Placki z serka wiejskiego to doskonały pomysł na fit śniadanie. Zawierają dużo białka i można je zajadać, z czym tylko dusza zapragnie. Na dodatek przyrządza się je ze składników, które prawdopodobnie już czekają na nas w lodówce. Jeśli znudziły Wam się zwykłe naleśniki, wypróbujcie te słodkie placuszki z serka wiejskiego.
Adobe Stock
(średnia 4.51 z 171 głosów)
Przygotowanie: serek wiejski i jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Jajka: wybijamy w całości do miski i roztrzepujemy z drobnym cukrem za pomocą rózgi lub widelca, aż staną się lekko puszyste.
Ciasto na placki: do masy jajecznej dodajemy suche składniki, serek wiejski i aromat waniliowy. Łączymy wszystko za pomocą łyżki.
Smażenie: rozgrzewamy patelnię z olejem. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta, tak żeby powstały okrągłe placki z serka wiejskiego. Kiedy nieco urosną i przyrumienią się od spodu, delikatnie je przekręcamy. Smażymy je około 2 minut na każdą stronę.
Podanie: placuszki z serka wiejskiego zdjemujemy z patelni bezpośrednio na talerz. Serwujemy, dopóki są gorące.
Porady
- Serka wiejskiego nie rozgniatamy przed dodaniem go do ciasta. Chcemy, żeby delikatne granulki były wyczuwalne w plackach. Natomiast jeśli nam przeszkadzają, serek możemy rozdrobnić lub zblendować na gładką masę.
- Białka jajek możemy ubić oddzielnie i na końcu delikatnie wmieszać do ciasta na placki. Będą wtedy bardziej puszyste.
- Placki z serkiem wiejskim możemy przyrządzić na maśle klarowanym, które w przeciwieństwie do zwykłego masa ma wysoki punkt dymienia i doskonale nadaje się do smażenia. Dzięki niemu placuszki będą miały niepowtarzalny, maślany aromat. Możemy także użyć oleju kokosowego.
- Podczas smażenia nie przemieszamy ich na patelni, dopóki nie zauważymy, że brzegi zaczęły się rumienić. Placuszki z serka wiejskiego są bardzo delikatne, do ich przekręcania warto użyć szerokiej, cienkiej łopatki.
- Dodatki do placków dobieramy wedle własnego uznania. Pasuje do nich wszystko, z czym podalibyśmy naleśniki, racuchy lub amerykańskie pancakes. Cukier puder, owoce, miód, syrop klonowy, jogurt, śmietana, cynamon i dżem to tylko niektóre propozycje.
- Placki z serka wiejskiego to pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Dodajmy do ciasta ugotowaną kaszę jaglaną lub płatki owsiane, żeby przemycić do posiłku dodatkowe witaminy i minerały oraz błonnik pokarmowy.
- Miłośnicy włoskich serów mogą zastąpić serek wiejski ricottą. Ma podobną, ziarnistą konsystencję i jest delikatniejsza od twarogu. Jest natomiast mniej płynna niż serek wiejski, więc jeśli zdecydujemy się jej użyć, dodajmy do ciasta mniej mąki lub mleko.
Żeby przyrządzić fit placuszki z serka wiejskiego, warto zastosować kilka zamienników, które obniżą bilans kaloryczny posiłku. Jest to gra warta świeczki, ponieważ to śniadanie już na starcie jest dobrą opcją dla osób, które się odchudzają. Zawiera bowiem dużo sycącego białka, które sprzyja zamianie tkanki tłuszczowej na mięśniową. Oto kilka pomysłów, jak odchudzić placki z serka wiejskiego:
To słodka wersja tego śniadaniowego dania, która szczególnie przypadnie do gustu dzieciom. Wystarczy, że jedno jajko zastąpimy rozgniecionym bananem. Do placuszków nie trzeba już wtedy dodawać cukru. Możemy je podać z plastrami banana i naturalnym masłem orzechowym.
Wystarczy, że mieszając składniki na ciasto, pominiemy cukier i wanilię. Zamiast tego dodajmy sól, pieprz i ulubione zioła, na przykład natkę pietruszki, koperek, bazylię lub oregano. Możemy także wzbogacić je o podsmażoną cebulę i szynkę. Wytrawne placki z serka wiejskiego dobrze komponują się na przykład z sosem ziołowym salsa verde lub tzatziki.
Komentarze