REKLAMA

Sakiewki Chińskie

Pyszne Chińskie sakieweczki nadziewane mięsem i kapustą pekińską.

dodany przez: luna19 luna19

Ciasta Pierogi Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 181 głosów)


Składniki:

  • na ciasto
  • 300 gr mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka smalcu (ja dałam masło)
  • 200 ml wrzątku
  • nadzienie:
  • 200 gr mięsa mielonego
  • 250 gr kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pieprz do smaku
  • surówka;
  • 250 gr kapusty pekińskiej
  • ok 150 gr rzepy
  • 1 mała papryczka chili
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka sosu imbirowego z soją
  • 1 łyżeczka cukru

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.
  • nadzienie:
  • Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.
  • Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem.
  • Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.
  • surówka;
  • Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać
  • Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy