Ryż z kurczakiem i warzywami

Pyszny i smaczny ryż z kurczakiem i warzywami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.17 z 275 głosów)

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 150 g ryżu
  • ok.150 g mieszanki meksykańskiej lub innej warzywnej
  • przyprawy: czerwona papryka w proszku słodka i ostra
  • czosnek w proszku
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżka masła lub margaryny
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Filet myjemy i kroimy w drobną kostkę
  • posypujemy papryką słodką
  • odrobiną papryki ostrej
  • czosnkiem oraz delikatnie oprószamy solą i pieprzem.Mieszając
  • smażymy na dużej patelni na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron (patelni nie przykrywamy)
  • aż mięso będzie miękkie.
  • Dodajemy zamrożone warzywa
  • przykrywamy i dusimy na małym ogniu
  • aż zmiękną. Na koniec dodajemy ryż.Mieszamy i doprawiamy curry
  • by ryż zmienił barwę na jasnożółtą
  • oraz łyżkę masła.
  • Przykrywamy i dusimy potrawę jeszcze ok. 2 minuty.Przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy