Kluski na parze

Kluski na parze, nazywane – w zależności od regionu Polski – również: pampuchami, parowańcami czy też buchtami, to przysmak, który można spożywać zarówno na słodko, jak i na słono. Niezależnie od tego jak je nazywamy, w każdym regionie smakują one bardzo podobnie. Jak przygotować kluski na parze? Poniżej podajemy prosty przepis, który zawsze się udaje. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kluski na parze

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.87 z 541 głosów)

Kluski na parze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto drożdżowe 1.

    Przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny ciepłego mleka i 4 łyżek mąki, a następnie odstawiamy go do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do dużej miski rozczyn, wsypujemy pozostałą mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto i stopniowo dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

  • pampuchy 2.

    Wyrośnięte ciasto porcjujemy na części i formujemy z nich kuleczki wielkości pączków. Uformowane pampuchy przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W szerokim garnku zagotowujemy wodę. Nakrywamy garnek gazą lub ściereczką, którą przymocowujemy sznurkiem wokół brzegów garnka. Na ściereczkowym nakryciu układamy po 2-3 pampuchy, przykrywamy wszystko metalową miską i gotujemy na parze przez około 10 minut.

Porady

  • Kluski na parze można przygotować zarówno na bazie świeżych, jak i suszonych drożdży – warto jednak pamiętać, że jeśli używamy świeżych, to należy je dobrze utrzeć z wszystkimi składnikami.
  • Pampuchy można serwować zarówno na słodko, jak i na słono, w roli obiadu. Dobrze sprawdzą się one również jako dodatek do barszczu, zup i różnych sosów. 
  • Parowańce, czyli pampuchy na parze, można przygotować na zapas i zamrozić. Jeśli najdzie nas na nie ochota, to możemy je (zamrożone) podgrzać na parze przez 3-4 minuty. 
     

Notka redakcyjna

 

Kluski na parze, pampuchy, parowańce, buchty  – czym się różnią? 


Tak jak już wspomniano kluski na parze, pampuchy, parowańce, buchty, ale także kluski parowe i pyzy drożdżowe, to określenia regionalnie dla tej samej potrawy. Są to „pączki”, wykonane z ciasta drożdżowego, uformowanego w kule i gotowanego na parze (stąd właśnie jedna z nazw – parowańce czy też pampuchy na parze). Charakteryzują się one kulistym kształtem oraz niezwykle puszystą i sprężystą konsystencją, co jest jednym z ich głównych atutów. Co ciekawe, kluski na parze pod nazwą „bułki na parze” z Kujaw znajdują się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 


Parowańce znane są m.in. na Lubelszczyźnie, gdzie spożywa się je w głównej mierze na słono, m.in. z kaszą jaglaną, z kapustą i grzybami, z twarogiem oraz zmieloną soczewicą. Kluski na parze można spotkać również w Wielkopolsce, gdzie występują głównie pod nazwą „parowańce”. Gotowe kluski serwuje się najczęściej na obiad wraz z modrą kapustą, pieczoną kaczką oraz jabłkami. Jest to gotowy pomysł na uroczysty posiłek od święta. Oprócz tego słynne pampuchy występują także na Górnym Śląsku, zwykle pod nazwą „buchty” i tam podawane są najczęściej słodko z domowymi powidłami. Można też spotkać je w wersji wytrawnej z kapustą kiszoną i wieprzowiną. 


Jak podawać kluski na parze? 


Kluski na parze można serwować na wiele różnych sposobów – świetnie smakują bez żadnych dodatków w roli znakomitej przekąski. Możemy też podawać je wraz z cukrem i roztopionym masłem. Pampuchy są bardzo uniwersalną potrawą – w wielu kuchniach serwowane są na słodko lub na słono. W tej pierwszej wersji możemy podawać je z domowymi przetworami – marmoladami, dżemami czy powidłami oraz świeżymi owocami. Popularną formą serwowania jest podanie klusek na parze z jagodami (jest to doskonały pomysł w sezonie jagodowym). Świetnie też smakują z sosem truskawkowym, malinowym czy porzeczkowym. Kluski na parze można podawać także w wersji wytrawnej, np. z gulaszem czy tak jak wspomniane wyżej buchty z kapustą kiszoną i wieprzowiną. Świetnie smakują też kapustą, kaczką i jabłkami – jest to tradycyjna potrawa w Wielkopolsce. 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy