Proste placki ziemniaczane

Dobrym pomysłem na obiad bez mięsa są placki ziemniaczane. Przepis jest prosty i fantastycznie sprawdzi się zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Placki ziemniaczane są smażone w różnych częściach świata. O tym, że danie to cieszy się wielką popularnością może świadczyć fakt, że 13 listopada został ustanowiony Dniem Placków Ziemniaczanych. Nic dziwnego – są pyszne, sycące i tanie. Jednak powodów, dla których kochamy przepis na placki ziemniaczane jest znacznie więcej.

dodany przez: Kulinarna Ania

placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 234 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula-iStock (1) 1.

    Jak zrobić placki ziemniaczane? Obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce - zależnie od preferencji można wybrać grube oczka (wtedy placki ziemniaczane będą miały wyczuwalną strukturę startych kawałków warzyw) lub małe (dzięki czemu będą miały bardziej gładką konsystencję). Cebulę należy obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Startych ziemniaków dodać cebulę, jajka, mąkę pszenną, przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać masę na chrupiące placki ziemniaczane.

  • ziemniaki-fo.iStock-min 2.

    Na patelnię wlać olej, aby przykrył dno patelni i go dobrze rozgrzać. Następnie kłaść łyżką w małych odstępach masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnię, aby powstały płaskie, cienkie placki ziemniaczane. Przepis zaleca, by smażyć je z obu stron, na złoty kolor. Usmażone przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem – dzięki temu placki ziemniaczane tradycyjne będą mniej tłuste. 

Porady

  • Starte ziemniaki należy dokładnie odcisnąć z wody ze skrobią i dopiero wtedy mieszać z pozostałymi składnikami. Dzięki temu proste placki ziemniaczane będą chrupiące.
  • Podając placki ziemniaczane na słodko należy zrezygnować z dodawania do nich dużej ilości przypraw i cebuli.
  • Istnieją różne typy ziemniaków - które będą najlepsze, by przygotować idealne placki ziemniaczane? Przeczytaj wskazówki w artykule Placki ziemniaczane - praktyczne wskazówki, dzięki którym zawsze będą idealne, a placki ziemniaczane zawsze wyjdą perfekcyjne.
     

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Przepis na placki ziemniaczane jest popularny na całym świecie. Amerykanie smażą swoje Hash browns, Szwajcarzy przygotowują Rosti, a na Ukrainie królują Deruny. Wszystko to wariacje na temat bardzo popularnych również w Polsce placków ziemniaczanych. 

Dobre ziemniaki, olej, trochę mąki, jaja, przyprawy to podstawowe składniki na placki ziemniaczane – przepis na nie jest bardzo prosty. Ziemniaki i cebulę należy zetrzeć oraz odcisnąć z nadmiaru wody, następnie dodać do nich jajka, mąkę i przyprawy. Jak smażyć placki ziemniaczane? Najlepiej nie żałować tu tłuszczu! Przed rozpoczęciem smażenia należy upewnić się, że olej jest dobrze rozgrzany. Aby to sprawdzić, można na przykład wylać trochę masy ziemniaczanej na patelnię – jeśli od razu zacznie skwierczeć i się rumienić, oznacza to, że olej jest gotowy. Placki ziemniaczane smażone na dobrze rozgrzanym oleju są znacznie mniej tłuste. Po zdjęciu z patelni warto odsączyć chrupiące placki ziemniaczane na ręczniku papierowym. 

Szybkie placki ziemniaczane 

Szczególnie męczące i czasochłonne może być tarcie ziemniaków na placki ziemniaczane. Jest jednak pewniej sposób, aby przygotować szybkie placki ziemniaczane – jest to dobra rada dla zabieganych miłośników tego dania. Obrane kartofle i cebulę należy zmiksować przy użyciu blendera lub robota kuchennego i dobrze odcisnąć z wody przy użyciu ściereczki kuchennej. Czas gotowania znacznie się skraca, jednak placki ziemniaczane tracą swoją charakterystyczną strukturę. Obie wersje – i tak klasyczna i ta na szybkie placki ziemniaczane – są pyszne i sycące. Warto przygotować każdą z nich i wybrać swoją ulubioną wersję.

Placki z dyni, jak ziemniaczane – przepisy na placki z warzyw

Placki ziemniaczane to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych typów placków z warzyw. Jako ciekawe urozmaicenie domowych obiadów można przygotować również placki z ziemniaków i dyni. Przepis na placki ziemniaczane tradycyjne i te z dynią różni się dodatkiem startej dyni. Warto spróbować je przygotować – mają nie tylko ciekawy smak, ale również kolor. Podobnie łatwo można przygotować również placki ziemniaczane z cukinią, placki z kalarepy i listków botwinki lub placki z cukinii z serem halloumi. Warto przetestować te przepisy. Nie tylko tradycyjne placki ziemniaczane staną się ulubionym daniem domowników.

Placki ziemniaczane – jaka mąka?

Ile dodać mąki, aby szybkie placki ziemniaczane nie były zbyt twarde, ale też nie rozpadały się? Przepis na placki ziemniaczane podaje, że  na pół kilograma ziemniaków wystarczy już jedna lub dwie łyżki mąki. Najlepsza będzie mąka pszenna niskiego typu (400-500). Oczywiście, jeśli mamy ochotę na bezglutenowe placki ziemniaczane, to z powodzeniem sprawdzi się tu mąka kukurydziana.

Z czym jeść placki ziemniaczane?

Chrupiące placki ziemniaczane muszą być uzupełnione pysznymi dodatkami. Istnieją dwie szkoły, jak należy jeść to danie – na słodko i na słono. Placki ziemniaczane na słodko bardzo dobrze będą komponować się z cukrem, konfiturą lub śmietanką. Ci, którzy wolą zjeść placki ziemniaczane na słono zadowoleni będą z dodatku kwaśnej śmietany, sosu myśliwskiego lub leczo

Placki ziemniaczane będą pyszne z sosem! Zrób sos grzybowy ze śmietaną.

Ile kalorii mają placki ziemniaczane?

Ile kalorii mają placki ziemniaczane? Przepis poleca nie oszczędzać na oleju podczas smażenia. Dzięki temu chrupiące placki ziemniaczane mogą przypiec się na piękny, złocisty kolor i uniknąć spalenia. Łatwo jest więc się domyślić, że nie jest to najlżejsze danie. Placki ziemniaczane, a właściwie porcja wielkości 100 gram, mają około 270 kcal. Do tego należy doliczyć jeszcze kaloryczne dodatki. Na przykład 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) odpowiadają około 30 kcal.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy