REKLAMA

Naleśniki z bananami

Naleśniki z bananami są pysznym obiadem, który smakuje nie tylko dzieciom! Nadzieniem tych naleśników są miękkie, karmelizowane na patelni banany. Danie można przygotować bardzo szybko i prosto. Jak zrobić te pyszne naleśniki z bananami?

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Naleśniki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto-nalesnikowe 1. Ciasto: roztopił 1 łyżkę masła, wszystkie składniki wymieszać, dodając taką ilość mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
  • smazone-banany 2. Nadzienie: banany obrać, obsmażyć na reszcie masła na małym ogniu tak, aby go nie rumienić. Gdy banany lekko zmiękną, posypać grubo cukrem pudrem i skropić aromatem rumowym. Od czasu do czasu skrapiać wodą, do momentu, aż na wierzchu powstanie karmel.
  • puszyste-nalesniki 3. Lekko przestudzone banany owinąć naleśnikiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Posypać cukrem i ponownie skropić aromatem rumowym. Naleśniki z bananami zapiekać 10 minut w temperaturze 200˚C.

Kalorie: 300

Porady

  • Do bananów na patelni można dodać kilka łyżeczek soku z  pomarańczy lub cytryny, aby nadać im cytrusowy posmak.

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić naleśniki z bananami?

Naleśniki na słodko z bananami z powyższego przepisu charakteryzują się tym, że nadzieniem jest karmelizowany owoc. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a smak wynagradza czas poświęcony na gotowanie. Z ciasta naleśnikowego smażymy okrągłe placki. Ciasto powinno być gęste i odstać minimum godzinę. Kiedy mamy usmażone naleśniki, należy opiec na patelni obrane banany z dodatkiem masła. Posypanie bananów cukrem pudrem i podgrzewanie ich na małym ogniu sprawi, że na ich powierzchni pojawi się karmel. Naleśniki z bananami zapieka się w naczyniu żaroodpornym z odrobiną cukru i aromatu rumowego, aby na wierzchu powstała delikatna karmelowa skorupka. 

Z czym podawać naleśniki z bananami?

Sam naleśnik z bananem smakuje fantastycznie i nie wymaga żadnych dodatków. Jeśli jednak ktoś chce wzbogacić swój posiłek, to mamy kilka pomysłów z czym można go podać. Naleśnik z bananem świetnie pasuje do czekolady w dowolnej postaci. Kremy czekoladowe, roztopiona czekolada, czekoladowe masy budyniowe fantastycznie uzupełnią naleśnikowy obiad. Naleśniki na ciepło z bananami można również zaserwować z dodatkiem bitej śmietany i cynamonu. W takim połączeniu dobrze sprawdzą się również orzechy i rodzynki. Kolejnym pomysłem na naleśniki z bananami jest zestawienie ich ze świeżymi owocami. Szczególnie mocno polecamy truskawki, maliny i borówki, jednak każdy owoc dobrze się tu sprawdzi.

Banany w cieście

Mając gotowe gęste ciasto możemy lekko zmodyfikować przepis na naleśniki z bananami i przygotować owoce w cieśnie naleśnikowym. Pocięte w około 2 cm paski owoce (banany, jabłka lub gruszki) zanurzamy w gęstym cieście i smażymy w głębokim tłuszczu. Ciasto powinno być bardzo gęste, aby dokładnie oblepiło owoce i nie rozpadło się podczas smażenia. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki. Do ciasta naleśnikowego można dodać też przyprawy, np. cukier wanilinowy lub cynamon.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy