Notka redakcyjna
Jak zrobić naleśniki z bananami?
Naleśniki na słodko z bananami z powyższego przepisu charakteryzują się tym, że nadzieniem jest karmelizowany owoc. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a smak wynagradza czas poświęcony na gotowanie. Z ciasta naleśnikowego smażymy okrągłe placki. Ciasto powinno być gęste i odstać minimum godzinę. Kiedy mamy usmażone naleśniki, należy opiec na patelni obrane banany z dodatkiem masła. Posypanie bananów cukrem pudrem i podgrzewanie ich na małym ogniu sprawi, że na ich powierzchni pojawi się karmel. Naleśniki z bananami zapieka się w naczyniu żaroodpornym z odrobiną cukru i aromatu rumowego, aby na wierzchu powstała delikatna karmelowa skorupka.
Z czym podawać naleśniki z bananami?
Sam naleśnik z bananem smakuje fantastycznie i nie wymaga żadnych dodatków. Jeśli jednak ktoś chce wzbogacić swój posiłek, to mamy kilka pomysłów z czym można go podać. Naleśnik z bananem świetnie pasuje do czekolady w dowolnej postaci. Kremy czekoladowe, roztopiona czekolada, czekoladowe masy budyniowe fantastycznie uzupełnią naleśnikowy obiad. Naleśniki na ciepło z bananami można również zaserwować z dodatkiem bitej śmietany i cynamonu. W takim połączeniu dobrze sprawdzą się również orzechy i rodzynki. Kolejnym pomysłem na naleśniki z bananami jest zestawienie ich ze świeżymi owocami. Szczególnie mocno polecamy truskawki, maliny i borówki, jednak każdy owoc dobrze się tu sprawdzi.
Banany w cieście
Mając gotowe gęste ciasto możemy lekko zmodyfikować przepis na naleśniki z bananami i przygotować owoce w cieśnie naleśnikowym. Pocięte w około 2 cm paski owoce (banany, jabłka lub gruszki) zanurzamy w gęstym cieście i smażymy w głębokim tłuszczu. Ciasto powinno być bardzo gęste, aby dokładnie oblepiło owoce i nie rozpadło się podczas smażenia. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki. Do ciasta naleśnikowego można dodać też przyprawy, np. cukier wanilinowy lub cynamon.