Faworki z ciasta francuskiego

Faworki z ciasta francuskiego to szybsza wersja kultowego karnawałowego deseru. Są jeszcze bardziej kruche i chrupiące niż tradycyjne, a robi się je znacznie łatwiej. Taki słodki deser idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek, ale nie tylko! To też świetny pomysł, gdy mamy niezapowiedzianych gości, bo ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Zobaczcie, jak zrobić faworki z ciasta francuskiego i zaserwujcie je do kawy lub herbaty. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka faworki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 172 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Faworki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem lub 200 stopni, w przypadku trybu grzania góra-dół.

  • 2.

    Formowanie faworków: rozwijamy płat ciasta francuskiego i kroimy go na paski o wymiarach 5x16 cm kółkiem do pizzy lub nożem. Każdy pasek nacinamy na środku, a następnie wywijamy jeden bok ciasta przez środek na zewnątrz.

  • 3.

    Pieczenie: faworki z ciasta francuskiego wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. 

  • 4.

    Podanie: gotowe faworki studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 

Porady

  • Faworki z ciasta francuskiego można smażyć również na głębokim tłuszczu, jak tradycyjne. Jednak ta wersja będzie dużo bardziej kaloryczna i wymaga też poświęcenia więcej czasu.
  • Będą miały ciekawą strukturę i piękny wygląd, jeśli przed upieczeniem posypiemy je grubym cukrem. 
  • Ciekawą i niezwykle aromatyczną opcją będą faworki obsypane mieszanką cukru pudru i cynamonu.
  • Jeśli zależy nam na zredukowaniu kalorii to cukier puder można z powodzeniem zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.
  • Faworki z ciasta francuskiego warto podać z rozpuszczoną czekoladą do zamaczania.

Notka redakcyjna

Ile kalorii mają faworki z ciasta francuskiego?

Kaloryczność faworków zależy od metody obróbki. Pieczone faworki z ciasta francuskiego mają około 550 kalorii w 100 gramach, a wersja smażona na głębokim tłuszczu będzie  ich miało dużo więcej. 

Sposoby przygotowywania faworków

Ciasto na faworki można przygotować na różne sposoby:

  • Tradycyjne babcine faworki robi się ze zbijanego ciasta śmietanowego, czyli połączenia mąki, żółtek jaj, śmietany, cukru i spirytusu.
  • Można je jednak przygotować również z ciasta francuskiego, jak w powyższym przepisie.
  • Inna wersja to faworki z ciasta drożdżowego, są dużo bardziej puszyste i w smaku będą przypominały pączki.
  • Na szybko można też przygotować lane faworki z ciasta naleśnikowego.
  • Ciekawym pomysłem są również faworki z ciasta na pierogi.

Jak przechowywać faworki?

Gotowe faworki powinno się przykryć i przechowywać w suchym, ciepłym miejscu. Lodówka nie sprzyja ciastu francuskiemu, gdyż niska temperatura i wilgoć powoduje, że ciasto traci chrupkość i staje się miękkie. Jednak nawet najlepiej przechowywane faworki nie mogą leżeć zbyt długo i powinno się spożyć je w ciągu 3-4 dni. Z tego względu lepiej robić mniejsze porcje, które jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco.

Co zrobić z ciasta francuskiego? Inne przepisy na słodko i słono

Zastanawiacie się co można zrobić z ciasta francuskiego, oprócz faworków? Przepisów jest całe mnóstwo, ale jedne z najlepszych to bez wątpienia rogaliki z ciasta francuskiego. Można przygotować na słodko lub słono i nadziewać je wszystkimi ulubionymi składnikami.

Innym pomysłem mogą być:

  • ślimaczki francuskie z dodatkiem pieczarek lub szpinaku albo na słodko - z cynamonem, czekoladą, dżemem lub twarogiem. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste, gdyż wystarczy nasmarować płat ciasta francuskiego ulubionym nadzieniem, a następnie zwinąć go w rulon i pokroić na plastry. W ten sposób w kilka chwil otrzymamy pięknie zwinięte ślimaczki. 
  • paluchy z ciasta francuskiego - można do nich dodać ser żółty czy boczek i posypać je po wierzchu ziołami, ziarnami lub orzechami. Ich przygotowanie polega na pocięciu ciasta francuskiego na długie, cienkie paski, a następnie skręcenie każdego z nich niczym śrubka. 
  • sakiewki bądź koperty z ciasta francuskiego, które można nafaszerować słodkimi i słonymi dodatkami. Takie wypieki przygotowujemy, krojąc ciasto francuskie w kwadraty, nakładając na ich środek nadzienie, a następnie sklejając razem wszystkie cztery boki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy