Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to klasyka polskich obiadów, są chrupiące, aromatyczne i znakomicie smakują. Są proste i to zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Smaży się je w różnych częściach świata, na różne sposoby, ale wiadomo, nasze są najlepsze. O tym, że cieszą się wielką popularnością może świadczyć fakt, że 13 listopada został ustanowiony Dniem Placków Ziemniaczanych. Nic dziwnego – są pyszne, sycące i tanie. Podajemy niezawodny przepis na placki ziemniaczane.

dodany przez: Kulinarna Ania

placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 239 głosów)

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cebula-iStock (1) 1.

    Placki ziemniaczane – przepis: ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Zależnie od preferencji można wybrać grube oczka (wtedy placki będą miały wyczuwalną strukturę startych kawałków warzyw) lub małe (dzięki czemu będą miały bardziej gładką konsystencję). Cebulę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy ją do ziemniaków, a do tego wbijamy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

  • ziemniaki-fo.iStock-min 2.

    Placki ziemniaczane – smażenie: na patelnię wlewamy olej, tyle, żeby dno patelni było całkowicie przykryte – dobrze go rozgrzewamy. Następnie kładziemy łyżką, w małych odstępach, masę ziemniaczaną i wyrównujemy powierzchnię, tak by powstały płaskie, cienkie placki ziemniaczane. Smażymy je z obu stron, na złoty kolor. Na koniec przekładamy je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, dzięki temu będą mniej tłuste.

Porady

  • Starte ziemniaki należy dokładnie odcisnąć z wody ze skrobią i dopiero wtedy mieszać z pozostałymi składnikami. Dzięki temu proste placki ziemniaczane będą chrupiące.
  • Podając placki ziemniaczane na słodko należy zrezygnować z dodawania do nich dużej ilości przypraw i cebuli.
  • Istnieją różne typy ziemniaków – które będą najlepsze, by przygotować idealne placki ziemniaczane? Przeczytaj wskazówki w artykule Placki ziemniaczane - praktyczne wskazówki, dzięki którym zawsze będą idealne – dzięki temu wyjdą nam perfekcyjne.
  • Nie jesz mąki pszennej? Sprawdź, jaka mąka do placków ziemniaczanych sprawdzi się oprócz niej.
  • Jeśli dbamy o linię bez problemu przygotujemy placki ziemniaczane z piekarnika. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy masę ziemniaczaną w formie placuszków. Pieczemy je w temperaturze 180°C przez 25–30 minut.

Notka redakcyjna

Placki ziemniaczane – jak zrobić dobre?

Przepis na placki ziemniaczane jest popularny na całym świecie. Amerykanie smażą swoje hash browns, które robi się z posiekanych ziemniaków lub ze startych na grubych oczkach. Szwajcarzy przygotowują rosti, ścierane na grubych oczkach. W Ukrainie królują deruny, które w podstawowej wersji są jak nasze placki.

Najważniejsze są tu oczywiście ziemniaki. Najlepsze są odmiany typu B, np. Irga i Sante bądź typu C, np. Gracja i Gustaw. Charakteryzują się wysoką zawartością skrobi, dzięki temu wychodzą chrupiące i dość zwarte. Ważne jest odciśnięcie ich po starciu z nadmiaru wody, można je nawet odstawić na kilka minut, żeby puściły sok. Tego kroku przygotowania nie można pominąć. Inaczej placki ziemniaczane wyjdą zbyt wodniste. Z powodu wysokiej zawartości wody nie poleca się przygotowywania ich z młodych ziemniaków. Ale, jeśli nie mamy starych, a mamy wielką ochotę na placki, to jak najbardziej można je zrobić. Trzeba je bardzo dokładnie odcisnąć i w razie potrzeby dodać nieco więcej mąki.


Jak smażyć placki ziemniaczane?

Najlepiej nie żałować tu tłuszczu! Przed rozpoczęciem smażenia należy upewnić się, że olej jest dobrze rozgrzany. Żeby to sprawdzić, można na przykład wylać trochę masy ziemniaczanej na patelnię – jeśli od razu zacznie skwierczeć i się rumienić, oznacza to, że olej jest gotowy. Placki ziemniaczane smażone na dobrze rozgrzanym oleju są znacznie mniej tłuste. Po zdjęciu z patelni warto odsączyć je na ręczniku papierowym.


Szybkie placki ziemniaczane

Szczególnie męczące i czasochłonne może być tarcie ziemniaków na placki ziemniaczane. Jest jednak pewniej sposób, aby przygotować szybkie placki ziemniaczane – jest to dobra rada dla zabieganych miłośników tego dania. Obrane kartofle i cebulę należy zmiksować przy użyciu blendera lub robota kuchennego i dobrze odcisnąć z wody przy użyciu ściereczki kuchennej. Czas przygotowania znacznie się skraca, jednak placki ziemniaczane tracą swoją charakterystyczną strukturę. Obie wersje – i tak klasyczna i ta na szybkie placki ziemniaczane – są pyszne i sycące. Warto przygotować każdą z nich i wybrać swoją ulubioną wersję.


Placki z dyni, jak ziemniaczane – przepisy na placki z warzyw

Placki ziemniaczane to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych typów placków z warzyw. Jako ciekawe urozmaicenie domowych obiadów można przygotować również placki z ziemniaków i dyni. Wystarczy do podstawowego przepisu dodać startą dynię. Warto spróbować je przyrządzić – mają nie tylko ciekawy smak, ale również kolor. Podobnie łatwo można zrobić również placki ziemniaczane z cukinią lub placki z cukinii z serem halloumi. Warto przetestować te przepisy. Nie tylko tradycyjne placki ziemniaczane staną się ulubionym daniem domowników.


Placki ziemniaczane – jaka mąka?

Ile dodać mąki, żeby placki ziemniaczane nie były zbyt twarde, ale też nie rozpadały się? Na pół kilograma ziemniaków wystarczy już jedna lub dwie łyżki mąki. Najlepsza będzie mąka pszenna niskiego typu (400–500). Oczywiście, jeśli mamy ochotę na bezglutenowe placki ziemniaczane, to z powodzeniem sprawdzi się tu mąka kukurydziana.


Z czym jeść placki ziemniaczane?

Chrupiące placki ziemniaczane mogą być uzupełnione pysznymi dodatkami. Istnieją dwie szkoły, jak należy jeść to danie – na słodko lub na słono. Placki ziemniaczane na słodko bardzo dobrze będą komponować się z cukrem, konfiturą lub śmietanką. W wersji wytrawnej wystarczy dodatek kwaśnej śmietany lub leczo. Popularne są też placki ziemniaczane z gulaszem.

Jak zrobić idealny sos do placków ziemniaczanych? Sprawdźcie nasz przepis na sos grzybowy ze śmietaną.


Ile kalorii mają placki ziemniaczane?

Ile kalorii mają placki ziemniaczane? Przepis poleca nie oszczędzać na oleju podczas smażenia. Bo to dzięki niemu stają się chrupiące i przypiekają się na piękny, złocisty kolor. Łatwo jest więc się domyślić, że nie jest to najlżejsze danie. Placki ziemniaczane, a właściwie porcja wielkości 100 gramów, ma około 270 kcal. Do tego należy doliczyć jeszcze kaloryczne dodatki. Na przykład 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) odpowiadają około 30 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy