Makowa panienka to wilgotny makowo-kokosowy biszkopt przełożony kremową masą budyniową i kwaskowym dżemem. Ten wypiek idealnie sprawdzi się na święta i wszystkie inne okazje, gdyż nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale także zachwyca połączeniem smaków i struktur. Zobaczcie, jak zrobić makową panienkę z masą budyniową i zaserwujcie ją swoim gościom.
Artur Rogalski
(średnia 2.67 z 6 głosów)
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zaparzamy pół szklanki czarnej herbaty. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, aby napęczniała, a następnie odcedzamy.
Suche składniki: do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia, suchy mak, wiórki kokosowe (garść odkładamy na wierzch ciasta) oraz zmielone migdały.
Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo 90 g cukru. Do gotowej piany stopniowo dosypujemy po kilka łyżek suchych składników i delikatnie mieszamy pianę szpatułką.
Pieczenie: gotową masę wykładamy na blachę i lekko wyrównujemy powierzchnię nożem. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu studzimy je i przekrajamy na dwie części.
Krem budyniowy: z całej ilości mleka odlewamy połowę szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Następnie dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Resztę mleka podgrzewamy w garnku razem z 70 g cukru i cukrem wanilinowym. Do gorącego mleka dodajemy rozrobiony budyń z żółtkami i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy, aż będzie puszyste, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i miksujemy wszystko na gładki krem.
Polewa: śmietankę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Następnie wrzucamy do niej pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy. Gotową polewę odstawiamy do wystudzenia.
Makowa panienka: pierwszy blat ciasta nasączamy połową herbaty, a następnie rozsmarowujemy na nim dżem. Następnie wykładamy krem budyniowy i przykrywamy go drugą częścią biszkoptu. Nasączamy go resztą herbaty i pokrywamy przestudzoną polewą czekoladową. Wierzch posypujemy odłożonymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy namoczoną żurawiną.
Porady
- Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu zarówno ciasto, jak i krem budyniowy, będą miały idealną konsystencję.
- Jeśli nie znaleźliście w sklepie mączki migdałowej, możecie zmielić w młynku lub blenderze migdały bez skórki, a uzyskacie ten sam efekt. Ważne, aby zrobić to bardzo drobno, aby zamieniły się w pył.
- Makowa panienka najlepiej smakuje z dżemem wiśniowym, ale można też użyć malinowego lub truskawkowego. Doskonale będą tu pasowały także konfitura z żurawiny lub powidła śliwkowe. Pysznie smakuje też makowa panienka z jabłkami prażonymi.
- Zamiast herbaty, jako ponczu do nasączania biszkoptu można użyć też syropu cukrowego lub soku z cytryny. Jeśli przygotowujecie ciasto dla dorosłych gości, do ponczu możecie dodać również odrobinę whisky czy koniaku.
- Ciasto makowa panienka najlepiej smakuje po porządnym schłodzeniu, dlatego najlepiej upiec ten deser dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.
- Jeśli nie lubicie suszonej żurawiny, możecie użyć świeżych owoców. Możecie też ozdobić wierzch ciasta rodzynkami albo suszonymi śliwkami czy morelami. Dobrym pomysłem będzie też makowa panienka z wiśniami, zarówno tymi świeżymi, jak i kandyzowanymi.
Makowa panienka z masą budyniową to tylko jeden z pomysłów na pyszny deser. Ten wypiek doczekał się już wielu wersji smakowych z przeróżnymi dodatkami. W cukierniach i na rodzinnych imprezach spotkamy też ciasto makowa panienka z galaretką czy mascarpone. Jeśli natomiast wolicie odświeżające desery z kwaśną nutą, koniecznie przetestujcie ciasto makowa panienka z kremem cytrynowym. Ta odsłona ciasta jest znacznie lżejsza i bardziej delikatna niż klasyczny przepis z dodatkiem budyniu. Klasyczną masę budyniową można przygotować w wielu smakach. Wystarczy dodać do niej kakao lub czekoladę albo wymieszać ją z karmelem czy masłem orzechowym.
Jeśli lubicie ciasta z dodatkami, makową panienkę możecie urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Pomiędzy aksamitny krem a puszysty biszkopt warto dodać:
Innym pomysłem na urozmaicenie podstawowej receptury jest dodatek owoców:
Komentarze