gałkę muszkatołową, imbir, a nawet czarny pieprz. Podczas przygotowania można cieszyć się niesamowitym zapachem i orientalnym zapachem. 
  • Herbatę z mlekiem można z powodzeniem zrobić w wersji z napojem roślinnym. W takim wykonaniu będzie odpowiednia dla wegan.
  • Mleczną herbatę standardowo robi się na esencji z czarnej herbaty, ale można wybrać również czarne herbaty smakowe lub aromatyzowane.
  • Dodatek cukru jest niemal obowiązkowy, ale możemy też z niego zrezygnować lub zastąpić zdrowszym zamiennikiem, np. ksylitolem lub erytrytolem.

Notka redakcyjna

Historia bawarki

Początkowo bawarka podawana była w kawiarni Le Procope, w karafce, z dodatkiem syropu z paproci (kapillorowym), upodobali ją sobie książęta bawarscy. Sama nazwa pochodzi od słowa Bavarois, czyli francuskiego terminu określającego mieszkańca Bawarii. Czasami dolewano też wodę z kwiatów pomarańczy. Można również spotkać wersję z wrzątkiem, mlekiem lub śmietanką, bez dodatku esencji herbacianej.

Napój ten zyskał sobie później uznanie w innych krajach, szczególnie w Wielkiej Brytanii, jako dodatek do śniadania. Ale bawarka dobrze znana była też w Polsce - robiono ją ze słabej zielonej herbaty i mleka. Przeznaczona była głównie dla kobiet. Później pito czarną herbatę z mlekiem, z dodatkiem araku z cytryną, a także z sokiem i czerwonym winem.

Różne wersje bawarki

Herbata i mleko mogą występować w różnych, w zależności od indywidualnych preferencji. Wielu amatorów tego napoju decyduje się również dodawać do niego:

  • miód,
  • cukier puder,
  • cynamon,
  • rum,
  • brandy,
  • czerwone wino,
  • advocat,
  • wiśniówkę.

Zdania w kwestii zdrowotnych właściwości bawarki bywają nawet dziś mocno podzielone. Część dietetyków twierdzi, że dodawanie mleka do herbaty neutralizuje występujące w niej antyoksydanty, które powinny przeciwdziałać starzeniu się organizmu. W tym sensie bawarka może uchodzić za używkę neutralną, ale nie wnoszącą zbyt wielu cennych składników do organizmu.

Bawarka na odchudzanie

Obrońcy bawarki wskazują z kolei na fakt, że potrafi się ona skutecznie przyczyniać do zrzucania zbędnych kilogramów. Wystarczy dolewać mleko do zielonej herbaty oraz powstrzymać się przed użyciem dodatkowych składników. Efektem będzie usprawnienie procesów metabolizmu, a tym samym przyspieszenie odchudzania. Jednak nie ma badań, które by potwierdziły tę teorię. Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że bawarka wspomaga także karmienie piersią. Ale i tu nie ma na to dowodów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy