Naleśniki z bananami są pysznym obiadem, który smakuje nie tylko dzieciom! Nadzieniem tych naleśników są miękkie, karmelizowane na patelni banany. Danie można przygotować bardzo szybko i prosto. Jak zrobić te pyszne naleśniki z bananami?
iStock
(średnia 4.41 z 167 głosów)
Ciasto: roztopił 1 łyżkę masła, wszystkie składniki wymieszać, dodając taką ilość mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
Nadzienie: banany obrać, obsmażyć na reszcie masła na małym ogniu tak, aby go nie rumienić. Gdy banany lekko zmiękną, posypać grubo cukrem pudrem i skropić aromatem rumowym. Od czasu do czasu skrapiać wodą, do momentu, aż na wierzchu powstanie karmel.
Lekko przestudzone banany owinąć naleśnikiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Posypać cukrem i ponownie skropić aromatem rumowym. Naleśniki z bananami zapiekać 10 minut w temperaturze 200˚C.
Kalorie: 300
Porady
- Do bananów na patelni można dodać kilka łyżeczek soku z pomarańczy lub cytryny, aby nadać im cytrusowy posmak.
Naleśniki na słodko z bananami z powyższego przepisu charakteryzują się tym, że nadzieniem jest karmelizowany owoc. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a smak wynagradza czas poświęcony na gotowanie. Z ciasta naleśnikowego smażymy okrągłe placki. Ciasto powinno być gęste i odstać minimum godzinę. Kiedy mamy usmażone naleśniki, należy opiec na patelni obrane banany z dodatkiem masła. Posypanie bananów cukrem pudrem i podgrzewanie ich na małym ogniu sprawi, że na ich powierzchni pojawi się karmel. Naleśniki z bananami zapieka się w naczyniu żaroodpornym z odrobiną cukru i aromatu rumowego, aby na wierzchu powstała delikatna karmelowa skorupka.
Sam naleśnik z bananem smakuje fantastycznie i nie wymaga żadnych dodatków. Jeśli jednak ktoś chce wzbogacić swój posiłek, to mamy kilka pomysłów z czym można go podać. Naleśnik z bananem świetnie pasuje do czekolady w dowolnej postaci. Kremy czekoladowe, roztopiona czekolada, czekoladowe masy budyniowe fantastycznie uzupełnią naleśnikowy obiad. Naleśniki na ciepło z bananami można również zaserwować z dodatkiem bitej śmietany i cynamonu. W takim połączeniu dobrze sprawdzą się również orzechy i rodzynki. Kolejnym pomysłem na naleśniki z bananami jest zestawienie ich ze świeżymi owocami. Szczególnie mocno polecamy truskawki, maliny i borówki, jednak każdy owoc dobrze się tu sprawdzi.
Mając gotowe gęste ciasto możemy lekko zmodyfikować przepis na naleśniki z bananami i przygotować owoce w cieśnie naleśnikowym. Pocięte w około 2 cm paski owoce (banany, jabłka lub gruszki) zanurzamy w gęstym cieście i smażymy w głębokim tłuszczu. Ciasto powinno być bardzo gęste, aby dokładnie oblepiło owoce i nie rozpadło się podczas smażenia. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki. Do ciasta naleśnikowego można dodać też przyprawy, np. cukier wanilinowy lub cynamon.
Komentarze