Mrożona zielona herbata

Mrożona zielona herbata nie tylko skutecznie gasi pragnienie, nawet w największe upały, ale i smakuje wprost fantastycznie. Jest także o wiele zdrowsza od sklepowych odpowiedników. Połączenie delikatnej w smaku herbaty, świeżo wyciśniętych cytrusów i mięty z pewnością przypadnie wam do gustu. Dodatkowo przygotowanie napoju zajmuje jedynie kilka chwil, a co najważniejsze – niesie ze sobą ogrom możliwości modyfikowania smaku.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

drink

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 198 głosów)


Mrożona zielona herbata - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Parzenie zielonej herbaty: Suszone liście zielonej herbaty zalewamy 200 ml gorącej wody. Całość odstawiamy na maksymalnie 3 minuty, po czym przelewamy herbatę przez sitko do wysokiego dzbanka. 

  • 2.

    Mrożona zielona herbata: Cytrusy płuczemy. Połowę z nich kroimy w plasterki, a drugą połowę wyciskamy. Do herbaty dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytrusów, liście mięty oraz (opcjonalnie) miód. Całość delikatnie studzimy, a następnie przekładamy do lodówki na około pół godziny. Gotowy napój podajemy w wysokiej szklance z dodatkiem lodu oraz pokrojonych wcześniej cytrusów.

Porady

  • Zastanawiacie się, jak zrobić mrożoną zieloną herbatę? Można przygotować ją na dwa sposoby. Pierwszy z nich (tradycyjny) zakłada zalanie suszu wrzącą wodą, wystudzenie go, a następnie podanie wraz z lodem i innymi dodatkami. Druga metoda, znana jako cold brew, polega na parzeniu herbaty na zimno. Susz zalewany zimną wodą, jest delikatniejszy w smaku i pozbawiony specyficznej, gorzkawej nuty.
  •  Mrożoną zieloną herbatę należy dobrze schłodzić przed dodaniem do niej kostek lodu. W przeciwnym wypadku, lód zbyt szybko się rozpuści, a gotowy napój będzie mało intensywny w smaku.
  • Jeśli chcecie urozmaicić nieco podany powyżej przepis na mrożoną herbatę zieloną, możecie zastąpić klasyczną miętę jej cytrusową lub pieprzową odmianą. Nadadzą one całości bardziej orzeźwiającego posmaku. W sklepach ogrodniczych znaleźć można również mięty grejpfrutowe, truskawkowe lub ananasowe.
  • Polecamy spróbować także mrożonej herbaty zielonej z dodatkiem truskawek. Wystarczy pokroić je w plasterki i dorzucić do studzącej się herbaty, by całość przeszła ich smakiem. 
  • Do mrożonej herbaty można dodać także przyprawy korzenne, takie jak imbir, cynamon czy kardamon. Dodadzą one napojowi lekki posmak ostrości i sprawią, że całość nabierze niebanalnego charakteru.
  • Dobrym sposobem na urozmaicenie zielonej herbaty mrożonej jest również dodatek owoców cytrusowych – grejpfrutów, pomarańczy lub mandarynek.
  • Powyższy przepis zakłada użycie herbaty w liściach. Napój z zielonej herbaty można jednak przygotować również na bazie herbat w torebkach. 
  • Temperatura wody potrzebnej do zaparzenia herbaty, może się różnić w zależności od użytego gatunku liści. W przypadku najpopularniejszych odmian, takich jak senecha czy genmaicha woda powinna mieć około 70–80°C. 

Notka redakcyjna

Czym dosładzać mrożoną zieloną herbatę? 

Staracie się ograniczać ilość białego cukru w diecie? Mamy dla was dobre wieści – domową mrożoną herbatę można posłodzić na wiele zdrowszych sposobów. Szczególnie dobrze smakuje ona z naturalnym miodem, który świetnie komponuje się z jej cytrusowymi nutami. Można pokusić się także o dodatek syropu klonowego, daktylowego, melasy, słodu ryżowego lub syropu z agawy.

Słodki smak mrożonej zielonej herbaty mrożonej można również uzyskać, dodając do niej uprzednio namoczone i zmiksowane rodzynki, suszone figi lub daktyle. Nadadzą one całości ciekawego aromatu. Do posłodzenia napoju dobrze sprawdzą się również dietetyczne słodziki, takie jak ksylitol, erytrol, malitol czy stewia. Są one nie tylko niskokaloryczne, ale i nieszkodliwe dla zdrowia. 

Właściwości zielonej herbaty

Przygotowana w domu, ice tea z zielonej herbaty świetnie zastąpi nam kupne, niezbyt zdrowe słodkie napoje. Nie dość, że nie zawiera sztucznych barwników i aromatów, ale i stanowi źródło wielu cennych dla organizmu bio-substancji. Jakie są jej prozdrowotne właściwości? Zielona herbata dodaje energii i witalności, polepsza koncentrację, zwiększa wydajność umysłową. Jednocześnie odpręża i relaksuje. Poprawia ona nastrój, a także działa antystresowo. Przeciwdziała też procesom starzenia i zmniejsza ryzyko nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych, w tym schorzeń układu krążenia (nadciśnienie, zawał, udar, choroba niedokrwienna serca).

Znakomicie wpływa ona także na pracę układu pokarmowego. Dowiedziono, iż zielona herbata usprawnia procesy trawienne, eliminuje dolegliwości, takie jak zaparcia, wzdęcia, uczucie ciężkości i pełności w żołądku, a także bóle brzucha czy niestrawność. Ze względu na swoje działanie moczopędne, przyczynia się ona także do efektywnego usuwania toksyn z ustroju. Jest ona również polecana osobom na diecie redukcyjnej. Przyspiesza przemianę materii oraz wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej, a w efekcie przyczynia się do szybszych spadków wagi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy