Kluski na parze

Kluski naparze, buchty, pampuchy, a może parowańce? Ten przysmak w różnych regionach Polski ma odmienne nazwy, ale wszędzie smakuje podobnie. Niezależnie od nazewnictwa, bułki na parze robi się łatwo, szybko i tylko z kilku prostych składników. Pampuchy drożdżowe możemy podawać zarówno na słodko z owocami i jogurtem, jak i na słono z sosem lub gulaszem. Zobaczcie nasz prosty przepis na kluski na parze.

dodany przez: mojegotowanie

bułki bułki drożdżowe ciasto drożdżowe bułeczki drożdżowe Desery Pierogi Kluski kluski na parze

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.87 z 527 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto drożdżowe 1.

    Przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny ciepłego mleka i 4 łyżek mąki, a następnie odstawiamy go do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do dużej miski rozczyn, wsypujemy pozostałą mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto i stopniowo dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

  • pampuchy 2.

    Wyrośnięte ciasto porcjujemy na części i formujemy z nich kuleczki wielkości pączków. Uformowane pampuchy przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W szerokim garnku zagotowujemy wodę. Nakrywamy garnek gazą lub ściereczką, którą przymocowujemy sznurkiem wokół brzegów garnka. Na ściereczkowym nakryciu układamy po 2-3 pampuchy, przykrywamy wszystko metalową miską i gotujemy na parze przez około 10 minut.

Porady

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy