Masala chai to nic innego, jak herbata z rozgrzewającymi przyprawami. Najlepszy efekt uzyskamy, rozcierając je w moździerzu bezpośrednio przed przygotowaniem. Tylko wtedy zachowają pełnię aromatu. Sekret smaku tkwi w gotowaniu, najpierw wody z mlekiem i przyprawami, a potem również z herbatą i cukrem. Masala chai to prosty sposób na uzyskanie pysznej herbaty z mlekiem w indyjskim stylu.
wero.ugc
(średnia 5 z 2 głosów)
Cynamon: laskę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do moździerza. Rozgniatamy go tak, żeby zostały tylko niewielkie cząstki.
Imbir: potrzebny nam będzie mniej więcej 2-centymetrowy kawałek. Dokładnie go myjemy i obieramy go łyżeczką, żeby zachować jak najwięcej cennych właściwości. Kroimy go na plasterki.
Mleko z przyprawami: do moździerza dokładamy goździki, anyż i 2 ziarenka czarnego pieprzu. Rozcieramy mocno, ale tak, żeby widoczne były kawałki przypraw. Łuskamy kardamon, dorzucamy go do moździerza i ponownie rozgniatamy. Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko, wodę, dosypujemy przyprawy, dorzucamy też imbir. Gotujemy przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Mieszamy co jakiś czas, uważając, żeby mleko nie wykipiało.
Mleko z herbatą: do garnka dosypujemy 2 łyżeczki czarnej herbaty. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty.
Słodzenie: pod koniec gotowania mleka z przyprawami, dosypujemy cukier brązowy (trzcinowy). Mogą to być też inne cukry lub słodziki, ale smak indyjskiego napoju ulegnie nieznacznej zmianie.
Podanie: masala chai przelewamy przez małe sitko bezpośrednio do szklanek. Możemy na wierzchu położyć gwiazdkę anyżu. Koniecznie pijemy gorące.
Komentarze