Proste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane w prostym przepisie to pomysł na obiad bez mięsa. Można je podać na 2 sposoby. Proste placki ziemniaczane na wytrawnie ze śmietaną, albo na słodko.

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 229 głosów)

Składniki:

  • ziemniaki surowe-1 kg.,
  • mąka pszenna-4 łyżki, ( można dać 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej),
  • jajka-2,
  • cebula-1
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • olej słonecznikowy lub oliwa -do smażenia.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na grubych lub drobnych oczkach (w zależności, jakie placki potem komu smakują).
  • Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach i dodać do startych ziemniaków.
  • Do masy dodać dodatkowo : jajka, mąkę pszenną, przyprawy- sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
  • Na patelnię wlać trochę oleju i go rozgrzać, a potem kłaść łyżką w małych odstępach masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnię na płasko.
  • Smażyć z obu stron, na złoty kolor cieńcie placki.
  • Nadmiar tłuszczu odsączać z placków, za pomocą papierowych ręczników.
  • Gotowe placki pożywać na ciepło, np. z kwaśną, gęstą 18 % śmietaną wymieszaną z solą lub na słodko z cukrem i słodką śmietaną, lub samym cukrem.

Porady

Placki ziemniaczane będą pyszne z sosem! Zrób sos grzybowy ze śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy