Ryż z kurczakiem i warzywami z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry to pomysł na szybkie, proste danie obiadowe o orientalnym charakterze. To świetna propozycja zero waste, bowiem nie istnieje jeden, uniwersalny przepis i możemy wykorzystać wiele składników, które zalegają nam w lodówce. Przedstawiamy prosty przepis, który przyda się na rodzinną kolację.
fot. iStock
(średnia 4.15 z 305 głosów)
Ryż z kurczakiem i warzywami - przepis: Ryż należy wypłukać i ugotować w 350 ml wody doprawioną szczyptą soli. Po około 15 minutach powinien być gotowy. Od czasu do czasu należy go przemieszać.
Następnie pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie trzeba dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość należy dokładnie wymieszać, po czym dodać zamrożone warzywa na patelnie. Wszystkie składniki należy smażyć ciągle mieszając, aż warzywa będą miękkie. Wystarczy 15 minut.
Na koniec trzeba dodać ugotowany ryż i przyprawy. Ryż z kurczakiem i warzywami trzeba dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę przysmażyć. Taki ryż z warzywami i kurczakiem najlepiej smakuje na gorąco.
Porady
- Nasz przepis na ryż z kurczakiem i warzywami możemy nieco zmodyfikować np. zamieniając ryż na makaron z zupki chińskiej, którego nie trzeba gotować, a jedynie przelać wodą. Można też postawić na makaron ryżowy – to świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej.
- W naszym przepisie rekomendujemy wykorzystać warzywa mrożone (najlepiej gotową mieszankę warzyw np. chińską czy orientalną), ale z powodzeniem możemy też użyć warzyw świeżych (warto jednak pamiętać, by niektóre z nich np. fasolę szparagową, wcześniej musimy obgotować).
- Ryż z kurczakiem i warzywami najlepiej przygotować w woku – głębokiej patelni, która świetnie sprawdza się do przygotowania dań orientalnych.
- Jeśli stronimy od mięsa, to, zamiast kurczaka możemy dodać np. tofu zamarynowanego w sosie i w przyprawach.
Ryż z kurczakiem i warzywami możemy przygotować na wiele różnych sposobów – dużą popularnością cieszy się dane to w wersji orientalnej z dodatkiem przyprawy curry i sosu sojowego. Jeśli chcemy wykorzystać warzywa mrożone, to najlepiej wybrać mieszankę orientalną lub chińską. Niekiedy mają one dołączone gotowe przyprawy, które również warto wykorzystać w naszym daniu. Z kolei jeśli zdecydujemy się na to, by wykorzystać świeże warzywa, to musimy je odpowiednio dobrać. Do kurczaka w wersji orientalnej najlepiej pasuje: marchewka, papryka, groszek zielony, groszek cukrowy, papryka, a także kiełki fasoli mung. Świetnie pasują też kiełki fasoli Mung oraz fasolka szparagowa – zarówno żółta, jak i zielona. Obowiązkowym składnikiem orientalnego ryżu z kurczakiem i warzywami jest sos sojowy, w którym warto zamarynować filety z kurczaka, a także dodać go na samym końcu do ryżu, warzyw i kurczaka i całość delikatnie podsmażyć.
Komentarze