Ryż z kurczakiem i warzywami

Pyszny i smaczny ryż z kurczakiem i warzywami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.17 z 273 głosów)

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 150 g ryżu
  • ok.150 g mieszanki meksykańskiej lub innej warzywnej
  • przyprawy: czerwona papryka w proszku słodka i ostra, czosnek w proszku, curry
  • sól, pieprz
  • płaska łyżka masła lub margaryny
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Filet myjemy i kroimy w drobną kostkę, posypujemy papryką słodką, odrobiną papryki ostrej, czosnkiem oraz delikatnie oprószamy solą i pieprzem.Mieszając, smażymy na dużej patelni na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron (patelni nie przykrywamy), aż mięso będzie miękkie.
  • Dodajemy zamrożone warzywa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Na koniec dodajemy ryż.Mieszamy i doprawiamy curry, by ryż zmienił barwę na jasnożółtą, oraz łyżkę masła.
  • Przykrywamy i dusimy potrawę jeszcze ok. 2 minuty.Przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy