REKLAMA

Faworki z ciasta francuskiego

Faworki z ciasta francuskiego to szybsza wersja kultowego karnawałowego deseru. Są jeszcze bardziej kruche i chrupiące niż tradycyjne faworki, a robi się je znacznie łatwiej i szybciej. Taka słodka przekąska idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek, ale nie tylko! Zobaczcie, jak zrobić faworki z ciasta francuskiego i zaserwujcie je do kawy lub herbaty. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery ciastka faworki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 171 głosów)


Kroki przygotowania:

  • faworki 1.

    Formowanie faworków: Rozwijamy płat ciasta francuskiego i kroimy go na paski o wymiarach 5 x 16 cm kółkiem do pizzy lub nożem. Każdy pasek nacinamy na środku, a następnie wywijamy jeden bok ciasta przez środek na zewnątrz. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

  • faworki-francuskie 2.

    Pieczenie faworków: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy faworki przez około 15-20 minut. Gotowe faworki studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 

Porady

  • Faworki z ciasta francuskiego można nie tylko piec, ale także smażyć na głębokim tłuszczu, jak tradycyjne faworki. 
  • Aby faworki miały ciekawą strukturę i piękny wygląd, przed upieczeniem można je posypać grubym cukrem. 
  • Faworki z ciasta francuskiego warto podać z rozpuszczoną czekoladą do zamaczania.
  • Po upieczeniu faworki należy trzymać pod przykryciem, aby pozostały jak najdłużej kruche i chrupiące.

Notka redakcyjna

Jak zrobić faworki?

Ciasto na faworki można przygotować na różne sposoby. Tradycyjne babcine faworki robi się ze zbijanego ciasta śmietanowego, czyli połączenia mąki, żółtek jaj, śmietany, cukru i spirytusu. Może je jednak przygotować również z ciasta francuskiego lub drożdżowego. Na szybko można też przygotować lane faworki z ciasta naleśnikowego. Ciekawym pomysłem są również faworki z ciasta na pierogi.

Kolejny krok to formowanie faworków, które choć może wydawać się skomplikowane, jest niezwykle szybkie i proste. Wystarczy wyciąć z ciasta szerokie paski, a na środku każdego z nich zrobić pionowe nacięcie. Następnie jedną końcówkę paska przeciągamy przez nacięty otwór i wywijamy na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smażymy na głębokim tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.

Ile kalorii mają faworki z ciasta francuskiego?

Kaloryczność faworków zależy od metody obróbki. Pieczone faworki z ciasta francuskiego mają około 550 kalorii w 100 gramach, a wersja smażona na głębokim tłuszczu będzie nieco bardziej kaloryczna. 

Jak przechowywać faworki?

Gotowe faworki powinno się przykryć i przechowywać w suchym, ciepłym miejscu. Lodówka nie sprzyja ciastu francuskiemu, gdyż niska temperatura i wilgoć powoduje, że ciasto traci chrupkość i staje się miękkie. Jednak nawet najlepiej przechowywane faworki nie mogą leżeć zbyt długo i powinno się spożyć je w ciągu 3-4 dni. Z tego względu lepiej robić mniejsze porcje, które jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco.

Co zrobić z ciasta francuskiego? Inne przepisy na słodko i słono

Zastanawiacie się co można zrobić z ciasta francuskiego, oprócz faworków? Przepisów jest całe mnóstwo, ale jedne z najlepszych to bez wątpienia rogaliki z ciasta francuskiego. Takie rogale można przygotować na słodko lub słono i nadziewać je wszystkimi ulubionymi składnikami.

Innym pomysłem mogą być ślimaczki francuskie z dodatkiem pieczarek lub szpinaku albo na słodko- z cynamonem, czekoladą, dżemem lub twarogiem. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste, gdyż wystarczy nasmarować płat ciasta francuskiego ulubionym nadzieniem, a następnie zwinąć go w rulon i pokroić na plastry. W ten sposób w kilka chwil otrzymamy pięknie zwinięte ślimaczki. 

Kolejny szybki przepis na imprezową przekąskę to paluchy z ciasta francuskiego. Można do nich dodać ser żółty czy boczek i posypać je po wierzchu ziołami, ziarnami lub orzechami. Ich przygotowanie polega na pocięciu ciasta francuskiego na długie, cienkie paski, a następnie skręcenie każdego z nich niczym śrubka. 

Ostatnia inspiracja to sakiewki bądź koperty z ciasta francuskiego, które można nafaszerować słodkimi i słonymi dodatkami. Takie wypieki przygotowujemy krojąc ciasto francuskie w kwadraty, nakładając na ich środek nadzienie, a następnie sklejając razem wszystkie cztery boki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy