Naleśniki z bananami

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 1 godzina Zapiekanie: 8–10 minut Porcja: 300 kcal Składniki na 6 porcji

Naleśniki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 166 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 8 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżka stopionego masła
  • łyżeczka cukru pudru
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 6 bananów
  • 10 dag masła
  • cukier puder do posypania
  • aromat rumowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: wszystkie składniki wymieszać, dodając taką ilość mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
  • Farsz: banany obrać, obsmażyć na maśle na małym ogniu tak, aby nie rumienić masła. Gdy lekko zmiękną, posypać grubo cukrem pudrem i skropić aromatem rumowym. Od czasu do czasu skrapiać wodą, do momentu, aż na wierzchu powstanie karmel.
  • Lekko przestudzone banany owinąć naleśnikiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Posypać cukrem i ponownie skropić aromatem rumowym. Zapiekać 10 minut w temperaturze 200˚C.
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy