Faworki z ciasta francuskiego to szybsza wersja kultowego karnawałowego deseru. Są jeszcze bardziej kruche i chrupiące niż tradycyjne, a robi się je znacznie łatwiej. Taki słodki deser idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek, ale nie tylko! To też świetny pomysł, gdy mamy niezapowiedzianych gości, bo ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Zobaczcie, jak zrobić faworki z ciasta francuskiego i zaserwujcie je do kawy lub herbaty.
istock
Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem lub 200 stopni, w przypadku trybu grzania góra-dół.
Formowanie faworków: rozwijamy płat ciasta francuskiego i kroimy go na paski o wymiarach 5x16 cm kółkiem do pizzy lub nożem. Każdy pasek nacinamy na środku, a następnie wywijamy jeden bok ciasta przez środek na zewnątrz.
Pieczenie: faworki z ciasta francuskiego wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Podanie: gotowe faworki studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Faworki z ciasta francuskiego można smażyć również na głębokim tłuszczu, jak tradycyjne. Jednak ta wersja będzie dużo bardziej kaloryczna i wymaga też poświęcenia więcej czasu.
- Będą miały ciekawą strukturę i piękny wygląd, jeśli przed upieczeniem posypiemy je grubym cukrem.
- Ciekawą i niezwykle aromatyczną opcją będą faworki obsypane mieszanką cukru pudru i cynamonu.
- Jeśli zależy nam na zredukowaniu kalorii to cukier puder można z powodzeniem zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.
- Faworki z ciasta francuskiego warto podać z rozpuszczoną czekoladą do zamaczania.
Kaloryczność faworków zależy od metody obróbki. Pieczone faworki z ciasta francuskiego mają około 550 kalorii w 100 gramach, a wersja smażona na głębokim tłuszczu będzie ich miało dużo więcej.
Ciasto na faworki można przygotować na różne sposoby:
Gotowe faworki powinno się przykryć i przechowywać w suchym, ciepłym miejscu. Lodówka nie sprzyja ciastu francuskiemu, gdyż niska temperatura i wilgoć powoduje, że ciasto traci chrupkość i staje się miękkie. Jednak nawet najlepiej przechowywane faworki nie mogą leżeć zbyt długo i powinno się spożyć je w ciągu 3-4 dni. Z tego względu lepiej robić mniejsze porcje, które jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco.
Zastanawiacie się co można zrobić z ciasta francuskiego, oprócz faworków? Przepisów jest całe mnóstwo, ale jedne z najlepszych to bez wątpienia rogaliki z ciasta francuskiego. Można przygotować na słodko lub słono i nadziewać je wszystkimi ulubionymi składnikami.
Innym pomysłem mogą być:
Komentarze